İşte Süper Lig'de sezonun Z raporu! Avrupa macerası başlıyor...

Video yükleniyor...

Trendyol Süper Lig'de 38. hafta maçlarının tamamlanması ile 2023-2024 sezonu sona erdi. Son haftaya kalan şampiyonluk yarışını Tümosan Konyaspor'u mağlup eden Galatasaray kazandı. Sarı-kırmızılılar, 24. şampiyonluğuna ulaştığı sezonda 102 puan toplayarak bir rekora daha imza attı. Galatasaray aynı zamanda 2,68 puan ortalaması ile Beşiktaş'a ait olan maç başına en yüksek puan ortalaması rekorunu da kırdı. Şampiyonluğun mimarlarından teknik direktör Okan Buruk da Galatasaray tarihinde hem oyuncu hem teknik direktör olarak üst üste iki şampiyonluk yaşayan ilk isim oldu.

Başarılarla dolu sezonun ardından Galatasaray gelecek sezon ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek. Sarı-kırmızılılar, 2024-2025 sezonunda Devler Ligi'ne play-off elemelerinden başlayacak. Galatasaray bu turda elenmesi halinde UEFA Avrupa Ligi'ne grup aşamasında mücadele edecek.

Trendyol Süper Lig'i ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe de gelecek sezon Galatasaray ile birlikte Şampiyonlar Ligi elemelerine katılacak. Fenerbahçe, ezeli rakibine oranla daha zorlu bir yoldan adını Devler Ligi gruplarına yazdırmayı deneyecek. Sarı-lacivertliler 2. eleme turunda katılacağı Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalabilmesi için 3 tur geçmesi gerekecek.

Ligde istediği sonuçları alamayan ve sezonu 6. sırada tamamlayan Beşiktaş, Ziraat Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek Avrupa biletini cebine koymuştu. Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi'ne play-off turundan katılacak.

Süper Lig'i üçüncü sırada bitiren Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi'ne 2. eleme turundan girecek ve gruplara kalması için 3 tur geçmesi gerekecek. Süper Lig'i dördüncü sırada tamamlayan Rams Başakşehir ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne 2. eleme turundan giriş yapacak ve gruplar için yine 3 tur geçmek durumunda kalacak.

2023-2024 sezonunun tamamlanmasının ardından Trendyol Süper Lig'e veda eden 4 takım da belli oldu. Puan tablosunda son sırada yer alan İstanbulspor'un ardından Siltaş Yapı Pendikspor ve VavaCars Fatih Karagümrük de gelecek sezon bir alt lige düşmüştü. Küme düşen son takım ise Trabzonspor deplasmanında 4-2 mağlup olan MKE Ankaragücü oldu. Bu 4 takım gelecek sezon Trendyol 1. Lig'de mücadele edecek.