Altay'da kutlamalar devam ediyor
Yayınlanma Tarihi 24 Ocak 2007 Çar 10:56
Türk sporunun köklü kulüpleri arasında yer alan Altay, 93. kuruluş yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor. Kulüp bünyesinde oluşturulan komiteyle Altay Sosyal Dayanışma Kulübü, 93. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde yıl boyunca düzenlenecek organizasyonlarla Altay'ın kamuoyunda daha iyi tanıtılabilmesi için çaba harcayacak.
Siyah-beyazlı yöneticiler özellikle kültürel ve sanatsal faaliyetlere ağırlık vererek, Altay adının yalnızca bir spor kulübünü ifade etmediğini anlatmak için gayret göstereceklerini belirttiler.
Altay'ın 93 yıllık geçmişinde, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı, başbakanlık yapmış önemli isimler yer alıyor. Daha sonraki yıllarda Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanlığını yapacak olan Celal Bayar, 1913'te İttihat ve Terakki Cemiyeti adına çalışmalar yapmak üzere geldiği İzmir'de, futbol oynayan vatansever gençlerin 16 Ocak 1914'te Altay'ı kurmasına destek sağladı. Türkiye'de başbakanlık yapan Şükrü Saraçoğlu, Altay'ın kuranlar arasında yer alırken, Adnan Menderes de bir süre kaleci olarak, bu kulüpte forma giydi.
"ERGENEKON MU ALTAY MI"
Birinci Dünya Savaşı yıllarında İzmir'de Rum, Ermeni ve İtalyanlar toplumsal yaşamda oldukça etkiliydi. İzmir Valisi Rahmi Bey, Vasıf Çınar Bey ve Necati Beye "Şark İdadisi" adında bir okul açtırdı.
Türklerin de bir de spor kulübü kurması kararlaştırıldı. Altay ve Ergenekon isimleri üzerinde duruldu. Türklerin Altay'dan kopup Anadolu'ya yerleştiği fikri ağır bastı ve kulübe Altay ismi verildi.
İzmir'de düşmana ilk kurşunu atan şehit gazeteci Osman Nevres'in (Hasan Tahsin) arkadaşları Mustafa Necati ve Vasıf Çınar Beyler'in yanısıra, ilk Türk futbolculardan olan Nejat Evliyazade, Şükrü Saraçoğlu, Baha Esat Tekant, Talat Erboy, Esat Çınar, Hüsnü Uğural, Muharrir Rauf Nezih, Şimendiferci Rıfat İyison, Dr. Kemal Tahsin Soydam, Enver Esat Tekant, Tayyareci Mazlum Bey, Kemal Çakırel, Nuri Sıtkı Erboy, Dr. Fikret Tahsin Soydam, Mazlum Öksüz Bey, Tüccar Sürreyya, Çiftçi Necati, Fethi Özalp, Sıhhıyeci Kemal İstanbullu ve Halil Zeki Osam Bey, Altay'ın kurucuları oldu.
Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde İzmir Mebusu olan Celal Bayar da Altay kulübündeki gençleri himayesi altına aldı ve Terakki Cemiyeti binasında yer verdi.
Altay özellikle ilk kurulduğu dönemde Yunan, Ermeni ve İtalyan takımlarıyla yaptığı maçlarda aldığı başarılı sonuçlarla Türk halkının gururu oldu.
BAŞARILARI
Birinci Lig'de en çok yer alan kulüplerden olan Altay, profesyonel lig başlamadan önce 15 kez İzmir şampiyonluğunu kazandı. TSYD İzmir Şubesi'nin düzenlediği turnuvada 16 kez birincilik elde eden Altay'ın müzesinde 1 de Türkiye Kupası bulunuyor.