Süper Lig değirmeni

Süper Lig değirmeni
Son dönemde hem futbolcu hem teknik adam bazında bir çok ismi parlatıp ülke futbol vitrinine koyan Alanyaspor ilginç bir dönem yaşıyor. Sezona iddialı ve rahat başlayıp henüz 3. haftada tüm planlamayı yapan Teknik Direktörü Çağdaş Atan’ın görevine son veren Alanyaspor şimdi de 4 ay içinde 4 büyüklerin 3’ünü yenip sadece Trabzonspor ile berabere kalan Bülent Korkmaz ile vedalaştı. 

Çağdaş Atan, ilk teknik direktörlük deneyimini yaşadığı Alanyaspor’da büyük bir devrim yaparak alışılagelmiş Anadolu takımı futbolunun dışına çıktı ve topa sahip olma oyunuyla dikkat çekmişti. Üstüne üstlük Euro 2020’de trend olan 3-4-3’ün güncel versiyonuyla sezona fiyakalı bir Başakşehir galibiyetiyle başlamasına rağmen Altay ve Hatay mağlubiyetleri şaşırtıcı şekilde Alanyaspor’dan ayrılmasına sebep olmuştu.

Bülent Korkmaz tercihi Alanyaspor’a ilk 8 maçta yenilgisiz 18 puan getirdi. Bülent hoca, üstüne 4 büyüklerden de 10 puan alarak uzun süre zirvede kaldı. Ne var ki son 6 maçın 4’ünü kaybedince o da görevinden ayrıldı. 

Anadolu kulüplerinde görmeye alışık olduğumuz bir durum gibi görünse de son dönemde istikrara kavuştuğu izlenimi oluşan Alanyaspor’un şimdiden iki hocayla yolları ayırması şaşırtıcı geliyor. Burada iki seçenek  geliyor akla; 1. Bülent Korkmaz’ın geçiş oyunu üzerine kurulu düzeni ne kadar başarılı görünse de yönetim ve taraftar Çağdaş hoca dönemindeki topa sahip olma futbolunu istiyor. O yüzden Çağdaş Atan ekolünün temsilcisi Farioli takımın başına gelecek. 2. Ayrılığı Bülent Korkmaz istemiş olabilir. Hatta başka bir teklifi değerlendirmek adına kendisi ayrılmış olabilir.

Seçeneklerden hangisi doğru çıkacak yakında görürüz ama ortada yine önemli bir sorun var. Ligde bu sezon 19 haftada tam 15 teknik direktöre veda edildi. İnanılmaz bir antrenör kıyımıyla karşı karşıyayız. Kulüpler bu kadar sık hoca değiştiriyorken ülke futbolunda istikrardan ne kadar bahsedilebilir.

Kasımpaşa (Şenol Can lisans sorunu yaşıyordu) ile Kayserispor henüz ilk haftadan antrenör değişikliği yaparken koca bir yaz planlamasını çöpe atmış olmuyorlar mı?

İrfan Buz’un yerine Sumudica’yı getiren Malatya çok mu mutlu?

Henüz 3. Hafta Ünal Karaman’ı gönderen Göztepe uçuyor mu?

Hoca değişimi elbette olacak, fakat yaz planlamasını yaptıracak kadar güvendiğin uzun vadeli kontratlar verdiğin bir teknik adam seni 3 haftada ne kadar umutsuzluğa düşürmüş olabilir? 

Bu durumun aşılması için bazı polisiye tedbir önerileri sunulabilir. 

Mesela ilk 10 hafta hoca göndermek futbol otoritesi tarafından yasaklanabilir.

Bir antrenör nasıl sezonda sadece 2 takım çalıştırabiliyorsa kulüpler de sadece 2 teknik direktör ile çalışabilir. Konu yasaklar olunca liste uzatılabilir. Ama biz istikrarlı bir futbol ülkesi olmak istiyorsak düşünsel devrime imza atmalıyız, yasaklarla değil mantıkla doğru yolu bulmalıyız. Bir üst otorite tarafından uygulanacak polisiye tedbirher o topluluğun kendi işini görememesinin, kendini yönetememesinin tescilidir. 

Spor Toto Süper Lig'de haftanın tüm maçlarının özetlerini izlemek için tıklayın