Maraton'da neler konuşuldu?
Yayınlanma Tarihi 18 Eylül 2006 Pts 10:58
Lig TV'nin lokomotif programı Maraton'da Şansal Büyüka ve Erman Toroğlu çarpıcı yorumlar ve pozisyon analizleriyle futbolseverlerin karşısında.. İşte Büyüka-Toroğlu ikilisinin Galatasaray-Beşiktaş, Sivasspor-Fenerbahçe ve Trabzonspor-Konyaspor maçları üzerine yorumları:
GALATASARAY-BEŞİKTAŞ DERBİSİ YORUMLARI
Beşiktaş'ın defansına eleştiri yağmuru
Galatasaray'ın kazandığı penaltıda Koray ve Baki, Büyüka ve Toroğlu'ndan yoğun eleştiri aldı. Hakan'ın topu göğsüyle aldığı anda bile iki futbolcunun müdahale etmediğini söyleyen Büyüka'nın yanı sıra Toroğlu da "Top 70 metre geliyor, bu kadar bekliyorlar. Bu durumda olacak şey zaten penaltı." dedi.
Büyüka geçen hafta Gökhan Zan'ın Beşiktaş defansının zorlanmasıyla ilgili eleştirilerini hatırlatınca, Erman Toroğlu "Galatasaray orta sahadan çıkarken hiç darbe almadan geri dörtlünün üstüne bindi. Tabii ki o defans da zorlanır" dedi.
Şansal Büyüka daha sonra sözü Beşiktaş'ın yabancılarına getirince Erman Toroğlu "Bu adamlar Türk futbolunun 12 senesi diye" sahada mücadele eden Arda, Ferhat gibi genç futbolcuları övdü. Bu arada Erman Toroğlu, Song ve Tomas'ın uyumunu överken, Koray ve Baki'nin uyumsuzluğuyla karşılaştırdı.
İnamoto hakkında Büyüka'nın yorumu "Ben yine etkili bulmadım" derken, Toroğlu "Değişik bir ülkeye geldi biraz beklemek lazım" yorumunu yaptı.
Ali Sami Yen önerisi
Ali Sami Yen Stadı'na söz gelmesi üzerine Toroğlu Olimpiyat Stadı'nı eleştirerek "Bir tek çözüm var. Gişeleri geriye alacaksın. Seyirci donuyor ölüyor. Ben Berlin Olimpiyat Stadı'nın en üzerinden maç izledim. Gelin Olimpiyat Stadı'nda yukarıya çıkın futbolcuları göremezsiniz. Bence Toki buraya gelsin ev yapsın, oradan kazanılacak parayla başka bir yere stat yapılsın." Toroğlu, Ali Sami Yen Satdı'na UEFA'nın getirdiği eleştirileri saydı ve "Galatasaray kazandığı parayla bayan tuvaleti yapsa, doping odasını yapsa, eksikleri tamamlasa bundan sonraki maçları Ali Sami Yen'de oynayabilir. Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde bir şey yapacaksa burayı düzeltecek v emaçları Ali Sami Yen'de oynayacak." dedi.
Tigana da eleştirilerden nasibini aldı
Tigana'nın maçın hakemi Cüneyt Çakır'ı eleştirmesine de tepki gösteren Toroğlu, "Sen rakibini 1 kişi eksilince mi yeneceksin? Tamam rakibinin 10 kişi kalması avantaj ama senin futbolcun Koray da rakibe öyle bir giriyor ki her an atılabilir ya da sakatlanabilir. Tamam iyi niyetli oynuyor ama dikkatli olması lazım." diye konuştu.
Tartışmalı pozisyonlar
Toroğlu, İliç'in ceza sahasında yerde kaldığı ama Cüneyt Çakır'ın ceza sahası dışında yapılan bir önceki faulu verdiği pozisyon için "Hakem önce avantaja bıraktı, kaleci Runje topu alınca da faulu verdi. Karar doğru" yorumunu yaptı.
Galatasaray ceza sahasında İnamoto'nun arkadan itmesi ile Burak'ın yerde kalması hakkında "İnanıyorsan penaltı vereceksin, inanmıyorsan vermeyeceksin" dedi. Bunun üzerine Şansal Büyüka "Hakem penaltı verse ne dersin?" sorusuna yorumun hakeme ait olduğu, itme olduğunu belirterek "Verirse de bir şey demem. Hakem orta sahada buna benzer pozisyonlara faul çaldı. Onları verdiysen bunları da vereceksin. Hakem penaltı verseydi kimse bir şey diyemezdi" cevabını verdi.
Galatasaray'ın kazandığı penaltı tartışılırken Büyüka, "Şu uzun topu kaçırıyorlar ve penaltı yapıyorlar inanılır gibi değil" diye Beşiktaş savunmasını eleştirdi. Erman Toroğlu da kontrolsüz müdahale olduğunu söyleyerek penaltı kararının doğru olduğunu belirtti.
Toroğlu, Ümit Karan'ın ceza sahasına girerken yerde kalmasının da inandırı olmadığını ve penaltı olmadığını söyledi. Toroğlu, Ümit Karan'a da göndermede bulundu ve "İnandırıcılığını kaybetmeyeceksin. İnandırıcılığını kaybedersen gerçekten penaltı olan pozisyonda da hakem sana inanmaz ve vermez" dedi.
Tigana'nın "Song 2. sarı karttan oyundan atılmalıydı" diyerek hakeme yüklendiği pozisyon için "Bu pozisyon benim önümde oldu, Song'un niyeti topla oynanamak, Nobre de araya kalçasını koyuyor, bu pozisyonda kart gösterilmez. Buna kart gösterilecekse maçlar bitmez. Eğer Tigana'nın dediği pozisyon buysa burda kart çıkmaz" dedi.
DERBİ'NİN ŞEREF KÜRSÜSÜ
1- ARDA
Arda Turan. Türk futbolunda bir yıldız parlayan. Hem defans yaptı, hem hücuma katıldı. Ayak bilekleri öyle hünerliydi ki, çalımlarıyla da büyüledi. Çalım atarken hava da attı, kürsünün zirvesine azimle çıktı.
2-SONG
Rigobert Song. Kamerun Aslanı, savumanın da kralıydı. Nobre ve Bobo ile adeta çarpıştı, bir kez bile hata yapmadı. Görevini dört dörtlük yaptı, arkadaşlarının açıklarını da kapattı. Kürsü hakkıydı, hakkını aldı.
3-FERHAT
Ferhat Öztorun. Dan dun oynanamadı. Soğukkanlılığını korudu, kanadını mükemmel savundu. Beşiktaş'ın ataklarına karşı durdu, kürsüde üçüncülük basamağına kuruldu.
SİVASSPOR-FENERBAHÇE MAÇI YORUMLARI
"Sivas'ın kaburgası Fener'e yetti"
Büyüka "Defansın ortasına Lugano ve Edu'ye aldın. Ama her yan top Fenerbahçe kalesinde tehlike yaratıyor. Hücumü iki santrfor aldın bir tane hava topuyla buluşamıyorlar doğru dürst. Sen iki santrfor almışsın, bunları alırken hiç olmazsa bir tanesi hava toplarında iyi olsun diye düşünmüyor mu yönetim. Resmen bu transferlerle Fenerbahçe budandı, Fenerbahçe parasıyla budandı. En önemli özelliğin ikaybetti, hava hakimiyetini kaybetti. Fenerbahçe'nin rakipleri eskiden kimi tutacağını şaşırıyordu." dedi.
Fenerbahçe yönetimine transfer eleştirisi
Erman Toroğlu ise sözü Fenerbahçe'nin transferleri geç yapmasına sözü getirerek "Büyük mağazalar mevsim sonuna doğru özel müştelirelirini ararlar ve en güzel mallarını ayırırlar, ardından da ucuzluğu halka duyurup elde ne kaldıysa satarlar. Transferde de sona kalırsan futbolcunun iyisi kalmaz, elde ne kalmışsa onu alırsın" dedi ve Zico'nun da geç geldiğini hatırlatarak imalı bir söz kullandı.
Bu arada Şansal Büyüka Zico'nun son dakikalarda Fenerbahçe'nin gole ihtiyaç duymasına rağmen Kezman'ı çıkarıp Önder'i sahaya sürmesini de eleştirdi.
Toroğlu, "Her mesleğin bir erbabı var" diyerek herkesin kendi işini yapması gerektiğini savundu ve Fenerbahçe yönetimine göndermede bulundu.
Erman Toroğlu'nun "Hakan Bilal Kutlualp döneminde daha iyi transferler vardı" sözüne Şansal Büyüka da "Yüzde 100" sözüyle destek çıktı.
Tartışmalı pozisyonlar
Erman Toroğlu, pozisyon yorumlarında Sivas'ın elle oynama gerekçesiyle penaltı beklediği pozisyonda penaltı olmadığını, Tuncay'ın ofsayt gerekçesiyle kesilen pozisyonunda ise ofsayt olmadığını söyledi. Toroğlu, Lugano'nun Gökhan'a yaptığı faule sarı kart çıkması gerektiğini savundu. Şansal Büyüka, Zİco'nun "Lugano ağır değil, Balili çok süratliydi" savunmasını "İnanılır gibi değil" sözleriyle eleştirirken, Erman Toroğlu "Sivas'ta Balili var. Ama yarın Avrupa'da balinalar çıkacak. Balili ufak, daha büyükleri gelecek" dedi.
Lugano'nun kırmızı kart gördüğgü pozisyonun başlangıcına değinen Erman Toroğlu, "Atılan uzun bir top var, biriniz oyuncuya gidecek diğeri de kademeyi tutacak. Fenerbahçe Lugano ve Edu'ya ne kadar para ödedi. Ben olsam salı günü bunları karşıma alır bu hatalarını gösteririm." dedi. Toroğlu kırmızı kart içinse "Başta formasından çekiyor. Tekme, Balili'nin ayağına gelmiyor. Ama çekme var. Net bir kırmızı kart" dedi.
Erman Toroğlu Fenerbahçe'nin ofsaytla kesilen bir başka atağında da ofsayt olmadığını söyledi.
Maçtaki bir diğer ilginç pozisyonda ise kahraman Ümit Özat'tı. Ümit kale arkasında tedavi görrüken Sivasspor sağ kanattan bir akın geliştirdi. Ve Ümit Özat bir anda sahaya girerek akını kesti. Pozisyonda hakemin Ümit'e oyuna girmesi için izin verip vermediği anlaşılmadı. Ancak Büyüka-Toroğlu ikilisi pozisyonu tartışırken hakem İsmet Arzuman ağır biçimde eleştirildi. Erman Toroğlu, "Ümit diğer kalede olsaydı oyuna girebilirdi. Ama bu iş nasıl olur tam bir komedi. Bunu FIFA ya da UEFA'dan bir yetkili izlese sen ne yapıyorsun arkadaş der. Mahalle maçında bile olmaz bu. Hakem Ümit'e burada oyuna gir dediyse MHK hakeme "Sen biraz çık arkadaş" demeli. Eğer hakem gir demeden Ümit girdiyse Ümit'e sarı kart vermeli." diyerek Arzuman'ın her iki ihtimalde de önemli bir hata yaptığını söyledi.
TRABZONSPOR-KONYASPOR MAÇI YORUMLARI
Fırat Aydınus'a eleştri
Bu sırada Şansal Büyüka, büyük takımların bu sezon Anadolu takımlarına karşı sık sık puan kaybetmesinin Türk futboluna yararlı olacağını söyledi. "Trabzon, Galatasaray'ı yenerse Galatasaray'ın üzerine çıkacak. Bu güzel bir şey. Ligin altı da üstü de böyle olsun ki keyif alalım. Bunu da yapacak olanlar hakemler. Hakemler cesaretli olsun." diyen Toroğlu'na Büyüka'nın cevabı "Takımlar da cesur olmalı" şeklinde oldu.
Vıdı vıdı vıdı...
Bu arada Konyaspor maçında kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bırakan Hüseyin de eleştirildi. Toroğlu, "Hüseyin fazla konuşan bir futbolcu, vıdı vıdı vıdı" deyince Şansal Büyüka "Takım kaptanı olduğu için çok konuşuyor olabilir mi?" dedi ama Toroğlu "Takım kaptanının görevi konuşmak değildir. Hakem çağırır kaptanı ve takım aradaşlarına şunu söyle" der o zaman kaptan konuşur" dedi.
Toroğlu futbolcuların itirazlarına hemen sarı kart çıkartılmasıyla ilgili olarak hakemlerin zaman zaman anlayışlı olmaları gerektiğini savundu. Toroğlu genç hakemlerin bazen havaya girdiğini belirterek Trabzonspor-Konyaspor maçının hakemi Fırat Aydınus'u eleştirdi."Sivas'ın omurgası gitti, kalecisi yok, stoperi yok, orta sahası yok.." diye söze başlayan Büyüka'dan sözü alan Toroğlu, "Sivas'ın omurgası gitti ama kaburgası Fener'e yetti. Beşiktaş'ın oynadığı takım Galatasaray, Fenerbahçe'nin oynadığı takım Sivasspor. Beşiktaş bu rakibe karşın en azından mücadele etti. Fenerbahçe kötü oynadı diyemeyiz. Çünkü dersek bu, kötüye hakaret olur. Zico eleştiriliyor ama Fenerbahçe mücadele etmiyor. Fenerbahçe'nin iyi antrenman yaptığına inanmıyorum., Zico'yu bir tarafa bıraktım, Fenerbahçe'nin şu kadrosundaki futbolcular mücadele etseler işin rengi çok farklı olur. Fenerbahçe kötü mücadele ediyor, er tehlikelisi o." dedi.