"Hakemlerin yabancı oyuncu sayısıyla ilgili sorumluluğu yok"

Video yükleniyor...

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, UEFA'nın yeni uygulamaları hakkında Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Levent Tesisleri'nde MHK Başkanı Serdar Tatlı ve bazı hakemler ile TSYD başkanı Oğuz Tongsir'in de katılımıyla bir seminer düzenledi.
 
Düzenlenen seminerde, MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg ile TFF Hakem Gelişim Müdürü Burçin Keskin, yeni uygulamalar hakkında spor basınını bilgilendirdi.
 
MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg "Önemli olan doğru iletişimle neleri daha iyi yapabileceğimizi sorgulamak. Geçen hafta Avrupa'da önemli bir toplantı yapıldı, UEFA'nın son güncellemeleri orada hakemlere anlatıldı. Burada yapmak istediğimiz şey, bu sezon için belirlediğimiz önemli konuları aktarmak." diye konuştu.
 
Hollandalı futbol adamı, Süper Lig'de geçen hafta Beşiktaş ile Vavacars Fatih Karagümrük arasında oynanan maçtaki oyuncu değişikliğiyle ilgili yaşanan tartışmaya da açıklık getirmek istediğini anlatarak, "Unutulmamalıdır ki hakemlerin görevi, oyun kuralları ve var protokolünü uygulamak. Ancak hakemler müsabaka talimatlarıyla ilgili sorumlu değillerdir. Yani hakemlerin kaç oyuncu girdiği, yabancı oyuncu sayısı kaç olduğuyla ilgili sorumluluğu yoktur. Beşiktaş- Vavacars Fatih Karagümrük maçındaki olayda hakemin hiçbir sorumluğu yoktur. Hakemin sorumluğu sadece oyun kuralları ve VAR protokolüdür. Diğer talimatlardan sorumlu olanlar kulüpler ve onların çalışanlarıdır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Jaap Uilenberg, sahada alınan kararlarla ilgili esas aktörün hakem olduğunu dile getirerek, "Hakemin kararı, video görüntüleri bariz ve açık bir hata olduğunu ispatlamadığı sürece değişmeyecektir. VAR, sadece açık ve bariz hatalarda, gözden kaçan ciddi olaylarda hakeme yardımcı olur. 'Minimum müdahale, maksimum fayda' bizim sloganımız." şeklinde konuştu.
 
Uilenberg, Süper Lig'in 4. haftasından itibaren VAR'da hangi pozisyonun incelendiğinin ekranlarda yer alacağını da sözlerine ekledi.