Barca'ya inat Espanyol!

Video yükleniyor...

Katalanların amiral gemisi olarak kabul edilen Barcelona, ülke çapında Real Madrid’le rekabet ederken kendi şehrinde, içerdeki düşman olarak adlandırdığı Espanyol ile mücadele ediyor.

“Bir kulüpten öte” kelimeleriyle tanımlanan Barcelona, Katalonya’nın en tanınmış elçisi, simgesi olurken Espanyol kuruluşundan günümüze Katalan kimliği açısından çelişkilerle dolu bir tablo çizdi.

Barcelona Katalonya ile özdeşleştirilirken Espanyol’un iç saha maçlarında tribünlerde İspanyol bayrakları görmek mümkün. Mavi beyazlıların simgelerinden Raul Tamudo Katalanca konuşamazken bordo mavililer Hollandalı Kluivert’ın kendi dillerini akıcı şekilde konuşmasıyla övünüyorlar.

General Franco döneminde Katalan halkı üzerinde kurulan baskı, o günden bu zamana milliyetçi duyguların tamamen Barcelona ile yaşanmasını beraberinde getirirken adı İspanyol anlamına gelen mavi beyazlılar, kendi şehirlerinde göz ardı edilmenin sıkıntısını çekiyorlar.

Kentte yer alan gazete ve televizyonlar tüm ilgiyi bordo mavililere yöneltirken As, Marca gibi başkent gazeteleri Katalonya baskılarında medyanın Espanyol ilgisizliğini biraz olsun kırmaya ve bu boşluğu doldurmaya çabalıyorlar.

Barcelona’daki milliyetçi düşünceyi yumuşatmak amacıyla General Franco, yönetimi sırasında 4 milyonluk kente İspanya’nın çeşitli bölgelerinden tam 2 milyon insan yerleştirdi.

Barcelona kulübü kentlerine yerleşen İspanyollara da kucak açarak bu grubun da önemli bir kısmını taraftarı yaptı. Entegre olanların Barcelona’yı, uyum sağlayamayanların ise Espanyol’u tuttukları öne sürülse de göçmenlerden Barça’yı seçmeyenler genellikle tercihlerini Real Madrid lehine kullandılar.

Barcelona, gerçek adı Hans olan İsviçreli Joan Gamper tarafından 1899’da kuruldu. Gamper’in doğduğu kantonun renkleri olan bordo ve mavi, kulüp renkleri olarak da kabul edildi.

Espanyol ise 1900 yılında İspanyol öğrenciler tarafından kuruldu. Takımın kuruluş nedeni kentte Barcelona’dan farklı, yabancı karşıtı bir kulüp oluşturmaktı.

1929, 1940 ve 2000 yıllarında Kral kupasını alan Espanyol yerel başarı anlamında parlak rakibinin çok gerisinde kalırken 1988 ve 2007 yıllarında iki kez çıktığı UEFA Kupası finalinde penaltılarla hüsrana uğradı.

Espanyol topladığı puanlarla La Liga tarihinin en başarılı 6. kulübü olmasına karşın 18 lig, 24 kral kupası zaferi olan Barcelona’yla kıyaslandığında çok zayıf kalıyor.