Jose Mourinho kimdir?

Jose Mourinho kimdir?
Fenerbahçe'de uzun süredir gündemi Jose Mourinho meşgul ederken Portekizli teknik adam ile iki yıllığına anlaşıldığı iddia edildi. Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında, nereli,? Hangi takımları çalıştırdı, kaç kupası var, son sezonda neler yaptı? Mouriho'nun kariyeri...

"The Special One" olarak adlandırılan ve gelmiş geçmiş en iyi teknik direktörler arasında gösterilen Jose Mourinho 26 Ocak 1963'te Portekiz, Setubal'de dünyaya geldi.

Futbolcu babasının yolundan ilerleyen Mourinho futbola Belenenses'in genç takımında başladı ve üst seviyeye yükseldikten sonra Rio Ave ile profesyonel kariyerine başladı. Futbol kariyeri teknik adamlığı kadar parlak geçmeyen Jose Mourinho Rio Ave'den sonra sırasıyla Belenenses, GD Sesimbra takımlarında oynadı ve son olarak Comercio e Industria takımında futbol kariyerine son verdi.

Futbolculuktan sonra 1987'de Setubal U17 takımında, 1989'da da U19 takımında teknik direktörlük yapan Mourinho, 1990'da CF Estrela takımında yardımcı antrenörlüğe başladı.

Futbol takımlarının birçok kademesinde bulunan Mourino 1991'de Ovarense'de scout olarak çalışmaya başladı. 1993 yılında ise belkide kariyerinde kırılma noktalarından biri olan Sporting Lizbon'a tercüman olarak katıldı. Aynı yıl içinde de yardımcı antrenör oldu. Ardından hemen 1 yıl sonra gelecekte büyük başarılar yakalayacağı Porto'ya yardımcı antrenör olarak katıldı.

İki yıllık Porto macerasından sonra bir kırılma daha yaşayarak Barcelona'ya tercüman olarak katıldı ve burada da yardımcı antrenör oldu. Barcelona'nın ardından kısa bir süre Benfica başına geçen Mourinho büyük bir takımda ile teknik direktör olma başarasını elde etti. 10 maçlık Benfica macerasının ardından Leiria'nın başına geçen Mourinho, Ocak 2002'de Porto'ya teknik direktör olarak geri döndü. Porto'da dev başarılara imza atan Mourinho takımı ile iki kere Portekiz Ligi, bir kere Portekiz Kupası, bir kere Portekiz Süper Kupası, bir kere UEFA Avrupa Ligi kazandı. 2004 yılında da Porto ve Portekiz tarihine geçen Mourinho takımı ile Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.

Porto'daki dev başarıların ardından Chelsea yolunu tutan "The Special One" burada da büyük başarılar elde etti. En uzun hocalık deneyimini mavililer başında yaşayan Mourinho 2004-2005 ve 2005-2006 yıllarında İngiltere Premier League'de şampiyon oldu ve iki kez İngiltere Lig Kupası ile bir kere de İngiltere Süper Kupası kazandı. 

Chelsea'den ayrıldıktan sonra Inter'e giden Mourinho, İtalyan devinde de kupalar kazanmaya devam etti. Milano ekibinde iki sezon üst üste Serie A'yı kazanan Mourinho bir kere de İtalya Süper Kupası'nı kazandı ve 2010 yılında ikinci kez Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak Inter'e tarihi bir başarı yaşattı.

Porto, Chelsea ve Inter'de yaşadığı büyük başarıların ardından Real Madrid'in kapıları Mourinho'ya açıldı ve 2010 Temmuz'da üç yıllık Madrid serüveni başladı. Real Madrid ile Guardiola'nın Messili Barcelona'sına kafa tutan "The Special One" 2010-2011'de İspanya Kupası, 2011-2012'de La Liga ve 2012-2013'te İspanya Süper Kupası'nı kazandı. 

Üç yılın sonunda Real'den ayrılan Mourinho tekrar Chelsea'ye geri döndü ve tekrar 2014-2015'te Premier League ve İngiltere Lig Kupası şampiyonu oldu. İki yıl süren ikinci Chelsea kariyerinin ardından 2016 Temmuz'da Manchester United başına geçti. Kırmızı şeytanlar ile 2017'de UEFA Avrupa Ligi ve İngiltere Lig Kupası kazanan Mourinho ikinci kez de İngiltere Süper Kupası kazandı.

Manchester United'dan 2018 yılında ayrılan Mourinho 2019 yılında Tottenham başına geçti ancak Londra ekibinde herhangi bir kupa kazanamadan aniden görevine son verildi. 2021 yılında Roma başına geçen Jose Mourinho burada da UEFA Avrupa Konferans Ligi'ni kazandı ve bütün UEFA turnuvalarını kazanan ilk teknik adam oldu.

Portekizli teknik adam 2003, 2004, 2009 ve 2011 yıllarında da Yılın Teknik Direktörü ödülünü kazandı.

Tecrübeli teknik adamın kazandığı kupalar şu şekilde:

Şampiyonlar Ligi x2
UEFA Avrupa Ligi x2
UEFA Avrupa Konferans Ligi x1
İngiltere Premier League x3
FA Cup x1
EFL Cup x3
La Liga x1
Copa del Rey x1
Serie A x2
Coppa Italia x1
Premeira Liga x2
Taca de Portugal x1