Mıknatıs Cris

Mıknatıs Cris
Bir G.Saray'lıya 'Tarihinizin en iyi takımı hangisiydi, sayın bakalım!' deseniz, sarı-kırmızıyla nefes alıp verenler direkt 4 yıl üst üste şampiyon olurken UEFA Kupası'nı da kazanan takımı sayarlar: 'Hagi, Hakan Şükür...' diye başlar sonra 'Bülent-Popescu tandemi gibisi de gelmedi' diye devam ederler.

Bir Lyon'luya aynı soruyu sorarsanız ise cevabı büyük ihtimalle 'Juninho, Malouda, Wiltord, Essien' diye başlar 'Cris'li geri 4'lü sadece Fransa'nın değil Avrupa'nın en iyilerindendi' diye devam eder. Cruzeiro'lu taraftar için de 'Melo'nun stoper şubesi' değerinde Cristiano Marques Gomes ya da kısaca Cris.

GİCA İLE AŞIK ATAR
Cris'in başarılarının hepsi gazetemizin sayfalarına sığmayabilir! Peki, 2012 model Cris, G.Saray'a neler katabilir? En büyük sorunu duran topları 80'li yılların Türk Milli Takımı'ndan bile kötü savunmak olan bu sezonun G.Saray'ı en önemli baş ağrısını doğrudan dindirecek bir ilaç aldı. Pozisyonların gidişatını ve topun nereye ne zaman geleceğini sezmek dalında Popescu ile bile aşık atabilecek yetenek ve tecrübede olan Cris bu özelliğiyle duran topları savunmada 'mıknatıs' gibi toplayıcı bir etki yaratacak potansiyelde.

Geçen sezon bu görevi Ujfalusi'nin ne kadar iyi yaptığını ve sakatlığında G.Saray'ın savunmada fiziksel hızdan çok 'Ujfalusi'nin akıl hızı'nı ne kadar çok aradığı malum. Bu yüzden Ujfalusi'den sadece 1 yaş yaşlı Cris'i doğrudan 'Çok yaşlı ama' diye kestirip atmak çileğe yoğunlaşıp Şampiyonlar Ligi standartlarındaki pastanın hamurundaki tatsız eksikliği atlamaya benziyor.

G.Saray'ın gruplardaki en zorlu rakibi Man Utd geçtiğimiz sezon Premier Lig'de en çok kafayla gol atan takım. Son Southampton maçında da gördüğümüz gibi duran toplardan attıkları goller Ferguson'un takımının halen can simidi niteliğinde. Duran topları savunmak için sadece topa iyi yükselen ve kafa vuran stoperler yetmiyor. Ujfalusi ve Cris gibi savunmayı organize edecek, liderliğiyle savunma aklını devreye sokacak tecrübelere ihtiyaç var.

DE BOER GİBİ OLUR MU?
Peki, Frank de Boer misali hızı üst düzey olmayan Cris, Anadolu'nun hızlı kontratak forvetleriyle birebir kalınca de Boer'in düştüğü hallere düşer mi? Unutmamak lazım ki Frank de Boer 3'lü savunmanın en arkasındaki libero olarak gelip 4'lü çizgi savunmada tandemde oynadığı için o hallere düştü.

Cris ise 1994 Parreira devrimi sonrası tandem savunma ekolünde Brezilya'nın önemli oyuncularındandı. Lyon'da da keza aynı sistemde başarılı oldu. Sadece kiralık olarak gittiği Leverkusen'in 3'lü savunmasında biraz bocaladı.

Cris 'yeni Popescu olur mu?' Karşılaştırmak çok doğru değil çünkü Popescu, Tottenham ve Barcelona'da yıllarca ön libero oynadıktan sonra oyun kurucu stopere dönüştü. Cris oyun inşasına da katkı verecektir ama şimdilik kısa süreli de olsa 'yeni Ujfalusi' olmasını beklemek en doğrusu.

En kötü Hollanda

30 yıl sonra, katıldığı büyük bir turnuvadaki en kötü performansını gösteren Hollanda, öze dönmeye çalışıyor. Tarihinin en başarılı teknik direktörlerinden birisi olarak gösterilen Louis Van Gaal'i 2. kez göreve getiren Turuncular, Euro 2012'de 'bayat portakal' tadıveren Van Marvijk'in Hollanda tarihsel standartlarına göre 'defansif' kalan sisteminden de vazgeçmiş durumda.

EN KÖTÜ DÖNEMDELER
EURO 2012'de '0' çeken ve 1905'ten beri ilk kez üst üste 4 resmi maçta yenilen Hollanda, Van Gaal gelir gelmez çift ön liberolu sistemden vazgeçip tek ön liberolu klasikleşmiş Hollanda 4-3-3'üne geri döndü.

Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna taşıdığı Ajax'ın kaptanı Danny Blind ve Ajax'ın yanısıra Barcelona'da da vazgeçmediği isimlerden birisi olan Patrick Kluivert'i yardımcılık görevlerine getiren Van Gaal, oyuncu kadrosunda da revizyona gitti.

DAHA DİKEY VE HIZLI
Öncelikle finallerde kaybettikleri Portekiz maçında topa 'kurukuruya' sahip olurken hücum bölgesinde sadece %13 isabetli pas veren oyuncularından ilk antrenmandan itibaren daha hızlı ve daha dikine paslar vererek oynamalarını isteyen 61 yaşındaki efsane teknik adam, Euro 2012'de Hollanda'nın en fazla gol tehlikesi (3 maçta 19) yaratan oyuncusu Wesley Sneijder'i hem en verimli olduğu mevki olan forvet arkası oyun kurucu bölgesine monte etti hem de Marvijk'in damadı olduğu için özellikle çok tartışılan isim Van Bommel'in yerine takım kaptanlığına getirdi.

SÜRPRİZ YUMURTALAR
Belçika ile oynanan ve 4-2 kaybedilen hazırlık maçından sonra Türkiye ve Macaristan maçı kadrosundan Nigel de Jong ve Van der Vaart'ı kesen Van Gaal, Feyenoord'lu Janmaat'ı ilk kez milli takım kadrosuna dahil etti.

EURO 2012'de hayal kırıklığı yaratan Hollanda kadrosundan İbrahim Afellay ve Van der Wiel'ı 'Akılları transferde, milli takıma konsantre olamazlar' diyerek takıma almayan Hollandalı çalıştırıcı, geçen sezon Hollanda Ligi Altın 11'ine seçilen Jordy Classie ve Bas Dost'a Türkiye karşısında ilk kez bir resmi maçta milli formayı verebilir.

NARSINGH'E DİKKAT!..
Clasie'nin yanısıra Luuk de Jong ve Arjen Robben, Hollanda'nın ilk antrenmanında yer almazken Belçika maçının yıldız ismi Narsingh yine göz doldurdu. Fark yaratan hızı ve asist ortalarıyla PSV'nin en büyük kozlarından olan açık oyuncusu Belçika maçında ilk milli golüne imza atmıştı.

Göreve gelir gelmez Van Persie'den ise Huntelaar'ı santrfor da tercih edeceğinin sinyallerini veren Van Gaal, Euro 2012'de sapır sapır dökülen defans hattında da revizyona gitti. Belçika maçının ilk yarısında Euro 2012'nin çok tartışılan tandemi Heitinga-Mathijsen ile başlayan Van Gaal, 2. yarıda savunmada Bruno Martins, Viergever, de Vrij gibi yeni isimlere şans verdi, önemli deneme yaptı.

SAVUNMALARI FORMSUZ
Mathijsen, Belçika'nın Benteke ile bulduğu ilk golde çok kolay geçilirken, kaptırdığı toplarla da hazır olmadığını gösterdi. Felaket bir Euro 2012'den sonra Everton'da da tandemdeki yerini kaybedip yedek kalan Heitinga da hazır değil. Genç sol bek Willems Belçika maçının ilk yarısında hücumda etkili olurken savunmada gereksiz fauller yapınca 2. yarıda oyundan alındı.

Ajax'ın genç savunmacısı Van Rhijn özellikle maçın sonlarında Martens karşısında çok zor durumlara düştü. 2. yarıdaki daha deneyimsiz savunma 5 dakikada 3 gol yerken kaleci Stekelenburg da 2010'da Hollanda'yı finale taşıyan formundan uzak bir görüntüdeydi. Yine de hafta sonu Roma formasıyla Inter karşısında önemli kurtarışlar yapan 29 yaşındaki kaleci Van Gaal'in geride en çok güvendiği isim. Özetle Türkiye'nin avantajı Hollanda'nın savunmasındaki bu dağınıklar olacakmış gibi gözüküyor.