“Hasan Şaş yedek kalmaz“

“Hasan Şaş yedek kalmaz“

LİG TV'nin ekran klasiği haline gelen programı Şansal Büyüka ile Dobra Dobra adlı programda yine gündem masaya yatırıldı. Ercan Taner 'in Sorularını yanıtlayan Şansal Büyüka önemli konulara açıklık getirdi.

Milli takımın Yunanistan ve Norveç maçlarını irdeleyen Büyüka liglerde uygulnan 1.5 aylık devre arasını uzun bulduğunu dile getirdi. Şampiyonluk yarışı hakkında tespitlerde bulunan Büyüka son haftalarda büyük eleştiriler alan Hakan Şükür konusunu da masaya yatırdı


ERCAN TANER: "Bu hafta çok güzel bir oldu. Alex çok güzel bir gol attı. Alex'in golünü nasıl buldunuz?"
ŞANSAL BÜYÜKA:
Alex'in golü çok güzel ama pozisyonun başında Fenrbahçe'nin atağını iki bekin oluşturduğunu görüyoruz. Ümit ve Serkan. Sonuçta Alex ustalıkla bu golü atıyor. Aslında sadece Alex'in değil Necati'nin attığı gol süper, Adriano'nun attığı gol, Sakaryalı Graf'ın golü de güzel...

ERCAN TANER: Siz Milliyet'teyken. Bir golün hikayesi yazılırdı. Makaller yazılırdı o fotoğraf hakkında..
ŞANSAL BÜYÜKA:
Yapılırdı. Ben geçen gün fotomuhabir arkadaşlara sordum. Gol fotoğrafı niye kullanmıyorsunuz dedim. Biz eskiden çok kullanırdık. Hala onun meraklıları var. Kale ağlarının çok kalınlaştığını ve bu yüzden net olmadığından bahsetiler. Ben gazeteyi yönetiyor olsam gol fotoğrafını koymayı tercih ederim. Goller televizyonda çok gösteriliyor ama gol fotoğrafı başkadır. Onun modası geçmez bence. Teknoloji gelişti. Makineler çok gelişti. Her yerden çekebilirsiniz. Gol fotoğrafını yakalamak çileli iştir. İkili mücadele yer alıyor artık. Ama sonuçta ne olursa olsun ben okuyucu olarak gol fotoğrafını arıyorum. Hüseyin Kırcalı'nın bende özel bir yeri vardır. Milliyet'teyken uluslararası bir fotomuhabirdi. ve ben ilk defa yurt dışı seyahatime onunla gittim. Telefoto geçişimizi hep onunla hatırlıyorum. Hüseyin Kırcalı bu konuda önemli bir isimdir. Şimdi Urfa'da yaşıyor. İnanılmaz bir foto muhabirdi. Acaba TSYD biraz nostalji yapsada bu isimlerin tecrübelerinden yararlansalar.

"ÖLÇÜYÜ KAÇIRIYORUZ"
ERCAN TANER: Maçlardan sonra açıklamalar var. Çok hamasi konuşmalar oldu. Vatan, Millet, Sakarya. Gerekli mi bunlar?
ŞANSAL BÜYÜKA:
Burada Yunanistan maçını ayrı bir tarafa koymalıyız. Yunanistan maçı diğer maçlardan farklı olmamalı. Bu bir spor olayı. Tabii tarihimizden gelen bir rekabet var. Maçta Atatürk hakkında açılan pankartlar, İstiklal marşımızın ıslıklanması milli duygularımızı kabarttı. Yunanistan maçı ile ilgili hamasi düşünceleri kabul ediyorum. Ama diğer maçlar için bunlar olmamalı. Bu işin uzmanları var. Artık herkes futbol kalıplarını biliyor. Ulusal takım oldu mu bunlar daha belirgin bir hale geliyor. Alkışlarken de abartılıyız. Ölçüyü kaçırıyoruz. Bizim de suçumuz var bunda medya olarak. Herşeyi daha sakin karşılaşmak, coşkuyu ve üzüntüyü de böyle bir şekilde yaşamalıyız. Avrupa'da alkışlarla uğurlanıyorlar. Bence Norveç maçında son derece kötü oynadık. Yunanistan maçındaki oyun Norveç'te yoktu. Sonuç kaleciye bağlanıyor ama milli takım o maçta panik havasını yaşamadı. İyi paslaştı, iyi top yaptı. Fatih hoca iyi bir kadroyu sahaya çıkardı. Yunanistan maçından sonra Norveç maçında bu kadar kötü bir oyun sergilenmemeliydi. 5 deplasman maçında oynamışız. Bu maçlarda 4 galibiyet, 1 beraberlikle bitireceğiz desek millet takla atardı. Ama futbolu da irdelememiz lazım. Bize pres koyan takımlara karşın başarılı olamıyoruz. İlk yarıd gol pozisyonu bulamadık. Rakiplerimiz de eksik kadrolarla çıktılar maça. En büyük avantajımız panik olmayışımızdı. Hakan Şükür hava toplarının çoğunda etkisiz kaldı. Artık gruptan çıkmak için dere göründü. Eğer finallerde oynayacaksak bu elemelerde o takım hazırlanmalı. Bizim milli takımın bu oyunla finallerde iyi olacağını düşünmüyorum. Mesela Hürriyet kadroda olmalıydı. Ankaraspor'dan Ediz var. Bunlar olsa iyi olur mu diye düşünüyorum. Milli takıma daha geniş bir takvim yaratmak zorundayız. 1.5 ay devre arası olmaz. Biz biraz rahatı seviyoruz. Hafta arasında ulusal maç oynadık diye Cumartesi maç oynanmadı. Almanya'da milli maç oynadı ama Cumartesi maçlarını oynadılar. Liverpool-Arsenal maçı vardı İngiltere'de... Milli takıma futbolcu vermeyen takımın maçı bile erteleniyor. Bu anlayış sadece bizde var. 6 hafta devre arası var. Biz haftada iki maç oynayabilmeliyiz. UEFA Kupası'nda gördük halimizi. Dayanıklık tempo böyle artar. Milli takım takvimi böyle oluşturulur. Bu konuda çalışma var mı bilmiyorum. Sonuçta bu futbolla, hocanın kariyeriyle, Emre'nin hazır duruma gelmesiyle daha güçlü bir kadro çıkacak. Alternatifler oluşturulmalı. Kaleci ve forvette tereddüt yaşıyoruz.

"1.5 AY DEVRE ARASI OLMAZ"
ERCAN TANER: Ligin Ağustos'ta başlaması tehlikeli olmaz mı?
ŞANSAL BÜYÜKA:
Ağustos'un başında lig başlıyor ama Şampiyonlar Ligi'de ayın sonunda başlıyor. Ben Ağustos'ta başlamasına karşıyım. Köy takımlarıyla oynayıp kampı bedavaya getireceğim diye uğraşıcağınıza zorlu rakiplerle oynamalılar. Bu şekilde hazırlanmalılar. Biz de Real ile Barcelona ile oynayalım. Bunlar istenirse yaratılır. Biz bunları değil hakemlerin kararlarını, şunları, bunları konuşuyoruz. Futbolda çok kolay işler bunlar. Acaba yazın hazırlığını yapan kaç kulübümüz var şimdiden. Bu devre arasını kısaltmak lazım. Kar varsa temizlenir. Ligden 1 ay sonra hava bozuluyor. Geç başlatmak ve devre arasını kısaltmak. Devre arasından da önemli rakiplerle oynanmak gerekiyor. Ama bunları düşünüyorlar mı bilmiyorum

"İNSAN BU KADAR KOLAY HARCANMAZ"
ERCAN TANER: Roger Milla, Voller gibi isimlerden milli takımlar hemen vazgeçemedi. Hakan'ın üzerine fazla mı gidiliyor?
ŞANSAL BÜYÜKA:
"Akıl yaşta değil baştadır. Bayern-Schalke maçını seyrediyorum. Oliver Kahn 40 yaşında. Kalesinde 21 yaşında Neuer diye bir isim var Schalke'nin. Biri 40 diğeri 21 yaşında. Bizde genç de kusur, yaşlı da kusur. Bu nasıl olacak. 40 yaşındaki de iyi, 21 yaşındaki de iyi. Real Madrid kalecisi Casillas da o kaleye geçtiği zaman 18 yaşındaydı. O zaman Hakan Şükür'ün fiziği yetiyorsa 40'ına kadar da oynar. Sakıncası yok. Ama Hakan kötüyse, yapamıyorsa bugün de oynamasın. Bunlar yaşa bakmaz performansa bakar. Bizde bu yok. Hakan'a futbolu bıraktıracaksak yaşından dolayı değil performansından dolayı yaptrıamalıyız. Ama Hakan devam etmek istiyor. Yaşlı genç sendromundan kurtulmamız lazım. Bu olay sosyal yaşamda da var. Eğer işe yarıyorsa bırakın Hakan yürüsün. Çok irdeliyoruz, çok çabuk tüketiyoruz. Çok karalayan bir toplumuz. İnsan bu kadar kolay harcanmaz"

"NOBRE TAKIMIN OYUN YAPISIYLA BU HALE GELDİ"
ERCAN TANER: Sizde Ankara'daydınız. Nobre önemli bir gol attı değil mi?
ŞANSAL BÜYÜKA:
Nobre F.Bahçe'de hava topları, karambolden gol atardı. Almanların Müller'i gibi. Nobre karambollerin golcüsü. Tam Nobrelik bir pozsyondu. Nobre kolay pozisyon bulan bir futbolcu. İlk yarıda Nobre karambolleri bulamadı. Beşikltaş'ın oyun yapısıyla Nobre de değişti. Bana göre Nobre'nin ikinci yarıda açılması buna bağlı

"HASAN'I HER MAÇTA OYNATIRIM"
ERCAN TANER: Gerets'in kadro seçimine baktığınızda Necati, Hasan iyi oynadı. Kadroda yer alamayan bir isim anında ilk 11'e giriyor...Gerets neler düşünüyor?
ŞANSAL BÜYÜKA:
Gerets, Hasan Şaş ve Necati ile nasıl başlamaz diye ve helal olsun nasıl adam değiştirdi de oyun yerine geldi diye düşünebilirsniz. Ben Gerets'in yerinde olsam her fırsatta Hasan Şaş'ı oynatırım. O kötü oynayabilir, sinirli olabilir. Ama onda olan hırs, istek kimsede yok. Bilerek yaptığını söyledi. Hasan tepeden tırnağa haklı. Geçen senenin baş mimarı onun hırsıdır. Ben Gerets'i burada eleştiriyorum. Necati bir ara çok iyiydi. Ama G.Saraylı bütün forvetlerin sakatlıkları çok problem oldu.

ERCAN TANER: Yeni bir Şenol Güneş yetişiyor mu? Tolga'dan bahsediyorum...
ŞANSAL BÜYÜKA:
Tolga'dan çok umutluydum. Ama Erciyes umarım yeni bir dönüş olur. Kumaşı sağlam. Erciyes maçında iyi oynadı.

"F.BAHÇE AVANTAJLI"
ERCAN TANER: Şampiyonluk yarışı hakkında konuşalım biraz. Elinde tablo var. Program var. Neler düşünüyorsunuz?
ŞANSAL BÜYÜKA:
Fenerbahçe 6 puan önde. Ligin bitimine 8 hafta kaldı. Önemli maçları var deplasmanda. İşte İstanbul maçlarını ben deplasman kabul etmiyorum. G.Saray ve Beşiktaşlılar Fenebahçe maçını çantada keklik görüyorlar. F.Bahçe yıllarca Kadıköy'de Beşiktaş'ı yenemedi. Ama geçen sene de İnönü'de maç kaybetmedi. Bu iki maçın sonuç olarak garantisi yok. Her sonuca açık maçlar. Belki Beşiktaş ve G.Saray potaya girecek bu maçlarla. Ama tam tersi de olabilir. Ligde bu sene zirve yarışı yapan takımlar zorlanıyorlar. Sivas var mesela. İkinci yarının en iyi takımı bence. Bursa var, Kayseri var. Beşiktaş son hafta Kayseri'yle deplasmanda oynayacak. Kendi takımına maç vermeyen Kayseri Beşiktaş'a maçını koly kolay vermez. Çok önemli deplasmanlar var. Deplasmanlarda daha fazla puan toplayan, ve Fenerbahçe'nin iki derbi maçı düğümü çözer. Ama hiç hesapta olmayan puan kayıpları çok etkiler takımları. F.Bahçe'nin tek avantajı 6 puanı. Herkesin üzerinde baskı var. Kimse rahat değil. F.Bahçe birkaç adım önde. Beşiktaş'ın şansı var. G.Saray'ın daha az. Ben futbolcularla da konuştum. İyi bir hava var takımda. F.Bahçe'de iyi kadro var. Yarış kolay kolay bitmez. Bu da Türk Futbolu için iyi.

"DURUM ÇOK KRİTİK"
ERCAN TANER: V.Manisaspor, Erciyes, Sakarya, Ç.Rize tehlikeli bölgede. Siz neler düşünüyorsunuz?
ŞANSAL BÜYÜKA:
Rize Denizli maçını kazansaydı önemli bir avantaj elde edecekti. Denizli'nin aldığı puan önemli. Sakarya'nın işi çok zor. Erciyes'in işi çok zor. Vestel'in kritik bir maç kararı var. Henüz belli değil. Alt sıralardaki takımlar kendi sahalarında maç kaybederlerse düşerler. Sakarya bu şekilde bu hale geldi. Biz son yıllarda böyle bir lig yaşanmadı. Hiçbir şey belli değil. Antalya alkışı çok çok hak ediyor. İkinci yarıda harika oynadı. Onların yabancıları harika oyuncular.

(Ligtv.com.tr)