Böyle final yok! 2022 Dünya Kupası'nda şampiyon Arjantin

Böyle final yok! 2022 Dünya Kupası'nda şampiyon Arjantin
2022 Dünya Kupası turnuva tarihinin en unutulmaz finaline sahne oldu! Arjantin, normal süresi 2-2, uzatma dakikaları ise 3-3 tamamlanan maçta Fransa'yı penaltılarla mağlup etti ve şampiyonluğa ulaştı.

Katar'ın ev sahipliği yaptığı turnuvanın 88 bin kişilik en büyük stadı Lusail'de oynan dev mücadelede Arjantin'e şampiyonluğu getiren golleri Lionel Messi (2) ve Angel Di Maria kaydetti. Fransa'da ise 80. ve 82. dakikalarda ağları havalandırarak karşılaşmayı uzatmalara, 118. dakikada ise maçı penaltılara götüren Kylian Mbappe'nin müthiş performansı şampiyonluk için yeterli olmadı.

Tarihinde 6. kez finale çıkan ve son Dünya Kupası şampiyonluğunu 1986 yılında yaşayan Arjantin, armasının üzerine üçüncü yıldızı ekledi.

Messi kariyerindeki tek eksiği tamamladı

Barcelona ve Paris Saint-Germain ile kazanmadığı kupa kalmayan 35 yaşındaki Lionel Messi, kariyerindeki tek eksik olan Dünya Kupası'nı da kazandı.

Arjantinli süperstar, kulüp kariyerinde UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa, FIFA Kulüpler Dünya Kupası, LaLiga, İspanya Kupası, İspanya Kral Kupası, Fransa Ligue 1 ve Fransa Süper Kupası'nda şu ana kadar 36 kupa kazandı.

Arjantin ile geçtiğimiz yıl Copa America zaferi yaşayan Messi, Katar'da ise milli takım kariyeriyle ilgili çatlak sesleri kesti.

36 yıllık özlem sona erdi

Arjantin, Dünya Kupası'nda 36 yıl sonra şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

Turnuvada son şampiyonluğunu Diego Armando Maradona'nın da yer aldığı kadrosuyla 1986'da elde eden 'Tangocular', 36 yılın ardından kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Arjantin, 6 kez final oynadığı Dünya Kupası'nı 3. kez (1978, 1986, 2022) kazanmayı başardı. Tangocular, 1930, 1990 ve 2014'te ise ikincilikle yetindi.

Messi, Pele'yi geride bıraktı

35 yaşındaki Messi, turnuvada 26. kez forma giyerek Alman futbolcu Lothar Matthaus'u geride bıraktı ve Dünya Kupası'nda en fazla forma giyen ve en fazla süre alan futbolcu olarak tarihe geçti.

Arjantin formasıyla turnuvada en çok gol atan oyuncu olan Messi, toplam 13 gole ulaştı ve Brezilyalı efsane Pele'yi geeride bıraktı.

20 yıl sonra şampiyon Avrupa dışından

Dünya Kupası tarihinde 20 yıl sonra ilk kez Avrupa kıtası dışından bir takım şampiyonluğa ulaştı.

Arjantin, 2002'de kupayı müzesine götüren Brezilya'nın ardından bunu Avrupa dışından başaran ilk ülke oldu.

Kupayı 2006'da İtalya, 2010'da İspanya, 2014'te Almanya ve 2018'de ise Fransa kazanmıştı.

Şampiyon 3. kez penaltılarda belli oldu

Son 5 Dünya Kupası'nın 4'ünde maçlar uzatmaya giderken, 3 finalin kazananını penaltı atışları belirledi.

Turnuvada penaltı atışları sonucunda 1994'te Brezilya ve 2006'da İtalya şampiyonluğu elde etmişti. Arjantin, 16 yıl sonra yine penaltılarda kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Mbappe, finalde hat-trick yapan ikinci oyuncu

Fransa'nın yıldızı Kylian Mbappe, Dünya Kupası finallerinde hat-trick yapan ikinci oyuncu oldu.

Turnuvada 1966'da oynanan finalde İngiliz futbolcu Geoff Hurst, 3 kez ağları havalandırarak takımına kupayı kazandırmıştı.

Nefes kesen anlar!

Arjantin, Lusail Stadı'nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısında Fransa'yı sahadan adeta sildi.

Karşılaşmanın 21. dakikasında Arjantin penaltı kazandı. Di Maria, Dembele'nin yaptığı müdahaleyle yerde kaldı ve hakem penaltı noktasını gösterdi. Penaltıda topun başına gelen Lionel Messi, düzgün bir vuruşla ağları havalandırdı.

36. dakikada sahneye Di Maria çıktı. Hızlı hücumda Mac Allister, Di Maria'yı buldu. Di Maria skoru 2-0'a getiren golü attı.

Fransa, Opta'nın Dünya Kupası'nda detaylı analize başladığı 1966'daki turnuvadan bu yana bir final maçının ilk yarısını şut çekemeden tamamlayan ilk takım oldu.

78. dakikada bu kez Fransa penaltı kazandı. Kolo Muani, Otomendi'nin müdahalesiyle yerde kaldı ve hakem penaltı noktasını gösterdi. Penaltıda topun başına geçen Kylian Mbappe, ağları havalandırdı.

Bu golden 97 saniye sonra yeniden Fransa'nın süper kahramanı sahne aldı. Thuram ile ver-kaç yaptıktan sonra ceza sahasına giren Mbappe, müthiş bir golle maçı uzatmalara götürdü.

Uzatma dakikalarında oyuna dahil olan Lautaro Martinez, 102. ve 105. dakikalarda çok net fırsatlardan faydalanamadı.

Lioenel Messi 109. dakikada yeniden 'Ben buradayım' dedi. Lautaro'nun şutunda Lloris gole izin vermezken, Messi topu ağlara gönderdi ve skoru 3-2'ye taşıdı.

Kylian Mbappe'nin cevabı ise 118'de geldi. Fransa Montiel'in topa elle müdahale etmesinin ardından penaltı kazandı. Penaltıda topun başına geçen Mbappe hat-trick yaptı ve maçı penaltılara götürdü.

Arjantin'de Messi, Dybala, Paredes ve Montiel ile penaltı atışlarını gole çevirdi ve Güney Amerika ekibi Dünya Kupası'nın sahibi oldu.

Fransa'da Coman ve Tchouameni penaltı atışından yararlanamadı. Mbappe ve Kolo Muani'nin penaltı atışlarındaki golleri ise Fransa'ya yetmedi.

Arjantin: 3 - Fransa: 3

Stat: Lusail

Hakemler: Szymon Marciniak, Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (Polonya)

Arjantin: Emiliano Martinez, Molina (Dk. 91 Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dk. 120+1 Dybala), De Paul (Dk. 102 Paredes), Fernandez, Di Maria (Dk. 64 Acuna), Mac Allister (Dk. 116 Pezzella), Messi, Alvarez (Dk. 102 Lautaro Martinez)

Fransa: Lloris, Kounde (Dk. 120+1 Disasi), Varane (Dk. 113 Konate), Upamecano, Theo Hernandez (Dk. 71 Camavinga), Tchouameni, Rabiot (Dk. 96 Fofana), Dembele (Dk. 41 Kolo Muani), Griezmann (Dk. 71 Coman), Mbappe, Giroud (Dk. 41 Thuram)

Goller: Dk. 23 (Penaltıdan) ve 109 Messi, Dk. 36 Di Maria (Arjantin), Dk. 80 (Penaltıdan), Dk. 81 ve Dk. 118 (Penaltıdan) Mbappe (Fransa)

Sarı kartlar: Dk. 45+7 Fernandez, Dk. 90+8 Acuna, Dk. 114 Paredes, Dk. 116 Montiel (Arjantin), Dk. 55 Rabiot, Dk. 87 Thuram, Dk. 90+5 (Yedek kulübesinde) (Fransa)