Tarihi hangisi yazacak?

Tarihi hangisi yazacak?
2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2017) final maçında yarın karşı karşıya gelecek Slovenya ile Sırbistan, turnuva tarihinde ilk kez kupa sevinci yaşamak istiyor.

Slovenya ile Sırbistan, Avrupa basketbolunun milli takımlar düzeyinde en büyüğü olabilmek için parkeye çıkacak.

Sırbistan Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası tarihinde ikinci kez finalde mücadele edecek. Yugoslavya'nın dağılması ve ardından geçen süreçte Sırplar, ülkelerinin Sırbistan adını almasından sonra 2009'da gümüş madalya kazandı.

Slovenya Milli Takımı ise tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası finalinde sahne alacak.

En fazla kazanan SSCB
1991'de dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda en fazla şampiyonluk yaşayan takım unvanını açık ara elinde bulunduruyor.

SSCB, 1935 yılında İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenmeye başlanan EuroBasket'te 14 kez birincilik kürsüsüne çıktı. SSCB, 1957 ile 1971 yılları arasında yapılan 8 şampiyonanın tümünü kazanarak ulaşılması güç bir rekora da imza attı.

SSCB ayrıca, şampiyonada 3 kez gümüş, 4 defa da bronz madalya kazandı.

Yugoslavya ikinci
Yugoslavya, şampiyonada SSCB'den sonra en fazla şampiyonluğa ulaşan takım olarak dikkati çekiyor.

Organizasyonda 8 kez kupayı müzesine götüren Yugoslavya, 5 kez gümüş, 4 kez de bronz madalya kazanma başarısı gösterdi.

Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda İspanya ve Litvanya'nın üçer şampiyonluğu bulunurken, Yunanistan ve İtalya ikişer, Letonya, Çekoslovakya, Mısır, Macaristan, Almanya, Rusya ve Fransa da birer kez şampiyonluk yaşadı.

Sırbistan'ın ikinci finali
Sırbistan Milli Takımı, Avrupa Basketbol Şampiyonası tarihinde ikinci kez final oynayacak.

Sırplar, Yugoslavya döneminde 8 şampiyonluk yaşadı. Yugoslavya'nın dağılması ve ardından geçen süreçte Sırplar, ülkelerinin Sırbistan adını almasından sonra ilk kez 2009'da finale yükseldi. Sırbistan, Polonya'da düzenlenen turnuvanın finalinde İspanya'ya 85-63 mağlup olarak ikincilikle yetinmek zorunda kaldı.

Slovenya, ilk kez final oynayacak
Slovenya Milli Takımı, tarihinde ilk kez Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde sahne alacak.

Son 12 Avrupa Şampiyonası'nın tümüne katılan Slovenya, EuroBasket 2017 öncesindeki en büyük başarısına ise 2009'da Polonya'da düzenlenen turnuvada 4. olarak ulaşmıştı.