UEFA açıkladı! İşte yeni kura sistemi...

UEFA açıkladı! İşte yeni kura sistemi...
UEFA, Avrupa kupalarının yeni formatında kura çekiminin artık bilgisiyar üzerinden geliştirilen yazılım ile yapılacağını açıkladı.

Yapılan açıklamada her bir takımı temsil eden topların elle çekileceği ve sonrasında yazılım ile beraber dört potadaki sekiz rakibin rastgele belirleneceği belirtildi. Yazılım ile beraber hangi takımın maçlarını sahasında, hangi takımın deplasmanda oynayacağı da belirlenecek. Eşleşmeler salondaki ekranlarda gözükecek.

Turnuvalarda 32 olan takım sayısı 36'ya yükselirken grup formatı yerine lig formatı uygulanacak, takımlar 4 iç saha ve 4 dış saha olmak üzere 8 maça çıkacak. 

Maçlar sonucunda ilk 8 sırada yer alan takımlar son 16 turuna yükselecek. 9 ve 24. sıra arasındaki yer alan takımlar son 16 turu için play-off oynayacak. Play-off'un ardından son 16'ya kalan takımlar belli olacak.

Kura çekimleri, 29 ve 30 Ağustos tarihlerinde Monte Carlo'daki Grimaldi Forum'da yapılacak.

UEFA'nın resmi açıklaması şu şekilde:

"2024/25 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi'nin yeni oluşturulan lig aşamasına (eski Grup Aşaması) 36 kulüp katılacak ve böylece dört takım daha Avrupa'nın önde gelen kulüp yarışmasında mücadele etme fırsatı bulacak. Yeni format kapsamında takımlar, daha önce olduğu gibi üç takımla iki kez değil, sekiz farklı takımla sekiz maç oynayacak. Yeni format, taraftarlara lig aşaması boyunca her seviyede daha rekabetçi ve dengeli maçlar sunacak.

Sekiz farklı rakibi belirlemek için takımlar sezon başındaki bireysel kulüp katsayılarına göre dört potada sıralanacak (bunun tek istisnası UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun her zaman pota 1'de en üst sırada yer almasıdır). Daha sonra her takım, biri kendi sahasında diğeri deplasmanda olmak üzere her potadan iki rakiple eşleşecektir. Aynı durum UEFA Avrupa Ligi için de geçerli olacak, UEFA Konferans Ligi'nde ise her takım altı potanın her birinden birer tane olmak üzere sadece altı rakiple karşılaşacaktır.

Lig aşamasında takımlar kendi ülkelerinden rakiplerle karşılaşamazlar ve aynı ülkeden en fazla iki tarafla eşleşebilirler."

Çekiliş nasıl olacak?

Yeni format yeni bir kura çekimi konsepti gerektiriyor. Aslında, grup aşaması için kullanılan eski kura konsepti yeni lig aşaması formatına uygulanacak olsaydı, sahnede en az 36 çanakla birlikte yaklaşık 1000 top gerekecek ve bu da dayanılmaz derecede uzun bir kura çekimine neden olacaktı.

36 takımın tamamı fiziksel toplar kullanılarak elle çekilecektir. Manuel olarak çekilen her takım için, belirlenmiş bir otomatik yazılım dört potada rastgele sekiz rakip çekecek ve bu rakipler kura salonunda ve televizyonda ekranda gösterilecek. Yazılım ayrıca hangi maçların iç sahada, hangilerinin deplasmanda olacağına da karar verecek.

Kura çekimi Pot 1 ile başlayacak, dokuz takımın tamamına birbiri ardına sekiz rakip atanacak ve tüm takımlara sekiz rakip atanana kadar azalan sırayla diğer potalarla devam edecek. Yazılım, yönetmeliklerde öngörülen kura koşulları çerçevesinde (örneğin ülke koruması ve aynı ülkeden ikiden fazla rakip olmaması) tam bir rastgeleliği garanti ederken, kuranın tüm takımlar için herhangi bir noktada kilitlenme durumuyla sonuçlanmadan tamamlanabileceğini garanti edecektir.

Takımlar tüm rakiplerini kura çekimi sonunda öğrenecek olsalar da, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi'nde aynı şehirlerde oynayan takımlarla takvim çakışması olmaması için maç tarihleri ve başlama saatlerini içeren fikstür listesi daha sonra detaylandırılacak ve 31 Ağustos Cumartesi günü ilan edilecektir.

Kura yazılımı AE Live tarafından sağlanmaktadır. Eylül 2023'te tüm UEFA kura çekimleri için ortak olarak atanmalarından bu yana, sonuçları kontrol etmek ve doğrulamak için çeşitli iç ve dış mekanizmaları entegre ederek yazılımı geliştirdiler ve test ettiler.

Tüm çekiliş geliştirme süreci, özellikle rastgelelik ve çekiliş kurallarına uygunluk açısından bir dış denetçi olan Ernst & Young tarafından incelenmiştir. Ernst & Young ayrıca manuel ve dijital çekiliş işlemlerinin yerinde incelenmesini ve kontrolünü de sağlayacaktır."