''Kardeşlik engel tanımaz'

''Kardeşlik engel tanımaz'
Gerçekleştirdiği çeşitli projelerle futbolu geniş kitlelere yaymayı amaçlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), ''kardeşlik engel tanımaz'' projesiyle engelli ve engelli olmayan çocukları ''futbolla'' biraraya getiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul içi Beden Eğitimi İzcilik ve Spor Dairesi Başkanlığı (OBESİD) ve TFF'nin işbirliğiyle hayata geçirilen ''kardeşlik engel tanımaz'' projesi kapsamında, işitme engelli ilköğretim öğrencileriyle kardeş ilköğretim okulu öğrencileri birarada futbol eğitimi alıyor. Yaklaşık 2 ay önce başlayan futbol eğitimleri Afyon, Amasya, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırıkkale Kocaeli, Konya, Mersin, Niğde, Rize ve Van'da yaklaşık 800 çocuğun katılımı ile gerçekleşiyor.

Projeyle ilgili olarak AA muhabirine çeşitli açıklamalarda bulunan TFF Engelli ve Dezavantajlı Futbolu Geliştirme Yönetmeni Deniz Cengiz, projeye katılan öğrencilerin futbol eğitimiyle birlikte aralarındaki engelleri de tek tek kaldırdıklarını belirterek, ''Öğrencilerin sosyal etkileşimi anlamında da büyük bir artı değer yarattığı proje, sporun ve kardeşliğin engel tanımadığını, futbolun herkes için olduğunu bir kez daha kanıtlıyor'' dedi.

Kardeşlik engel tanımaz projesinin bu yıl ikincisini düzenlediklerini kaydeden Cengiz, ''Engelli olmayan çocukların engelli insanlara karşı bakış açısını pozitif tutmak adına, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Engelli olan insanların kendilerini toplumun bir parçası gibi hissetmeleri bizler için çok önemli. Projenin daha etkin olması adına onlarla sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Projenin devamı için ailelerden, öğretmenlerden en önemlisi çocuklardan sürekli destek alıyoruz'' diye konuştu.

''Sporun engelli insanların toplumdaki duruşu açısından çok önemli bir role sahip olduğunu belirtmek gerek'' diyen Cengiz, ''Proje geçen sene 14 ilde yapıldı. Bu yıl ise başka farklı 14 ilde düzenleniyor. Bu projeyi mümkün olduğu kadar fazla şehre yaymak istiyoruz. Geçen yıl çok önemli tecrübeler edindik. Özellikle öğretmen ve öğrenci seçimlerinde, geçen yılki tecrübelerimizden yola çıkarak hareket ettik. Bu yıl 800 çocuğa eğitim verdik. Geçen yıl çok kısa zamanda çok çocuğa ulaştık ama bu sene öğrenci sayımızı biraz daha az tuttuk. Bunun nedeni eğitim süresini biraz daha arttırmaktı. Dolayısıyla grup sayısını azaltıp çocukların eğitimlerine daha çok ağırlık verdik. İlerleyen yıllarda bu projeyle Türk futbolunun çok şey kazanacağını düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.
 
UEFA'DAN DESTEK
TFF Engelli ve Dezavantajlı Futbolu Geliştirme Yönetmeni Cengiz, UEFA tarafından Karma Futbol (engelli ve engelli olmayan çocukların bir arada futbol oynaması) konusuna önemli destek verdiğini söyledi.
 
Hedeflerini, ''Karma futbolun sürekli hale getirilmesi ve bütün illere yayılması'' şeklinde belirlediklerini kaydeden Cengiz, sözlerini şöyle tamamladı:
''Kardeşlik engel tanımaz projesinin bu yılki kısmının tamamlanmasına çok az bir süre kaldı. Proje için bu senenin çok faydalı geçtiğini söyleyebilirim. Engelli olmayan öğrencilerden engelli arkadaşlarıyla ilgili olarak, 'Onlarla aramızda çok fazla fark yok. Arkadaşlarımızı çok seviyoruz ' gibi söylemler duyduğumuzda, çok mutlu oluyoruz ve projenin amacına ulaştığını anlıyoruz. Engellilerle, engelli olmayanlara 'sevgi ve saygı' ilişkisini aşılamamız gerek. Bunu da ancak çocukluk döneminde gerçekleştirebiliriz. Çünkü kişi büyüğünde belirli bir eğitimi ve görgüyü zaten almış oluyor. O yüzden söz konusu hususları çocuklarımıza erken yaşta yerleştirirsek, toplumsal açıdan çok önemli bir gelişmeye imza atmış oluruz.''