Fransa, Belçika'yı devirdi ve Portekiz'le eşleşti!

Video yükleniyor...

EURO 2024 son 16 turunda Fransa, Belçika'yı 1-0 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırdı.

Düsseldorf Arena’da oynanan karşılaşmada gol uzun süre beklenirken iki takım da pozisyonlara girse de ilk 45 dakika 0-0 beraberlikle sona erdi.

İkinci yarıda da uzun süre gol sesi çıkmazken beklenen gol 85. dakikada Vertonghen'in kendi kalesine attığı golle geldi.

Geriye kalan kısa sürede Belçika beraberliği yakalayamadı ve turnuvaya veda etti. Fransa'nın rakibi ise Slovenya'yı seri penaltı atışları sonucunda 3-0 mağlup eden Portekiz oldu.

Fransa 8. defa çeyrek finalde

Tarihinde 2 kez (1984 ve 2000) bu kupayı müzesine götüren Fransa, 8. defa çeyrek finale kalmayı başardı.

2022 FIFA Dünya Kupası'nda final oynayan Fransa, Avrupa Şampiyonaları'nda daha önce 1960, 1984, 1996, 2000, 2004, 2012 ve 2016'da çeyrek final görmüştü.

Son olarak 2020 organizasyonuna son 16'da veda eden Fransa, 2024'te ise yeniden çeyrek finale adını yazdırdı.

Maçın adamı Kounde

Fransa ile Belçika arasında oynanan müsabakada maçın adamı Jules Kounde oldu.

Özellikle ilk yarıda bindirmeleriyle dikkati çeken Kounde, savunmada da Belçika'nın en etkili isimlerinden Doku'ya karşı başarılı bir maç çıkardı.

MAÇTAN DAKİKALAR

34. dakikada Kounde'nin sağdan etkili ortasına penaltı noktası civarında iyi yükselen Thuram'ın kafa vuruşunda top yandan auta gitti.

61. dakikada De Bruyne'ün savunma arkasına ara pasına hareketlenen ve sağdan ceza sahasına giren Carrasco'nun kaleciyle karşı karşıya durumda şutunda savunmada Hernandez kritik bir hamleyle son anda yatarak meşin yuvarlağa müdahale etti ve topu kornere gönderdi.

71. dakikada soldan bindiren Mangala'nın pasıyla ceza sahası içi sol çaprazda topla buluşan Lukaku'nun sert şutunda, kaleci meşin yuvarlağı oyun alanına çeldi.

74. dakikada duran topun ardından oluşan karambolde ceza sahası içi sağ çaprazda meşin yuvarlağı önünde bulan Saliba'nın yakın direğe şutunda top auta gitti.

83. dakikada Doku'nun pasında ceza sahası içi sol çaprazdan De Bruyne'ün şutunda kaleci topu oyun alanına çeldi.

85. dakikada Fransa öne geçti. Kante'nin pasında sırtı dönük ceza sahası içinde topu alan Muani'nin topu sağına çekerek yaptığı vuruşta, savunmada Vertonghen'in ters vuruşunda, meşin yuvarlak kaleciyi yanılttı ve ağlara gitti: 1-0.

Fransa: 1 - Belçika: 0

Stat: Düsseldorf Arena

Hakemler: Glenn Nyberg, Mahbod Beigi, Andreas Söderkvist (İsveç)

Fransa: Maignan, Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez, Kante, Tchouameni, Rabiot, Griezmann, Mbappe, Thuram (Dk. 63 Muani)

Belçika: Casteels, Castagne (Dk. 88 De Ketelaere), Faes, Vertonghen, Theate, Onana, De Bruyne, Carrasco (Dk. 88 Lukebakio), Doku, Openda (Dk. 64 Mangala), Lukaku

Gol: Dk. 85 Vertonghen (kendi kalesine) (Fransa)

Sarı kartlar: Dk. 15 Tchouameni, Dk. 23 Griezmann, Dk. 25 Rabiot (Fransa), Dk. 76 Vertonghen, Dk. 90+3 Mangala (Belçika)