Gözler Almanya ve İtalya'da

Gözler  Almanya ve İtalya'da

Avrupa futbolunun lokomotif ülkeleri İngiltere, İtalya, Fransa ve Hollanda'da şampiyonlar belli olurken, İspanya ve Almanya'da son haftalara girilirken heyecan gittikçe artıyor.

İngiltere Premier Ligi'nde sezon tamamlanırken, Manchester United bitime bir hafta kala şampiyonluğu ilan etmişti. Premier Lig'de akılda kalan en güzel görüntü ise Chelseali futbolcu ve taraftarların şampiyon Manchester United'ı alkışlamaları oldu. Premier Lig'de şampiyon Manchester United ve lig ikincisi Chelsea Şampiyonlar Ligi gurupların doğrudan katılma hakkı elde ederken, Liverpool ve Arsenal de ön eleme turları oynamaya hak kazandı. Sheffield United, son maçta kendi sahasında Wigan Athletic'e 2-1 yenildi ve rakibinin gol averajıyla gerisinde kalarak Charlton Athletic ve Watford'la birlikte ikinci ligin yolunu tuttu. Son hafta maçında Chelsea ile 1-1 berabere kalan Everton ise, Tottenham ve Bolton'la birlikte ülkelerini UEFA Kupası'nda temsil etmeye hak kazandı.

MARSİLYA'NIN KUPA HASRETİ SÜRÜYOR
Fransa Ligi'nde Lyon'un haftalar öncesinden şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından heyecan Şampiyonlar Ligi biletini kapmak isteyen takımlar arasında sürüyor. Hafta sonu Fransa'da kupa heyecanı vardı. Sochaux, iki kez geri düştüğü maçta Marsilya'yı penaltı atışları sonunda devirdi ve kupanın sahibi oldu. Djibril Cisse'nin golüyle öne geçen Marsilya, 67. dakikada Moumouni Dagano'nun golüne engel olamayınca maça eşitlik geldi. Maç uzarken, Cisse'nin golüyle tekrar öne geçen Marsilya, bu kez de Anthony La Tallec'in golünü engelleyemedi ve uzatmalarda berabere sonuçlandı. Penaltı atışları sonucu rakibine 5-4 üstünlük sağlayan Sochaux, 1937 yılından beri ilk kez kupanın sahibi oldu. Marsilya ise, 1993 yılında kazandığı Avrupa Kupası'ndan beri kupa hasretini sürdürüyor.

İTALYA'DA HERŞEY BELLİ
Serie A'da İngiltere ve Fransa gibi şampiyon daha lig sona ermeden belli oldu. Inter, ezeli rakiplerinden Juventus'un ikinci lige düşürülmesi ve Milan'ın da puan silinmesi cezası nedeniyle sıkıntılı günler yaşamasını fırsat bilerek şampiyonluğa açık ara farkla ulaştı. Inter'in şampiyonluğunun ardından gözler Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren takımlara çevrildi. Lazio şampiyon Inter'e 4-3 yenilmesine karşın önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkını kazandı. Şampiyonlar Ligi biletini kapan bir başka takım ise Catania'yla 1-1 berabere kalmasına karşın Milan oldu. Hollanda Birinci Ligi'nde ise PSV Eindhoven'ın dramatik bir şekilde gol averajıyla Ajax'ı geçerek şampiyon olmuştu.

STUTTGART 15 YIL SONRA
Bundesliga'da son haftaya girilirken, Bochum'u deplasmanda 3-2 yenen Stuttgart iki puan farkla şampiyonluk yolunda büyük bir avantaj yakaladı. Bochum karşısında ilk yarıyı 2-1 yenik kapatan Stuttgart, rakibi karşısında ikinci yarıda bulduğu golle 15 yıl sonra ilk şampiyonluğuna doğru büyük bir fırsat yakaladı. Sondan bir önceki haftada hayal kırklığı yaşatan takımların başında ise Schalke 04 geldi. Haftaya lider giren Schalke, Borussia Dortmund'a deplasmanda 2-0 yenilerek şampiyonluk yolunda büyük yara aldı. Schalke, 65 puanla Stuttgart'ın iki puan gerisinde ikinci sırada bulunuyor. Haftayı hayal kırıklığıyla kapatan bir başka şampiyon adayı da Werder Bremen oldu. Bremen kendi sahasında ağırladığı Eintracht Frankfurt'a 2-1 yenilerek şampiyon olma şansını elinin tersiyle itti. Lider Schalke'nin dört puan gerisine düşen Werder, şampiyonluk şansını da yitirdi.

BARCA DURDU REAL YETİŞTİ
La Liga'da ise, bitime dört hafta kala ezeli rakipler Barcelona ve Real Madrid arkalarında da Sevilla arasında yarış iyice kızıştı. Real Madrid 3-1 geriye düştüğü maçta UEFA Kupası finalisti Espanyol'u 4-3 yenerek zirvenin yeni sahibi oldu. Sezona, kötü bir başlangıç yapan ve eleştirilerin hedef noktası olan Real Madrid, son haftalarda iyi futbolu ve çıkışıyla şampiyonluk yolunda iddiasını bir kez daha ortaya koydu. Real Madrid, son iki yılın şampiyonu Barcelona'nın Real Betis'le kendi sahasında 1-1
berabere kalmasının ardından 66 puan ve ikili averajla liderliğe yükseldi. Real Madrid, 2005 yılı Ekim ayından beri ilk kez ligde zirveye yükseldi. Geçtiğimiz yıl UEFA Kupası'nı müzesine götüren ve bu sezon finale yükselen Sevilla ise, Recreativo engelini 2-1'le geçerek zirveyle arasındaki puan farkını 2'ye indirdi. La Liga'nın dördüncü sırasında bulunan Valencia'nın da matematiksel olarak şansı bulunuyor. 62 puana sahip Valencia ise son maçında kendi sahasında Real Zaragoza'yı 2-0 yendi.

VAN NISTELROOY LİDER
La Liga'da dikkat çekici bir başka yarış ise gol krallığında yaşanıyor. Manchester United formasıyla rekorlar kırdıktan sonra Real Madrid'e gelen ancak ilk dönemlerde fazlasıyla eleştirilen Hollandalı yıldız Ruud van Nistelrooy, son haftalarda çıkışıyla takımı sırtlıyor. Espanyol karşısında da boş geçmeyen Nistelrooy, gol sayısını 22'ye çıkardı. Sevilla'dan Frederic Kanoute ve Real Zaragoza'dan Diego Milito 19'ar golle yarışı sürdürüyorlar.