Yıldızlardan anlamlı destek

Yıldızlardan anlamlı destek
İspanya'da ilk ve orta öğretimdeki öğrenciler arasında son yıllarda artan taciz ve şiddet olaylarına karşı İspanyol polisi tarafından büyük bir kampanya başlatıldı.

11 ve 16 yaş arasındaki çocukların, okuldaki arkadaş ortamında sözlü ve ya fiziki şiddete maruz kaldığı ve yaşadıklarını öğretmenlerine veya ailelerine anlatamadığıyla ilgili ortaya çıkan vakalardan sonra harekete geçme ihtiyacı duyan İspanyol polisi, İspanya'nın tanınmış bazı sporcuları ve televizyon yıldızlarına kampanyada yer veriyor.

İspanya Emniyet Genel Müdürü İgnacio Cosido, taciz ve ya şiddete maruz kalan öğrencilerin çoğunluğunun, bunu bir yetişkin ile paylaşmadığının altını çizerek, ''Hepimiz, okulda tacize karşıyız'' başlıklı kampanya için herkesden destek istedi. Verilen bilgilerde, uğradığı tacizi içine atan ve kimseyle paylaşmayan çocuklarda depresyon, stres ve kendi üzerinde kötü imaj gibi psikolojik sorunlar çıktığı belirtildi. İspanyol polisi ayrıca, taciz olaylarının cep telefonlarından görüntü ve fotoğraf şeklinde kısa zamanda yayıldığına ilişkin örneklere de çok rastlandığını açıklayıp, geçtiğimiz yıl bu konularla ilgili İspanyol polisine 316 suç duyurusu yapıldığı hatırlatıldı.

Bu arada kampanyanın tanıtımı için Madrid'deki bir okulda düzenlenen etkinliğe katılan Real Madrid ve İspanya Milli Takımı'nın kalecisi İker Casillas da çocukların sorularını yanıtladı. Kısa bir süre sonra ilk kez baba olacak Casillas, ''Çocuğumdan asla sessiz kalmamasını isteyeceğim. İlk olarak kendisini rahatsız eden okul arkadaşıyla konuşmasını sonra öğretmenine gitmesini eğer hala çözüm bulamadıysa da bana anlatmasını söyleyeceğim. Ne yaptığını bilmek için her zaman çocuğumun arkasında olacağım ama aramızda iletişim olması için onunla hep konuşmayı da ihmal etmeyeceğim'' dedi.

Çocuklardan gelen soru üzerine ''Okuldaki taciz ile futbolda olabilecek bir taciz arasında çok derin bir uçurum var'' diyen Casillas, ''Futbolda binlerce kamera var ve her şey gözüküyor'' diye ekledi. İspanyol kaleci, öğrencilere dönerek ''Okullarda tacizi önlemek için bizden çok sizlerin yapacağı şeyler var. İlk adımı sizler atmalısınız. Çocuk olduğumuzda aslında çok gaddarız çünkü neyin ciddi neyin şaka olduğunu bilmiyoruz. Büyüdüğün zaman bu şeylerin farkına varıyorsun. Ben de büyüdüğümde, bir kaç arkadaşım tarafından kötü harekete maruz kaldığımı hatırlıyorum'' şeklinde konuştu.

Emniyet Müdürü Cosido, etkinliğin ardından ileride çocuğuna vermesi üzerine Casillas'a arkasında ''polis'' yazan bir tişört verdi.

Öte yandan futbolla ilgili de konuşan Casillas, ''Şampiyonlar Ligi ve La Liga'yı kazanmak için hazırlanıyoruz ve çalışıyoruz ama ihtiyatlı olmak lazım. İnşallah, bu genç ve arzulu takım, 11 yıldır kazanamadığımız Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırır ve neden olmasın? Kral Kupası'nı da kazanabiliriz''  ifadelerini kullandı. 2002'de Glosgow'daki Şampiyonlar Ligi finali, 2011'de Barcelona'ya karşı kazandıkları Kral Kupası maçı, 2010 Dünya Kupası'nı ve Hollandalı Robben'e karşı kurtardığı topu unatamadığını anlatan Casillas, ''Kaledeki her kurtarışımdan memnuniyet duyuyorum'' dedi. Casillas ayrıca,''herkesin üzerinde'' diye tanımladığı takım arkadaşı Cristiano Ronaldo'nun FIFA Altın Top Ödülü'nü kazanması gerektiğini savundu.