Kupa sahibini arıyor
Yayınlanma Tarihi 8 Mayıs 2007 Sal 14:10
Futbolda bu sezon da Fortis Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen 45. Türkiye Kupası, Beşiktaş ile Kayseri Erciyesspor arasında yarın İzmir'de yapılacak final maçıyla sahibini bulacak.
Futbol Federasyonu tarafından 1962-63 sezonundan itibaren düzenlenen Türkiye Kupası, 1980-81 sezonu itibariyle Federasyon Kupası adı altında oynanmaya başladı. Organizasyonun adı 1992-93 sezonundan itibaren yeniden Türkiye Kupası olarak değiştirildi. Türkiye Kupası'nı 44 yıllık geçmişinde şimdiye dek 12 ayrı takım müzesine götürdü. Kupada şimdiye dek Galatasaray 14, Trabzonspor 7, Beşiktaş 6, Fenerbahçe 4, Altay, Ankaragücü, Göztepe, Gençlerbirliği ve Kocaelispor 2'şer, Eskişehirspor, Bursaspor ve Sakaryaspor ise 1'er kez mutlu sona ulaştı.
REKORLAR GALATASARAY'DA
Türkiye Kupası tarihinde rekorlar, bu sezon çeyrek finalde Kayseri Erciyesspor'a elenen Galatasaray'ın elinde bulunuyor.Sarı-kırmızılı ekip, şimdiye dek bu kupada 19 kez final oynarken, 14 kez
kupayı müzesine götürmeyi başardı.
17 AYRI TAKIM FİNAL OYNADI
Türkiye Kupası'nın 44 yıllık geçmişinde daha önce 17 ayrı takım finallerde mücadele ederken, bunlardan 12'si, en az 1 kez kupa sevinci yaşadı.Finale yükselip de kupayı şimdiye dek hiç kazanamayan takımlar ise Adana Demirspor, Boluspor, Mersin İdmanyurdu, Samsunspor ve Antalyaspor. Bunun yanı sıra Kocaelispor 2, Sakaryaspor ise oynadığı tek finalde kupayı kazanma başarısını gösterdi. Öte yandan Galatasaray, 19 kez final oynayıp 14 kez kupayı kazanırken, 12'şer kez final oynayan Trabzonspor 7, Beşiktaş ise 6 kez güldü. Fenerbahçe, 11 kez final oynayıp, bunlardan 4'ünde kupayı alırken, Altay 7
kez finale çıkıp, yalnızca 2 kez kupanın sahibi olabildi.
GEÇEN SEZON BEŞİKTAŞ KAZANMIŞTI
Fortis Türkiye Kupası'nı geçen sezon Beşiktaş, finalde ezeli rakibi Fenerbahçe'yi yenerek kazanmıştı.
3 Mayıs 2006 tarihinde, yarınki finalin oynanacağı İzmir Atatürk Stadı'nda yapılan maçı siyah-beyazlılar, 2-2 biten normal süre sonrası, uzatmalarda 3-2'lik skorla galip tamamlayarak, tarihinde 6. kez mutlu sona ulaşmıştı.
HÜKMEN GALİBİYET VE KURAYLA GELEN KUPALAR
Türkiye Kupası'nın 44 yıllık geçmişinde kupalar 1'er kez hükmen galibiyet ve kura sonucu sahiplerini buldu.
1963-64 sezonunda Galatasaray ile Altay arasında yapılan final maçının ilki 0-0 berabere sonuçlandı. Rövanş maçına Altay'ın çıkmaması üzerine Futbol Federasyonu karşılaşmayı 3-0 Galatasaray lehine tescil etti. Böylece kupa finalleri tarihinde ilk kez bir maç hükmen sonuçlanmış oldu.
Öte yandan, 1966-67 sezonunda Altay ile Göztepe arasında yapılan final maçı 2-2 berabere sonuçlandı. Kupayı, kura atışı sonucu Altay müzesine götürürken, yine kupa tarihinde bir ilk gerçekleşti.
UZATMALARDA GÜLENLER
Türkiye Kupası şimdiye dek 5 kez uzatma dakikalarının sonuçlarına göre havaya kaldırıldı.
Tek maçlı finallerde 1983-84 sezonunda Trabzonspor, Beşiktaş'ı 2-0, 1990-91 sezonunda Galatasaray, Ankaragücü'nü 3-1, 1999-2000 sezonunda Galatasaray, Antalyaspor'u 5-3, geçen sezon da Beşiktaş Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek, kupaya uzandı.
1995-96 sezonunda ise Galatasaray, ilk maçta 1-0 yendiği ezeli rakibi Fenerbahçe ile rövanşı Kadıköy'de oynadı. Normal süresi 1-0 Fenerbahçe'nin üstünlüğüyle kapanan maçın uzatma bölümünde 1 gol atan Galatasaray, ilk maçtaki avantajıyla kupayı kazanmayı bildi.
PENALTILARLA KAZANILAN KUPALAR
Türkiye Kupası'nın 44 yıllık geçmişinde şimdiye dek 3 takım kupayı penaltı atışları sonucu müzesine götürdü. 1975-76 sezonunda Galatasaray ile Trabzonspor takımları arasındaki finalin her iki maçı da tarafların 1-0 galibiyetiyle sona erince, penaltı atışlarına geçildi. Seri penaltı atışları sonucu rakibini 5-4 yenen Galatasaray, kupayı kazandı.
1997-98 sezonunda ise Beşiktaş ile Galatasaray finalde karşı karşıya geldi. Her iki maç da 1-1 berabere sonuçlanırken, seri penaltı atışları sonucu rakibine 5-3 üstünlük sağlayan siyah-beyazlılar, mutlu sona ulaşan ekip oldu.
Kupanın 2000-2001'deki sahibi de penaltı atışlarıyla Gençlerbirliği oldu. Fenerbahçe ile Kayseri'de karşılaşan Ankara ekibi, 2-2 sona eren normal süre ve uzatma dakikalarının ardından seri penaltı atışlarıyla rakibine 6-3 üstünlük kurarak, kupayı müzesine götürdü.
EN İLGİNÇ FİNAL
Türkiye Kupası tarihindeki en ilginç finallerin başında, 1991-92 sezonunda yapılan Trabzonspor-Bursaspor finali geliyor. Bursa'da yapılan finalin ilk maçını 3-0 kazanan yeşil-beyazlılar, rövanş için Trabzon'a oldukça büyük avantajla gitti. Hüseyin Avni Aker Stadı'ndaki rövanş maçının hemen başında 1 de gol bulan Bursaspor, "Artık kupayı kazandım" gözüyle baktığı maçı 5-1 yitirerek, büyük bir şok yaşadı. Bordo-mavili ekip ise üst üste attığı 5 golle adeta bir futbol mucizesini gerçekleştirdi ve Türkiye Kupası tarihindeki en ilginç finali sonrası kupayı müzesine götürdü.
EN FARKLI SKORLU FİNALLER
Kupadaki finallerde şimdiye dek en farklı skorlu galibiyeti Gençlerbirliği elde etti. Başkent takımı, 1986-1987 sezonunda Eskişehirspor ile Ankara'da yaptığı maçı 5-0 kazanarak, 44 yıllık Türkiye Kupası geçmişinde, finallerde en farklı skora ulaştı. 1991-1992 sezonunda Trabzonspor, evindeki rövanş maçında Bursaspor'u 5-1, 2004-2005 sezonundaki finalde ise Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe'yi aynı skorla yenmişti. Bu arada 2001-2002 sezonunda Kocaelispor, Beşiktaş'ı Bursa'daki finalde, 2003-2004 sezonda Trabzonspor, Gençlerbirliği'ni İstanbul'daki finalde aynı skorla 4-0 yenerek, tarihi skorlara imza attılar.
EN ÇOK RASTLANAN SKOR: 1-0
Türkiye Kupası finallerinde en çok rastlanan skor 1-0 olarak dikkati çekiyor.
Finaldeki maçlardan 16'sı 1-0, 10'ar tanesi 2-0 ve 2-1, 9'u 0-0, 8'i 1-1, 5'i 3-0, 4'ü 3-1, 3'ü 3-2, 2'şer tanesi 2-2, 4-0, 5-1, 1'er tanesi ise 5-0 ve 5-3 sonuçlandı.
Bu arada 1 maç hükmen, 3 maç da penaltı atışlarıyla bitti.
KASALAR DOLDU
Fortis Türkiye Kupası'nda yarınki finalde karşılaşacak olan Beşiktaş ile Kayseri Erciyesspor takımları, kasalarını da doldurdular. Her iki takım da finale kadar olan sürede kazandıkları paraların yanı sıra yarınki finalin ardından önemli gelir daha elde edecekler. Finale gelene dek toplam 1 milyon 620 bin doları kasasına koyan kupanın son şampiyonu Beşiktaş, bu sezonki ödül sistemine göre, final maçını kazanırsa 650 bin dolar, kaybetmesi halinde ise 300 bin dolar daha gelir elde edecek.
Siyah-beyazlılar böylece, yarınki finalde kupayı tarihinde 7. kez müzesine götürmesi halinde, toplamda 2 milyon 270 bin dolar, ikincilikte kalması halinde ise 1 milyon 920 bin doları kasasına koymuş olacak.
Tarihinde ilk kez finale çıkan Kayseri Erciyesspor ise finale gelene dek toplam 1 milyon 420 bin dolar gelir elde etti. Kayseri temsilcisi, finalde kupayı kazanırsa toplam gelirini 2 milyon 70 bin dolara, kaybederse de 1 milyon 720 bin dolara çıkaracak.
TAKIMLARIN PERFORMANSI
Fortis Türkiye Kupası'nda yarın İzmir'de yapılacak final öncesi Beşiktaş, finale gelene dek yaptığı 8 maçtan 5'ini kazandı, 2'sini yitirdi, 1'inde de berabere kaldı. Kayseri Erciyesspor ise 8 maçta 3 galibiyet, 2 yenilgi, 3 de beraberlik aldı. Beşiktaş, finale gelene dek yaptığı maçlarda toplam 16 gol atıp, 9 gol yerken, Kayseri Erciyesspor ise 12 gol atıp, kalesinde 9 gol gördü.
BEŞİKTAŞ
Fortis Türkiye Kupası'nda (D) Grubu'nda yer alan Beşiktaş, ilk maçında Bucaspor'u İzmir'de 5-1, ikinci maçında Çaykur Rizespor'u İstanbul'da 3-1 yenerken, üçüncü maçında Ankara'da Gençlerbirliği'ne 3-0 yenilince, gruptan çıkma umutlarını zora soktu.
Siyah-beyazlılar, gruptaki son maçında Ankaragücü'nü, cezası nedeniyle seyircisiz oynadığı maçta 2-1 yenerek, 9 puan ve averajla Gençlerbirliği'nin ardından 2. sırada çeyrek finale yükseldi.
Çeyrek finalde Vestel Manisaspor ile eşleşen siyah-beyazlılar, ilk maçta İstanbul'da 4-0 yendiği rakibine, deplasmanda, ev sahibi takımın cezası nedeniyle seyircisiz oynanan maçta 2-0 mağlup olmasına rağmen, ilk maçtaki avantajıyla turu geçti.
Yarı finalde ezeli rakibi Fenerbahçe ile eşleşen Beşiktaş, kendi evindeki ilk maçı 1-0 kazandı, Kadıköy'deki rövanşta uzatma bölümünde bulduğu golle durumu 1-1 yaptı ve finale çıkmayı başardı.
Beşiktaş, finale gelene dek yaptığı toplam 8 maçta 16 gol atıp, kalesinde 9 gol gördü.
Beşiktaş'ın kupadaki toplam 16 golünden 6'sını Bobo, 2'şer tanesini Delgado ve Nobre atarken, Fahri, Gökhan Güleç, İbrahim Üzülmez, Ricardinho, Koray ve Burak da birer kez rakip fileleri havalandırdı.
KAYSERİ ERCİYESSPOR
Kupada (A) Grubu'nda yer alan Kayseri Erciyesspor ise kendi evinde Karşıyaka ile 1-1 berabere kaldı, Kayserispor'a 3-1 yenildi. Son 2 maçında evinde Galatasaray'ı 4-1, deplasmanda da Bursaspor'u 4-2 yenen Kayseri Erciyesspor, 7 puan ve averajla, Galatasaray'ın ardından gruptan ikinci sırada çıkmayı bildi.
Çeyrek finalde, kupayı en çok müzesine götüren takım olan Galatasaray ile eşleşen Kayseri temsilcisi, evinde 0-0 biten maçın rövanşında Ali Sami Yen Stadı'ndaki normal süreyi de golsüz tamamlayınca, karşılaşmada uzatmaya gidildi. Mavi-siyahlı ekip, uzatmada yenik duruma düşmesine rağmen, penaltıdan bulduğu golle eşitliği sağladı ve 1-1'lik sonuçla gol averajıyla yarı finale yükselmeyi başardı.
Kayseri Erciyesspor, yarı finalde bu kez, kupayı en çok müzesine götüren ikinci takım unvanına sahip Trabzonspor ile eşleşti. Trabzon'daki ilk maçı 1-0 kazanan Kayseri Erciyesspor, kendi evindeki rövanşı normal sürede aynı skorla yitirince, maçta uzatma bölümüne geçildi. Uzatmada da sonuç değişmeyince, seri penaltı atışlarında rakibine üstünlük kuran mavi-siyahlılar, tarihinde ilk kez finale çıktı.
Kayseri Erciyesspor kupada toplam 12 gol atarken, kalesinde 9 gol gördü. Mavi-siyahlıların gollerinin 4'ünü Radomir Daloviç, 2'şer tanesini de Emre Toraman, Cenk İşler, Zdravko Ivanov Lazarov ve Mehmet Eren Boyraz attı.
İZMİR 2. KEZ EVSAHİBİ
Fortis Türkiye Kupası finalinin yapılacağı İzmir Atatürk Stadı, peş peşe ikinci kez bu heyecana sahne olacak. Beşiktaş ile Kayseri Erciyesspor'un yarın kupayı kaldırabilmek için mücadele edeceği Atatürk Stadı, geçen yılki finale de ev sahipliği yapmıştı. 3 Mayıs 2006'daki final maçını, Fenerbahçe'yi uzatmalarda 3-2 yenen Beşiktaş kazanmış ve kupanın sahibi olmuştu. Atatürk Stadı, 16 yılda üçüncü kez kupa finali heyecanına sahne olacak. 1990-91 sezonundaki kupa finali de bu statta yapılmış, Ankaragücü'nü 3-1 yenen Galatasaray, kupa sevincini yaşamıştı.