Futbolun efendisi!

Futbolun efendisi!
Yılın en iyi oyuncusuna verilen FIFA Altın Top ödülü yine Messi'nin oldu.

Takım arkadaşı Andres Iniesta ve Real Madrid'in Portekizli yıldızı Ronaldo'yla birlikte finale kalan Barcelona'nın Arjantinli oyuncusu Lionel Messi, bu ödülü üstüste 4. kez kazandı. Messi, Altın Top ödülünü üstüste 4. kez kazanan ilk futbolcu olarak rekorlarına bir yenisini daha ekledi.

AÇIK ARA
Milli Takım teknik direktörleri ve kaptanlarıyla basın mensuplarının seçimiyle belirlenen yılın futbolcusu ödülünü kazanan Messi, oyların büyük bölümünü aldı. Arjantinli oyuncu oyların yüzde 41.60'ını aldı. Ronaldo'ya verilen oy oranı yüzde 23.68'de kaldı. Iniesta'ya ise oyların yüzde 10.91'i gitti.

DÜNYADA YILIN FUTBOLCUSUNUN SEÇİMİ

İlk olarak ünlü Fransız spor dergisi France Football, 1956'da Avrupa'da yılın futbolcusunu seçmeye başladı. Altın Top ismiyle verilen ödülün ilk sahibi ise ünlü İngiliz oyuncu Stanley Matthews oldu.

FIFA ise dünyada yılın futbolcusu ödülünü ilk kez 1991'de vermeye başladı. Ödülü kazanan ilk isim ise Alman orta saha oyuncusu Lothar Matthaus oldu.

2010'da ise FIFA ile France Football ortaklaşa olarak FIFA yılın futbolcusunu düzenlemeye başladı. Bu ödülün ilk sahibi ise Messi oldu.

RAKAMLARLA YILIN FUTBOLCUSU

1995 yılına kadar sadece Avrupalı oyunculara verilen ödül, bu tarihten itibaren dünyadaya açıldı. Aynı yıl ödülü kazanan ise Liberyalı Geogre Weah oldu. O tarihten bu yana ödülü kazanan Avrupalı isim sayısı ise 4'te kaldı.

1995'e kadar sadece Avrupalı oyunculara verilen bu ödülü Pele ve Maradona hiç kazanamadı.

1957'de ödülü, Real Madrid'in Arjantin doğumlu efsane ismi Alfredo Di Stefano kazandı. Aynı zamanda İspanya vatandaşı
da olması, unutulmaz ismin bu ödülü kazanmasını sağladı.

Johan Cruyff, Altın Top'u 3 kez kazanan (71,73,74) ilk futbolcu oldu. Hollandalı efsaneyi Platin, Van Basten, Ronaldo, Zidane ve Messi takip etti.

İlk kez 1988'de aynı ülke ve aynı kulüpten 3 isim finale kaldı. Milan forması giyen Hollandalı oyuncular Van Basten, Gullit ve Rijkaard ödüle aday gösterildi. Mutlu sona ulaşan isim ise Marco Van Basten oldu.

UEFA Başkanı Michel Platini üstüste üç yıl (83,84 ve 85) ulaşan ilk futbolcu oldu. Onu Messi takip etti.

Yılın futbolcusu olarak sadece bir kaleci Lev Yashin 1963) ve 2 defans oyuncusu (Beckenbauer 1972,76- Cannavaro 2006)'da seçildi.

Juventuslu oyuncular 4 yıl üstüste yılın futbolcusu seçildi. 1982'de Paolo Rossi, 83,84 ve 85'te Michel Platini Torino ekibi adına bu ödüle ulaştılar.

Ödülün düzenlenmeye başladığı 1956'da Yılın futbolcusu seçilen Stanley Matthews, 41 yaşında bu ödülü kazandı.

İsmail Keleş / ligtv.com.tr