"Mutlu bir 100.yıl yaşadık"
Yayınlanma Tarihi 29 Kasım 2007 Per 18:05
Fenerbahçe Kulübü'nün 100. yıl etkinliklerinin son ayağını oluşturan ve dünyada ilk kez bir spor kulübü tarafından düzenlenen "Fenerbahçe 100. Yıl Spor ve Bilim Kongresi", Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi'nde başladı.
Kongrenin açılış törenine Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Genel Sekreter Vedat Olcay, Asbaşkanlar Mahmut Uslu ve Ali Koç, yönetim kurulu üyeleri Turan Şahin ve Ercan Karasu, İdari İşler Koordinatörü Serkan Acar, 100. Yıl Komitesi Başkanı Ender Alkaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, birçok üniversiteden bilim adamları, spor adamları, kulüp temsilcileri ve çok sayıda izleyici katıldı.
Atatürk ve şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kongreye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da birer tebrik mesajı gönderdi. Kongre Başkanı Prof Dr. Önder Kayhan, spor-ekonomi, spor-hukuk, spor-sanat gibi sporun diğer disiplinlerle ilişkilerinin irdeleneceği kongrede 3 gün boyunca 25 panel ve 25 konferansla 50'ye yakın bildirinin yayınlanacağını söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'nin 100. yılını sporun her dalında yarışan bir spor kulübüne yakışır biçimde, bir spor ve bilim kongresiyle kapattığını söyledi.
Toplumsal olaylar karşısında Sarı-lacivertli kulübün sergilediği tavrın kamuoyu tarafından takdirle karşılandığını söyleyen Yıldırım, "Atatürk ilke ve inkılaplarına, cumhuriyetin yüksek değerlerine saygıyı ilke edinmiş kulübümüzün içinde bulunduğumuz yıl içinde ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehdit ve saldırılar karşısında sergilemiş olduğu kararlı duruş bellidir ve asla değişmeyecektir. Bu kongre de bizim sosyal sorumluluk anlayışımızın bir göstergesidir. Diğer tüm etkinliklerde olduğu gibi, burada da bugüne değil, geleceğe dönük sonuçların alınması amaçlanmıştır. Benzeri olmayan ve ilk defa yapılan 'Spor ve Bilim Kongresi' sonunda benzer çalışmalara kaynak olabilecek, bilimsel değeri olan sonuçlar ortaya çıkacaktır. Amacımız, geleneksel hale gelerek kongrenin Türk sporuna ve bilimine sürekli katma değer sağlamasıdır" dedi.
Fenerbahçe Kulübü'nün 100. yılında koyduğu tüm branşlarda şampiyonluk hedefine bir dal hariç tamamında ulaştığını dile getiren Yıldırım, "Bu da bizlerin son derece coşkulu ve mutlu bir 100. yıl yaşamamıza neden oldu. Tüm branşlarda şampiyonluk hedefi koymamız, aslında Türkiye'de Fenerbahçe'nin vizyonunu da son derece net bir biçimde göstermektedir. Özellikle ülkemizde spor denilince ağırlıklı olarak futbolun akla geldiğini düşünürsek, Fenerbahçe'nin tüm branşlarda koyduğu şampiyonluk hedefinin, aynı zamanda ülkemizde gerçek anlamda sporun gelişmesi için bir araç olduğunu görmek mümkündür. Fenerbahçe, olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya aday, olimpiyatların tüm branşlarında yarışmayı hedefleyen Türkiye'de, sporun her dalının gelişmesi, büyük kitlelere hitap eder hale gelmesi için elinden geleni yapmaktadır. Yönetimimiz, göreve geldiğinden bu yana bünyemizdeki tüm spor branşlarına mesai harcayıp, yatırımlar yapmakta, bunları sürdürmekte ve bu yaklaşımın sonucu elde edilen sportif başarıları mutlulukla karşılamaktadır. Fenerbahçe, spor deyince basketboldan voleybola, kürekten masa tenisine kadar birçok spor dalında bin 200 sporcusuyla mücadele etmekte ve bu alanda ülkemizde sporcuların yetişmesi ve bu sporcuların uluslararası müsabakalarda bayrağımızı gururla taşımaları amacıyla çalışmaktadır. Ülkemizde sporun gelişmesi adına yapılacak her türlü yatırımın ve çalışmada da Fenerbahçe Kulübü herhangi bir ayrım ya da çıkar beklemeden maksimum faydayı sağlamak adına elindeki gücünü seferber etmekten geri durmayacaktır. Ancak her alanda olduğu gibi sporda da gelişimin sağlanması ve başarıların elde edilmesi çok çalışmak ve bu konudaki yeniliklere açık olmak ve bilimsel çalışmalardan fayda sağlamaktan geçmektedir. İşte kulübümüz, düzenlediğimiz bu kongreyle Türkiye'de herhangi bir kulüp ya da camia ayrımı gözetmeksizin spor ile ilgilenen herkesin katılabileceği bir kongre organize etmiştir. Bu konferansın sonuçlarının Türkiye'de spor adına önemli ve ilerici adımlara neden olacağına ve Türk sporuna fayda sağlayacağına olan inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.
Açılış töreni, Kadir Topbaş, Melih Gökçek, Celal Doğan ve Mehmet Kocadan'ın konuşmacı olarak katıldığı Yılmaz Büyükerşen ve Prof. Dr. Necla Pur'un yönettiği "Spor ve Yerel Yönetimler" konulu panelle sona erdi.
İlk gün başlıkları arasında ayrıca 'Spor Yaralanmalarını Önleme', 'Maçı Bıraktırmayı Gerektiren Durumlar', 'Omuz Çevresinde Görülen Spor Yaralanmaları' başlıklı paneller düzenleniyor. Kongrenin ilk gününde teorileriyle spor ve ekonomi dünyasını sarsan Prof. Stefan Szymanski de konuk konuşmacılar arasında yer alıyor.
Szymanski, ilk gün 'Şampiyonlar Ligi ve COASE Teoremi' konulu bir konferans veriyor. Cumartesi günü sona erecek olan kongreye dileyen herkes katılabilecek.
Fenerbahçe Kulübü'nün 100. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen ''Spor ve Bilim Kongresi''nde öğlenden sonraki bölümde yine çeşitli konularda oturumlar gerçekleştirildi.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan kongrenin öğlenden sonraki bölümünde, spor sakatlanmaları, futbol mimarisi ve motorsporları konuları ele alındı.
Prof.Dr. İlber Ortaylı'nın Osmanlı İmparatorluğu döneminde spora bakış ve spor etkinliklerini anlattığı oturumu dinleyicilerin ilgisini çekerken, İngiliz yazar Prof.Dr. Stefan Szymanski de spor ekonomisindeki gelişmeler ve ileriye dönük beklentiler hakkında bilgi verdi.
Ayrıca, spor hekimlerine yönelik çeşitli spor sakatlanmaları konularında tartışma oturumları gerçekleştirilirken, farklı oturumlarda futbol mimarisi ile motorsporları konuları da tartışıldı.
Fenerbahçe 100. Spor ve Bilim Kongresi, yarın yapılacak oturumlarla devam edecek.