Derbi efsaneleri: Fenerbahçe

Derbi efsaneleri: Fenerbahçe

 
 

Genç kuşağın sevilen yorumcularından Ali Ece, Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi tarihini yazmaya devam ediyor!
  
İşte Ali Ece'nin Four Four Two arşivinden alıp yenilediği Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi tarihinin 2. Bölümü!
 
 
BEŞİKTAŞ'A KARŞI İLK GALİBİYET
Kazanan Galatasaray oldu!
28 Kasım 1924’te oynanan ilk Fenerbahçe – Beşiktaş derbisi bir özel maçtı. Taksim Stadı’nda oynanan karşılaşmada Zeki Rıza Sporel’in iki golünün yanı sıra Cafer Çağatay ve Alaaddin Baydar’ın Beşiktaş filelerine bıraktıkları gollerle Fenerbahçe 4-0 galip geldi. Aslında derbinin ilk randevusu 22 Nisan 1921’de Kadıköy’de oynanacaktı. Ancak “Galatasaray Bayramı” kapsamında sarı-kırmızılılar tarafından düzenlenen turnuvada Galatasaray’ın itirazı üzerine Beşiktaş Bekir ve Refik Osman’ı oynatamayınca Beşiktaş çekilmişti.
 
   
LİGDEKİ İLK GALİBİYET
Bir olsun bizim olsun
1959 yılının bahar ayında 8’er takımdan iki grup halinde oynanmaya başlanan ligde, Beyaz grupta Fenerbahçe ve Beşiktaş birbirlerine rakip oldular. 18 Mart 1959’da oynanan Türkiye Ligi’ndeki ilk derbi Avni Kalkavan’ın golüyle 1-0 Fenerbahçe lehine sonuçlandı. Fenerbahçe, Beyaz grubu o sezon bir kez daha yenmeyi başardığı Beşiktaş’ın 8 puan önünde 1. sırada tamamladı ve iki ayaklı finalde Kırmızı grubun lideri Galatasaray’ı geçerek Türkiye Ligi’nin ilk şampiyonu oldu. Avni Kalkavan, o sezon tek golünü Beşiktaş’a attı.
 
   
EN FARKLI GALİBİYET
Aladdin’in tarihi hediyeleri…
6 Aralık 1958’de İnönü Stadı’nda oynanan özel maçta Fenerbahçe ezeli rakibini 7-0’lık bir hezimete uğrattı. Maçın ertesi günü Türkiye A ve B milli takımları Ankara ve Filibe’de Bulgaristan’la karşılaşacağı için her iki takım da son derece eksik kadrolarıyla 2-3-5 dizilişiyle sahaya çıktılar. Gol perdesini 17. dakikada Mikro Mustafa açarken Fenerbahçe 30 dakikaya toplam yedi gol sığdırdı. Namık Sevik maç yazısında Beşiktaş’ın 3. kalecisi Aladdin’in “hediye”lerini eleştirirken yazısının sonunda Fenerbahçe’nin 7 golle öne geçtikten sonra ezeli rakibinin üzerine gitmemesine dikkat çekiyordu.
 
 
LİGDE EN FARKLI GALİBİYET
Bir oğlum olacak, adı Cemil olacak
7 Mart 1976’da 42.226 seyircinin 931.270 lira ödeyerek izlediği maça damgasını vuran sarı-lacivertliler adına hat-trick yapan Cemil Turan’dı.
 

3-0 biten maçtan iki gün önce Cemil Turan’ın takım arkadaşı Serkan Acar, eşi “Ayşecik” Zeynep Değirmencioğlu’yla dünyaya getirdiği oğullarına bu tarihi zaferin hatırasına “Cemil” adını vereceklerdi. Maçtan sonra Fenerbahçe teknik direktörü Abdullah Gegiç “Renklerimizden ilham aldık, rakibimizi orta saha boğduk” açıklamasını yaparken Beşiktaş efsanesi Şükrü Gülesin köşe yazısında maçı şöyle yorumladı: “Kendi küçük adı büyük maçta Beşiktaş o kadar ikramda bulundu ki gol atmamak Fenerbahçe için kabalık olurdu.”
 
 
BEŞİKTAŞ'A EN ÇOK GOL ATAN
“Üç golü de üzüle üzüle attım!”
Şener Şen’in “Neşeli Günler” filmindeki efsanevi jilet pazarlama sahnesine Pele ve Beckenbauer’le beraber ilham olacak kadar kudretli bir gol sanatçısı olan Cemil Turan, 1972 – 1980 yılları arasında sarı-lacivert formayla Beşiktaş ağlarını 19 kez sarsarak Fenerbahçe adına Beşiktaş derbilerinde en çok gol atan oyuncu oldu. Cemil Turan, Fenerbahçe’nin Beşiktaş’a karşı ligdeki en farklı galibiyetini aldığı 1976’da hat-trick yaptığı maçtan sonra şöyle diyecekti: “Beşiktaş’ı perişan etmek istemezdim, 3 golü de üzüle üzüle attım.” Daha sonraki yıllarda Cemil Turan’ın yeğeni Yasin Sülün, uzun süre Beşiktaş forması giydi.
 
 
HASRET YILLARI
Uche geldi, Milne gitti
Fenerbahçe çeşitli dönemlerde Beşiktaş karşısında 3 kez (Mayıs 1943 – Kasım 1945, Ocak 1984 – Ağustos 1986, Mayıs 1990 – Aralık 1993) 12 maç üst üste galip gelemeyerek, taraftarlarına derbi galibiyeti hasreti çektirdi. 11 Aralık 1993’teki karşılaşmada sarı-lacivertliler adına şeytanın bacağını İlker Yağcıoğlu ve o sezon Fenerbahçe’ye transfer olan Uche Okechukwu’nun attığı goller kırdı. Bu maç siyah-beyazlıların başında uzun yıllar Fenerbahçe derbilerinde büyük üstünlük kuran Gordon Milne’in de son derbi maçı oldu.