6 Şubat 2023'ü unutmadık...

Video yükleniyor...

Tüm Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'ı etkileyen depremler, spor dünyasını da derinden sarstı.
  
Depremin ardından hayatla beraber spor faaliyetleri de durdu. Ülkedeki tüm spor müsabakaları ikinci bir duyuruya kadar askıya alındı. Federasyonlar, depremden etkilenen kentlerdeki kulüplerin, küme düşmeksizin yeni sezona kadar liglerden çekilmesine onay verdi.
 
Futbolda maçlar 25 Şubat'ta, basketbol, voleybol ve hentbolda ise mart ayında yeniden başladı. Trendyol Süper Lig'de Gaziantep FK ve Atakaş Hatayspor, Trendyol 1. Lig'de ise Yeni Malatyaspor ve Adanaspor ligden çekilmek zorunda kaldı. Basketbol, voleybol ve hentbol liglerinde de bazı kulüpler, 2022-2023 sezonuna devam edemeyerek ligden çekildi.
 
Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel'in, sosyal medyadan gözyaşlarına boğularak yaptığı yardım çağrısı hafızalara kazındı. Hataylı eski futbolcu Gökhan Zan da sosyal medyadan gerçekleştirdiği yayınlarla bölgeye yardım gönderilmesine ön ayak oldu. Demirel ve Zan, deprem süresince yaptıklarından dolayı Türkiye Futbol Federasyonu tarafından verilen 2022-2023 Sezonu Fair Play Kurulu Özel Ödülü'ne layık görüldü.
 
Kahramanmaraş merkezli depremlerde çeşitli branşlardan çok sayıda sporcu, antrenör, hakem ve federasyon personeli yaşamını yitirdi. Atakaş Hatayspor, Ganalı futbolcusu Christian Atsu ve sportif direktörü Taner Savut'un vefat ettiğini duyurdu. Gana Futbol Federasyonu, Atsu'nun anısına 7 numaralı milli takım formasını emekliye ayırma kararı aldı. Atsu, Atakaş Hatayspor formasıyla tek golünü, depremden bir gün önce Kasımpaşa'yı 1-0 yendikleri maçın 90+6'ncı dakikasında serbest vuruştan atmıştı. 
 
Bir üzücü haber de Yeni Malatyaspor'dan geldi... Çaykur Rizespor maçından sonra verilen izin dolayısıyla şehirden ayrılan takım arkadaşlarının aksine kentte kalan kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan da depremde hayatını kaybetti.
  
Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi takımlarından Onvo Hatayspor'da forma giyen Verda Demetgül, Malatya Büyükşehir Belediyesi Ampute Futbol Takımı'ndan İranlı Mehdi Saedavi, Hamed Matroudi ve Muhammed Rıza Mir Ahmadi ile Kamerunlu Elvis Nkam Teneng de depremlerde can verdi.
  
Deprem, ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi takımlarından Çankaya Üniversitesi'nin milli oyuncusu Nilay Aydoğan'ı memleketi Malatya'da yakaladı. 30 yaşındaki basketbolcu, bulunduğu binanın yıkılması sonucu babaannesiyle beraber hayata gözlerini yumdu. Ligde 2022-2023 sezonunun kalan bölümü, Nilay Aydoğan'ın ismiyle oynandı. Çankaya Üniversitesi ise Aydoğan'ın giydiği 46 numaralı formayı emekli etti.
 
KFC Kadınlar Voleybol 1. Ligi'nde mücadele eden Gaziantep temsilcisi Merinos Voleybol'un smaçörü Betül Çoban Çakır ve voleybolcu eşi Bedrettin Çakır da depremde can verdi.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Adıyaman'a gelen 35 kişilik Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımı kafilesi, konakladıkları otelin yıkılması sonucu hayatlarını kaybetti. Adıyaman'da düzenlenen ortaokullararası spor müsabakalarına gelen kafilede 24 sporcu, 5 öğretmen ve 6 veli yer alıyordu. 
 
A Milli Erkek Hentbol Takımı'nın kaptanı ve Özel Vefakent Hatay Büyükşehir Belediyespor'un oyuncusu Cemal Kütahya da depremde can verdi. 32 yaşındaki sporcu, dört aylık hamile eşi, 5 yaşındaki oğlu ve kayınvalidesi ile beraber Hatay'daki evlerinin enkazında kalarak vefat etti. 
 
A Milli Hentbol Takımı'nın ilk oyuncularından, Adana eski hentbol il temsilcisi Metin Muhacir ile eşi Nuran Muhacir'in ölümü de hentbol camiasını yasa boğdu. Türkiye Hentbol Federasyonu, Erkekler Hentbol Süper Ligi 2022-2023 sezonuna Cemal Kütahya'nın, Erkekler 1. Ligi 2022-2023 sezonuna ise Metin Muhacir'in adını verdi.
 
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor güreşçilerinin kaldığı binanın yıkılması sebebiyle başlatılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda çok sayıda isim kurtarıldı. Fakat Ahmet Taş, Mehmet Eskisarılı, Ali Gürsoy, Aslan Ekiz, Eray Şimşek, Halil İbrahim Edirne, Hasan Sarıtürk, Ozan Datlı ve Ahmet Durman'ın cansız bedenlerine ulaşıldı.