119'da müthiş son! Devlerin dansında son sözü İspanya söyledi!

119'da müthiş son! Devlerin dansında son sözü İspanya söyledi!
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) 'erken final' olarak nitelendirilen maçta İspanya ile Almanya karşı karşıya geldi. 

Stuttgart Arena'daki dev maçta İspanya, Almanya'yı 119. dakikada Mikel Merino'nun golüyle 2-1 mağlup ederek yarı finale yükselen ilk takım oldu. İspanya'da sakatlanan Pedri'nin yerine oyuna giren Dani Olmo, 1 gol, 1 asist yaparak maça damgasını vurdu. Boğalarda Dani Carvajal, 120+5'te kırmızı kart gördü. 

İlk yarısı golsüz tamamlanan maçın 51. dakikasında İspanya, Dani Olmo'nun golüyle 1-0 öne geçti. Son dakikalarda kurduğu baskıyla İspanya'yı bunaltan Almanya, 89. dakikada Florian Wirtz ile bulduğu golle maçı uzatmaya taşıdı. Uzatmaların 119. dakikasında Dani Olmo'nun ortasında kafayla topu ağlara gönderen Mikel Merino, İspanya'yı yarı finale taşıyan golü attı. 

İspanya'nın yarı finaldeki rakibi Portekiz - Fransa maçının galibi olacak. 

Mücadelenin 3. dakikasında Toni Kroos'un müdahalesi ile yerde kalan Pedri, dizinden sakatlandı. 21 yaşındaki orta saha oyuna devam edemedi ve 8. dakikada yerine Dani Olmo girdi. 26 yaşındaki yıldız oyuncu, 51. dakikada Lamine Yamal'ın asistinde fileleri havalandırarak takımını 1-0 öne geçirdi. Lamine Yamal, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde 20 yaşından önce bir turnuvada 3 asist yapan ilk oyuncu oldu.

76. dakikada Almanya'nın Niclas Füllkrug yakaladığı net pozisyonda top direkten döndü. 81. dakikada Unai Simon'un kısa düşen degajında topla buluşan Kai Havertz'in aşırtmasında top az farkla üstten auta çıktı. Son bölümde baskısını iyice artıran panzerler, aradığı golü 89. dakikada Florian Wirtz ile buldu: 1-1. Mücadelenin kalan dakikalarında başka gol olmayınca dev maçın normal süresi 1-1 eşitlikle tamamlandı. Uzatmaların 119. dakikasında Mikel Merino, İspanya'yı 2-1 öne geçirdi. 

Öte yandan Almanya forması giyen ve futbolu bırakma kararı alan Toni Kroos, kariyerinin son maçına çıkmış oldu. 

Rekabette denge hakim

Güçlü iki takımın rekabetinde dengeli bir sonuç görülüyor.

İki ekip daha önce 27 kez karşı karşıya geldi. Söz konusu müsabakalarda İspanya 9, Almanya ise 9 kez kazandı. Dokuz mücadele ise beraberlikle sonuçlandı.

İspanya'nın attığı 34 gole, Almanya 31 golle karşılık verdi.

Son 20 yılda İspanya üstün

İspanya, yaklaşık son 20 yılda Almanya ile yaptığı maçlarda bariz üstünlük kurdu.

Söz konusu dönemde iki takım, 6'sı resmi, 3'ü de dostluk maçı statüsünde olmak üzere toplam 9 kez karşılaştı.

İspanya, resmi maçlarda 4 galibiyet, 2 beraberlik alarak yenilgi yüzü görmedi. 2020'deki UEFA Uluslar Ligi organizasyonunda rakibini 6-0 yenen İspanya, sansasyonel bir skor aldı.

Takımlar arasında yapılan 3 dostluk müsabakasında ise İspanya ve Almanya birer kez kazanırken, bir mücadele de berabere bitti.

İspanya, 6. kez yarı finalde

İspanya Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda 6. kez yarı finalist oldu.

Tarihinde 3 Avrupa şampiyonluğu bulunan İspanya, bir kez de ikinci oldu. İspanya, EURO 2020'nin ardından bu turnuvada da yarı finale çıktı.

Almanya, son 2 şampiyonada yarı final göremedi

Almanya Milli Futbol Takımı, son 2 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek finalin ötesine geçemedi.

İspanya ile en fazla Avrupa şampiyonu olan takım konumundaki Almanlar, son yarı finalini 2016'da oynadı. 2020'de son 16 turunda elenen Almanya, ev sahibi olduğu bu turnuvaya ise çeyrek finalde veda etti.

Kartlar havada uçuştu

Karşılaşmanın İngiliz hakemi Anthony Taylor, 1 kırmızı, 16 kez sarı kartına başvurdu.

Stresli geçen ve yaklaşık 40 kez faul yapılan müsabakada Almanlar 8 sarı kart, İspanyollar ise 1 kırmızı, 8 sarı kartla cezalandırıldı.

İspanya'dan Dani Carvajal, 110 ve 120+6. dakikalarda iki kez sarı kart görerek, kırmızı kartla oyundan atıldı.

Almanya'da Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstadt, Schlotterbeck, Wirtz ve Deniz Undav, İspanya'da ise Le Normand, Ferran Torres, Unai Simon, Rodri, Morata ile Fabian Ruiz sarı kart gördü.

İspanya'da şok sakatlık

İspanya Milli Takımı, 6. dakikada Pedri'nin sakatlanmasıyla zorunlu değişikliğe gitti.

Maçın ilk dakikalarında Toni Kroos'un müdahalesiyle sakatlanan yıldız futbolcu Pedri, oyuna devam edemedi. Bu futbolcunun yerine 8. dakikada Dani Olmo oyuna girdi.

Olmo, mücadelenin 51. dakikasında kaydettiği golle takımını öne geçirdi. Mikel Merino'nun 119. dakikada attığı golün de asistini yapan Olmo, UEFA tarafından maçın oyuncusu seçildi.

Füllkrug direğe takıldı

Almanya'da Niclas Füllkrug'un 77. dakikadaki şutunda top direkten döndü.

Beraberlik için yüklenen Almanya'da Florian Wirtz'in sağdan ortasına altıpas gerisindeki Füllkrug, zor pozisyonda bekletmeden vurdu. Meşin yuvarlak yan direğe çarparak oyun alanına dönerken Almanya önemli bir fırsattan gol çıkaramadı.

İspanya'da 3 oyuncu cezalı duruma düştü

İspanya, yarı final karşılaşmasında üç oyuncusundan yararlanamayacak.

Mücadelenin 29. dakikasında sarı kart gören Robin Le Normand, 120. dakikada yedek kulübesinde sarı kart gören Alvaro Morata ve 120+6. dakikada ikinci sarı karttan oyundan atılan Dani Carvajal cezalı duruma düştü.

Rakip, Portekiz-Fransa eşleşmesinden gelecek

İspanya, EURO 2024 yarı finalinde Portekiz-Fransa maçının galibiyle karşı karşıya gelecek.

Eşleşmede yarı final müsabakası, 9 Temmuz Salı günü Münih Futbol Arena'da yapılacak.

Almanya'nın 11'inde Türk asıllı 2 futbolcu

Almanya Milli Takımı'nın başlangıç kadrosunda Türk asıllı 2 futbolcu yer aldı.

Teknik direktör Julian Nagelsmann, İspanya müsabakasında İlkay Gündoğan ile Emre Can'ı ilk 11'de görevlendirdi. Deniz Undav ise yedekler arasında bekledi.

Emre Can, devre arasında yerini Robert Andrich'e bırakırken, İlkay'ın yerine de 57. dakikada Niclas Füllkrug oyuna girdi.

Toni Kroos, futbola veda etti

Almanya'nın yıldız orta saha oyuncusu Toni Kroos, profesyonel futbol kariyerini noktaladı.

Turnuva öncesinde futbolu bırakacağını açıklayan 34 yaşındaki futbolcu, Almanya'nın EURO 2024'ten elenmesiyle son maçına çıkmış oldu.

Kroos, Almanya Milli Takımı'nın formasını 118 maçta giyerken 17 kez gol sevinci yaşadı. Kulüp kariyerinde Bayern Münih, Bayer Leverkusen ve Real Madrid formaları giyen Kroos, toplam 718 müsabakada 62 kez fileleri havalandırdı.

Toni Kroos, müsabaka sonrasında tribünleri selamlayarak Alman futbolseverlere veda etti.

Tribünlerde ev sahibi Almanlar üstün

Alman futbolseverler tribünlerde ciddi üstünlük kurdu.

Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvanın çeyrek final müsabakası, UEFA karşılaşmaları için 51 bin kişi kapasiteyle kapılarını açan Stuttgart Arena'da oynandı. Mücadele için sarı-kırmızılı formalar giyen İspanyollar azınlıkta kalırken beyaz formayla tribüne gelen Almanlar büyük çoğunluğu oluşturdu.

Tezahüratlarla takımlarına destek olan Alman futbolseverler, maç sırasında verdikleri tepkilerle hem İspanyol futbolcuları hem de hakem kararlarını etkilemeye çalıştı.

İspanya: 2 - Almanya: 1

Stat: Stuttgart Arena

Hakemler: Anthony Taylor, Gary Beswick, Adam Nunn (İngiltere)

İspanya: Unai Simon, Carvajal, Le Normand (Dk. 46 Nacho), Laporte, Cucurella, Rodri, Fabian Ruiz (Dk. 102 Joselu), Yamal (Dk. 63 Ferran Torres), Pedri (Dk. 8 Dani Olmo), Williams (Dk. 80 Merino), Morata (Dk. 80 Oyarzabal)

Almanya: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah (Dk. 80 Müller), Raum (Dk. 57 Mittelstadt), Emre Can (Dk. 46 Andrich), Kroos, Musiala, İlkay Gündoğan (Dk. 57 Füllkrug), Sane (Dk. 46 Wirtz), Havertz (Dk. 91 Anton)

Goller: Dk. 51 Dani Olmo, Dk. 119 Merino (İspanya), Dk. 89 Wirtz (Almanya)

Kırmızı kart: Dk. 120+6 Carvajal (İspanya)

Sarı kartlar: Dk. 13 Rüdiger, Dk. 28 Raum, Dk. 56 Andrich, Dk. 67 Kroos, Dk. 73 Mittelstadt, Dk. 89 Schlotterbeck (Yedek kulübesinde), Dk. 94 Wirtz, Dk. 113 Deniz Undav (Yedek kulübesinde) (Almanya), Dk. 29 Le Normand, Dk. 74 Ferran Torres, Dk. 82 Unai Simon, Dk. 110 Rodri, Dk. 120 Morata (Yedek kulübesinde), Dk. 120 Fabian Ruiz (Yedek kulübesinde) (İspanya)