Hayali bir futbolcu Opti Poba!

Video yükleniyor...

Şöyle başlayalım; Hayat fena halde Futbol’a benzemiyor mu?

Acısıyla tatlısıyla öyle…

Milli maçlar, ulusal ligler, irili ufaklı takımlar…

Bunların arasında akıp geçen bir hayat var ve bu hayat bazı insanlara karşı o kadar acımasız ki… Geçen Çarşamba günü düşen bir fotoğraf canımızı çok yaktı. Suriyeli mültecileri taşıyan tekne batmış ve kaza sonrasında ortaya çıkan görüntü dayanılmaz bir acıya boğmuştu..

Onlar savaştan kaçarken ölen ilk insanlar değiller, hala umut peşinde koşuyorlar ama bu kez minik aylan dünyanın umarsız kalan büyük bölümüne insan olduklarını hatırlattı..
İlk tepki verenler futbol kulüpleriydi… Almanya’dan, Portekiz’e İspanya’dan İskoçya’ya şöhretli kulüpler imkanlarını seferber ettiler…

İtalya’da bir futbol kulübü ise mültecilere iki yıldan beri verdiği destekle biliniyor...

Futbolda ırkçılığa karşı kurulan bu futbol takımı şimdi de mülteciler’in insanca yaşaması için çalışıyor.

Opti Poba, hayali bir futbolcu, İtalya futbol federasyonu başkanı Carlo Tavecchio’nun, geçtiğimiz sene başkanlık seçimi öncesinde Afrika kökenli futbolculara karşı yaptığı bir açıklamayla başladı her şey...

“Bu Opti Poba’lar Afrika’dan kalkıp Lazio’da Serie A maçına mı çıkacaklar?”

İtalya’da bu açıklama üzerine kıyamet kopmuştu. Tavecchio özür dilemiş ve sonrasında yine federasyon başkanlığı seçimini kazanmıştı.

Tavecchio’nun bu açıklamasına tepki olarak OPTI POBA adında bir futbol takımı kuruldu. Yalnızca mültecilerin kabul edildiği bu takım güney İtalya amatör liginde mücadele ediyor.
Takımın manifestosunda, “onlara ülkemize sığınma verdik ama aslında gerçek anlamda aramıza kabul etmedik” yazıyor.

Opti Poba takımı, ırkçılığa karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini ve mülteci sığınmacılara da destek vermek için kurulduklarını manifestoya eklemiş…

Opti Poba sadece futbol takımı değil. Topladıkları bağışlar sayesinde, bu insanlara ev buluyorlar, iş bulmalarına yardımcı oluyorlar, dil öğrenmeleri için dersler açıyorlar, meslek eğitimler düzenliyorlar. Yalnızca 2 yıllık bir kulüp ve futbolu mültecilerin hayata dahil olmaları için araç olarak kullanıyorlar.

Hayat mı futbola benziyor futbol mu hayata siz karar verin!