Futbol neden 11 kişiyle oynanır?

Video yükleniyor...

Bugünlerde 155. kuruluş yıldönümünü kutlayan, tarihin ilk futbol kulübü Sheffield FC, 1858’de bugün oynanan futbolun ilk anayasası kabul edebileceğimiz bir kitapçık kaleme aldı. Aynı zamanda futbol tarihinin ilk kulüp tüzüğü olan “Rules, Regulations and Laws of Sheffield FC” adındaki bu kitapçık, takımın nasıl futbol oynayacağını ve hangi kuralları uygulayacağını da içeriyordu.

5 yıl sonra, 1863’te, Londra’da kurulmuş 11 takımın temsilcileri bir araya geldi. Sheffield FC’nin kurallarından elle oynamaya izin veren madde çıkartıldı, oyun sahasının ebatları ve başlama vuruşu eklendi. 26 Ekim 1863'te Londra’daki Freemans Lokali’nde kabul edilen 13 kural içerisinde 2 önemli bilgi yer almıyordu; maçın süresi ve takımların kaç oyuncu ile sahaya çıkacağı!

O yıllarda takımlar ellerinde kaç futbolcu varsa, hepsini sahaya sürüyorlardı. Bazı maçlar 20’ye 20, bazıları 10’a 14 oynanıyordu. Kaleci sabit bir pozisyon olmadığı gibi, genelde pozisyon sırasında kale çizgisinde 2 futbolcu kaleci olarak görev yapıyordu.

Hatta öyle ki bazı maçların 2 saati geçtiğine dair tarihi bilgiler mevcut.

1866’da, Sheffield FC, İngiltere Futbol Federasyonu’na, tüm kuralların uygulandığı bir örnek maç yapmayı teklif etti. Federasyon da tüm üye takımların en iyi futbolcularından kurulu bir karma takım ile Sheffield FC’nin karşısına çıktı. Sheffield FC genellikle maçlarını 11 kişiyle oynuyordu ve bu maçın da 11’er kişiyle oynanması fikri benimsendi. 31 Mart 1866’daki maç başlamadan bir süre önce, bir son dakika önerisi üzerine, maçın 90 dakikada bitmesine karar verildi.

FA’in tüm kurallarının ilk kez tam olarak uygulandığı bu maçın süresi, İngiltere genelinde “bir futbol maçı süresi” olarak kabul gördü. Ancak bunun kural kitapçığına girmesi için 11 yıl beklenecekti...

1877’de, İngiltere Futbol Federasyonu, “Bir futbol maçının süresi 90 dakikadır” maddesini kural kitapçığına ekledi.
İngiltere Futbol Federasyonu 1897’de takımların futbolcu sayıları için bir ek madde hazırlamaya başladı. Peki futbol kaç oyuncu ile oynanmalıydı? Üye takımlara saha içindeki düzenle ilgili fikirleri sorulduğunda, herkesin hemfikir olduğu tek konu her takımın sahada tek bir kalecisi olmasıydı.

Bu konuda karar almak zor olmayacaktı ama bu durumda sahadaki yalnız adam tek kaleci kaç rakip futbolcuya karşı oynamalıydı?

Sayının önce 15 olarak belirlenmesi fikri ortaya atıldı. Büyük tartışmalar sonucu tek kaleciye karşı en mantıklı çözüm bulundu ve sayının 10’a düşürülmesine karar verildi.

14 Haziran 1897’de, takımların 1 kaleci 10 futbolcu olacak şekilde 11 oyuncu ile sahaya çıkabileceği kural kitapçığına madde olarak eklendi.

İlk kim dedi, 11 kişiyle oynansın diye? Ya da 31 Mart 1866'daki o maçın 90 dakikada tamamlanması kimin fikriydi? Kimse bilmiyor... Bildiğimiz tek şey, bugün futbolun iki önemli temel taşı, oyuncu sayısı ve maç süresi, aslında öylesine alınmış kararlardı.