Hiç şüphesiz 25’inci haftanın en çekişmeli maçı Adana’da oynanan kapanış maçıydı. Öncelikle her iki takım oyuncularına, teknik ekiplerine ve oyun alanına ve milli kalecimiz genç Ersin’e yabancı madde atan birkaç kendini bilmez dışındaki muhteşem Demirspor tribünlerine atmosferi yüksek bu müsabakadaki katkılarından dolayı teşekkür etmek gerekir.
Maçın hakem ekibi de bu atmosferli maçta zaman zaman zorlandılar ve onlar açısından da oldukça zorlayıcı durumlar yaşandı. Verdikleri emeklerden dolayı onlara da teşekkür ederim.
Özel bir tebrik de maçın yardımcı hakemi Rize bölgesinden Mehmet KISAL’a olmalı diye düşünüyorum. Maç içerisinde hakemine 90 dakika kusursuz katkılarda bulundu. Doğru faul yardımları oldu. Maçın son anlarında yaşanan iki özel ofsayt durumunda ise doğru değerlendirmelerle oyuna katkı sağladı.
Futbol oyun kuralları kitabının “Ofsayt” başlıklı 11’inci maddesinde, tartışacağımız pozisyonlarla ilgili ifadeler şunlar:
"Takım arkadaşının topla oynadığı veya topa dokunduğu anda ofsayt pozisyonunda olan bir oyuncu, aktif oyuna dahil olduğu gerekçesi ile, sadece aşağıdaki durumlarda ofsayt olarak cezalandırılır (…):
Aşağıda belirtilen durumlarda rakip oyuncuya müdahale ederse:
i) Görüş açısını açıkça kapatarak rakibinin topla oynamasını veya oynayabilmesini engellerse veya
ii) Rakip oyuncunun topla oynama becerisini açıkça etkileyen bariz bir hareket yaparsa,(…)”
Maçın hakem ekibi bu durumları değerlendirirken UEFA eğitimcilerinin ve zamanın ünlü hakemi şimdilerin FIFA Hakem Sorumlusu Collina’nın yardımcılarından ve TFF yardımcı hakem eğitmeni FIFA Eğitmeni İtalyan Giovanni Stevanato’nun altını çizdiği şu kriterleri dikkate alır:
1. Ofsayttaki oyuncu kaleye ne kadar yakınsa o kadar ofsayt ihlali riski artar;
2. Ofsayttaki oyuncu kaleciye ne kadar yakınsa o kadar ofsayt ihlali riski artar!
3. Ofsayttaki oyuncunun hoplamak, zıplamak, eğilmek, topa vurmaya çalışmak, toptan ayağını kaçırmak gibi “açık” eylemleri, mesafe kaleye ve kaleciye ne kadar yaklaşırsa o kadar rakibi etkileme olasılığı artar!
90+2’ de verilen Samet golünde; ofsayt konumundaki Assombalonga; kaleye yakın bölgede olsa da rakip oyuncuların arkasında ve onların hareketini etkileyen hiçbir eylemde bulunmadığı için gol temiz ve şeklen ofsayt pozisyonunda bulunması doğru şekilde cezalandırılmadı.
90+5’te iptal edilen golde ise Balotelli; kalecinin görüş çizgisi üzerinde değil ve yukarıda i) bendinde belirtilen ihlali yapmıyor.
Ancak, ii) bendinde belirtilen ifadeleri, yukarıda belirttiğimiz kriterle değerlendirdiğimizde şu soru ve cevaplar ortaya çıkıyor:
1.Balotelli kale alanı içerisinde ve kaleye ve gol bölgesine oldukça yakın mı? Evet.
2.Balotelli kaleci Ersin’in refleksini etkileyebilecek ve reaksiyon zamanlamasını ve dikkatini dağıtabilecek kadar ona yakın mı? Evet
3. Bu kadar yakınlıkta olmasına rağmen Balotelli rakibini etkileyebilecek açık bir eylemde bulunuyor mu? Evet, Balotelli, açıkça eğiliyor.
4. Balotelli neden açıkça eğiliyor? Ofsayt durumunda olma ihtimaline binaen bundan kaçınmak ve topla olası temasını engellemek için.
5. Ersin’in eline kaldırarak ofsayt bekleyip beklememesi yani şikayeti hakemin değerlendirmesini etkiler mi? Hayır. Hakemler ihlalleri tepkilere göre değerlendirmez oyun kurallarına göre değerlendirmek mecburiyetindedirler.
6. Eğer Balotelli hiç eğilmese, hareketsiz dursa ve top kendisine temas etmeden kaleye girmiş olsa, karar ne olurdu? Temiz bir gol!
O zaman tüm bu durumlar neye sebep olmuş oldu? Cezalandırılacak bir ofsayt ihlaline.
Berabere giden bir maçın son anlarında, çok kısa bir sürede tüm bu üzerine makale yazılabilecek kadar akademik bir ofsayt durumunu birkaç saniye içerisinde çözerek, cesur bir kararı soğukkanlılıkla veren ve VAR incelemesine bırakmayan hakem ekibini ve bilhassa maçın yardımcı hakemini tekrar tebrik ediyorum.
ADANA DEMİRSPOR - BEŞİKTAŞ MAÇININ ÖZETİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN