Sow’la Uche değişse

Sow’la Uche değişse
2000’lerin başında Lineker’e dünyanın en iyi liginin hangisi olduğu sorulduğunda cevabı şu olmuş: “Bizim (İngilizler’in) 4 büyük takım müthiş. Ama İspanyollar’ın orta sınıf ekipleri bizim önümüzde. O yüzden daha fazla mücadele var, rekabet var ve ligleri bizden iyi”...

Lineker’in o günlerde İspanya’yı, İngiltere’nin önüne koymasına sebep olan Deportivo’sunu, Sevilla’sını, Bilbao’sunu arıyor Süper Lig... 4 büyüklerle rekabet edecek, onları zorlayacak, Deportivo’nun Real’e bir dönem yaptığı gibi sahasında 13 yıl geçit vermeyecek baş altı takımlarını bulmayı umut ediyor. Ve önceki gün Ordu’da, dün Kasımpaşa’da oynanan iki maç bu anlamda sevindiriciydi ülke futbolu için.

Cuper projesi Ordu’nun, 19 Eylül Stadı’nı kaleye çevirmesi kendi Deportivolarımızı bulma açısından umut verici. Dün de İstanbul’da başka bir kale adayındaydık. Kasımpaşa da başka türlü bir proje takımı. Fenerbahçe karşısına Adem’i en uca, Uche’yi birkaç adım arkasına koyup çift santrforla çıkmaları, dertlerinin sadece oynamak ve kazanmak olması harikulade. Metin Diyadin’e de, değerli yardımcısına da ikinci lig takımından Sancak ve Sarmov’dan sonra Hüseyin’i, Halil’i ve Adem’i de rotasyona kattıkları için sonsuz tebrikler.

Fenerbahçe’ninse Kuyt ve Krasiç’siz başlaması eleştirilebilir; ama Aykut Hoca sezon başından beri algıyı tamamen koşuya/fizik yeterliliğe çevirmişken sakatlıktan yeni çıkmış iki adamı 11’e koysa bence kendisiyle çelişirdi. Sıkıntılı geçen ilk yarının ardından radikal hamleyi yaptı, (büyük ihtimalle koşu istatistiklerine filan bakarak) Alex’i çıkarıp arka arkaya değil, yan yana çift santrforlu düzene geçti. Ama değişen pek bir şey olmadı, çünkü sahada Niang’ın forma numarasıyla oynayan, ama ondan fersah fersah geride olan bir santrfor vardı hâlâ.

Bizim Okay (Karacan) geçenlerde harika bir tespit yaptı, “Bu ülkede en zor meslek Fenerbahçe santrforluğudur” diye... Bu gerçeği göz ardı etmiyorum, ama yine de şu Sow’la Uche’yi saha içinde yer değiştirsek maçın kaderine direkt tesir edecek gibi geliyor bana. Son vuruş yeteneğine saygı duyuyorum, ama dayanıksızlığı nedeniyle Sow’un, Fenerbahçe’de tek santrfor yükünü kaldırmasının imkansız olduğunu düşünüyorum artık.