Ali Koç: "Korsan yayında kullanıcıya da ceza gerekiyor"

Video yükleniyor...

Kulüpler Birliği ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, korsan yayın konusunda kullanıcı bazında da ceza verilmesi gerektiğini söyledi.

Kulüpler Birliği Vakfı'nın olağan toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Koç, "Türk futbolundaki değer kaybını hepimiz biliyoruz. Bunun sebeplerinden birisi de korsan yayıncılık. 10 kişiden 7-8'inin bir şekilde maçları korsan izlediği ifade ediliyor. Bu kulüplerin geliri açısından hırsızlık" dedi.

Konuyla ilgili kanunun yetirli olmadığını söyleyen Ali Koç, "Arzu edilirse, bunun önüne geçmek kolay. Avrupa'da korsan yayıncılık nedir, bilinmiyor. Bunun için çıkan kanun umut verici ama yeterli değil. Çünkü yayını yapanlar hep yurt dışında." sözlerini kullandı.

Ali Koç, çözüm konusunda ise "Artık kullanıcı bazında da ceza gerekiyor. Acun Ilıcalı'nın getirdiği önerilerden biri de bu oldu. Yazılım teknolojisi çok önemli, anında kesiyor. Yasada kullanıcılarla ilgili ceza yok. TFF tespit ediyor ancak korsan yayının kesilmesi 81 dakikayı buluyor. Maç zaten 90 dakika" şeklinde konuştu.

Yabancı hakem konusu

Yabancı hakem konusunun da konuşulduğunu dile getiren Ali Koç, "Son 10 yılda hakemlerden en çok yanan bir kulübün başkanı olarak söylemek istiyorum;, evet kronikleşmiş bir problem. Hepimizin bildiği bir şey. Özellikle son 20 senede gelişerek, artarak sorun haline gelmiş ve yurt dışında da ne yazık ki Türkiye'de şampiyonlukların, başarının sadece sahada elde edilmediği intibası da yerleşmiş. Ben bunu bizzat da yaşadım, daha evvel söylediğimi gibi hoca ararken." diye konuştu.

Federasyonun iyi niyetiyle elinden gelenin en iyisin yapmak için çalıştığını ve kulüplerin sabırlı olması gerektiğini ifade eden Koç, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Her işi kötü giden kulüp, 2-3 haftada bir yaygara kopartırsa hiçbir yere varamayız. Hepimizin sorunu bu ve elde de mevcut hakemler var. Şimdi iki tane konu var yabancı hakemle ilgili. VAR yabancı hakem mi? Orta saha yabancı hakem mi? Her ikisi de mi? Bizim düşüncemiz Kulüpler Birliği olarak ki burada tekrar teyit edildi, şu an 22-23 hakemimiz var, 29 hakeme ihtiyaç var. En azından bu dönem için bir pilot sezon olarak o 6 eksiği, sakatlık olursa biraz daha fazla olabilir, yabancı hakemlerle giderme konusunda ısrar var. Federasyonumuz ise VAR tarafında bunu yapmaya çalışıyor. O da pozitif, doğru bir adım. Görüştükleri bazı ülkelerden olumsuz cevap aldılar çünkü diğer ülkelerde de VAR hakemlerinin, sadece VAR yapan hakemlerin sayısı çok fazla değil, 2-3 senedir var, dönüşüm içindeyiz. Ama bir girişim var federasyonda. Biz orta saha yabancı hakem görüşünü bir kez daha federasyonumuza ileteceğiz. Federasyonun görüşünün daha çok VAR hakemlerinde yabancıyı deneme olduğunu biliyoruz. Dünyaya baktığınız zaman da Suudi Arabistan ve Yunanistan yoğun bir şekilde, özellikle önemli maçlar için yabancı hakem kullanıyorlar. Diğer ülkelerde de hakem değişim programları var. Bunların hepsini inceledik."

Fenerbahçeli oyuncuların Dünya Kupası maçlarında gol atması

Başkan Ali Koç, Fenerbahçeli oyuncuların devam eden Dünya Kupası finallerinde gol atmasıyla ilgili de görüş belirtti.

Oyuncularıyla önce de konuşup başarı dilediklerini ve tebrik ettiklerini aktaran Koç, "Önemli olan kısmetse bu performansı devam ettirmeleri. Bir maçta dünya değişmiyor ama Belçika zor bir maçtı. Batshuayi çok güzel bir gol attı 1-0 kazandılar. Ekvator'da ise bana göre Enner Valencia mükemmel oynadı. Genç bir takımın kaptanı, lideri. Ona olan saygıyı da sahada görüyorsunuz. İnşallah başarılarının devamı gelir ve iki takım da gruptan çıkar. Bizim tercihimiz aslında oyuncularımızın bir an evvel geri gelmesi ama Dünya Kupası bambaşka bir şey. Oyuncularımızla maçlardan öce de sonra da temastayız." dedi.

Türkiye'den Dünya Kupası'na giden tüm sporculara da başarı dileyen ve onların başarısının ligin marka değerini artıracağını söyleyen Koç, kupanın enteresan başladığını, büyük sürprizler yaşandığını ve Türk Milli takımının da orada olmasını çok istediğini aktardı.

Ali Koç'un Brezilya sevgisi

Favori takımının hangisi olduğu sorusuna karşılık da Koç, "Kendi oyuncularımızın oynadığı takımların tabii başarılı olmasını arzu ediyoruz. Ama ben küçüklüğümden beri, favori olsun olmasın her zaman Brezilya'yı istemişimdir. Brezilya ekolüyle Fenerbahçe'nin geçmişi vardır. Dolayısıyla genç nesiller belki Arjantin'i istiyor, Messi var diye, yaştan yaşa değişebiliyor ama benim şahsi arzum, favori diye söylemiyorum, Brezilya'nın başarılı olması." şeklinde görüş açıkladı.