Transferin yıldızları: Allan Saint-Maximin

Video yükleniyor...

İnce bilekleri, çılgın çalımları, ilginç golleri, ikonik saç bandı, pahalı saatleri ve sıra dışı tarzı... İşte karşınızda Fenerbahçe’nin yeni transferi Allan Saint-Maximin!

12 Mart 1997’de Paris’in güney banliyölerinden Chatenay-Malabry’de dünyaya gelen Saint-Maximin, futbola sokakta başlayanlardan. Okulunun atletizm takımında da yer alan Maximin, “Yeteneklerim bana tanrı tarafından bahşedildi. Okulda, evde, her yerde top oynadım. Hızımı ve topla becerilerimi kendim keşfettim” diyor. Top oynamadığı zamanlarda idolü Thierry Henry’nin videolarını izleyen Maximin, profesyonel futbola adımını ise Saint-Etienne altyapısında attı.

Dribbling yeteneği ve çalım becerisiyle alt yaş takımlarındaki arkadaşlarını canından bezdiren Maximin, 16 yaşında Saint-Ettinne’de A takıma yükseldi.  Ligue 1’deki ilk karşılaşmasına 1 Eylül 2013’te çıkan Maximin, Saint-Etienne formasını 16 maçta terletti ve 18 yaşında 5 milyon Euro’luk bedelle Monaco kadrosuna katıldı.

Monaco’nun maç tecrübesi kazanması için Hannover’a kiraladığı Maximin, sezonun ilk 20 haftasında 3 gol ve 3 asistlik performans ortaya koysa da sonrasında kadroda tercih edilmedi. Ligden düşen Hannover’in ardından Fransız ekibi Bastia’ya kiralanan Maximin, 34 Ligue 1 maçında sahada yer aldı. Genç yetenek o sezonu %73’lük başarılı çalım istatistiğiyle tamamladı ve lig rekorunu kırdı. Maximin, Hannover’in ardından Bastia’yla da ligden düşme tecrübesi yaşadı ve heybesine doldurduklarıyla U20 milli takımı’nın yolunu tuttu.

2017 yılında düzenlenen U20 Dünya Kupası’nda etkili bir performans ortaya koyan Maximin, Monaco formasını bir kez bile giyemese de takımına yüzde yüz kar yaptırıp, 10 milyon Euro kazandırarak Nice’e transfer oldu.

Nice’te geçirdiği 2 sezonda 74 maça çıkan, 11 gol ve 14 asistlik performans ortaya koyan Maximin’in sıradaki durağı, Henry’i izlediği günlerden bu yana hayallerini süsleyen Premier League oldu. 2019 yılında 18 milyon Euro’luk transfer bedeliyle Newcastle United’a transfer olan Maximin, estetik hareketleriyle sol taç çizgisindeki koltuk fiyatlarını adeta tavana çekti. Newcastle United taraftarları tarafından adına şarkılar yazılan Maximin, tıpkı o şarkılardan birinde geçtiği gibi ‘Taraftarları mutluluktan aya fırlattı’. 2020 yılında Avrupa devlerinden gelen teklifleri redderek siyah-beyazlılarla 6 yıllık sözleşme imzalayan Maximin’in sadakati, Newcastle taraftarları tarafından takdir edildi.

Newcastle United’daki 4 sezonluk macerasında 111 Premier League maçına çıkan Maximin, 12 gol attı ve 18 asist yaptı. Maximin, bu 4 sezonda %62’lik parmak ısırtan bir başarılı çalım istatistiği yakaladı. 2023 yazında 27 milyon Euro’luk bonservis ve 14 milyon Dolarlık maaş karşılığında Suudi Arabistan ekibi Al-Ahli’ye imza atan 27 yaşındaki Maximin, sezonu üçüncü sırada bitiren takımına 4 gol ve 9 asistlik katkı sağladı.

Fenerbahçe’yi hızlandırmak istediğini söyleyen Jose Mourinho’nun Allan Saint-Maximin’i ısrarla istemesi şaşırtıcı değil. Kadıköy’de kendisine özel taraftar kitlesi yaratabilecek Maximin, Trendyol Süper Lig’e de çok büyük renk katacak. Bu futbol sanatçısının kariyeri boyunca en çok eleştirildiği konu olan tabela katkısında ne yapacağını ise hep birlikte izleyeceğiz.