10 yıl önce 18 günde 4 El Clasico futbol şöleni miydi yoksa büyük bir rekabetin bu kadar bir zaman aralığında 4 kez sahne alması onu özel olmaktan uzaklaştır mıydı, bu futbolseverin takdiri ama gelin bu yoldan “2 yılda bir Dünya Kupası” projesine çıkalım…
UEFA’nın son 20 yılda daha fazla maç, daha fazla gelir, daha çok sponsor fikrinden geri adım atmadığı, pandemi öncesinde de yoğun fikstürden şikayet eden teknik adam ve futbolculara kulaklarını tıkayıp Uluslar Ligi ve Konferans Ligi çok tartışmalı turnuvaları takvime eklediği günlerde, FIFA da 2 yılda bir Dünya Kupası projesiyle ortaya çıktı. Projenin fikir babası Arsene Wenger..
1930’da 13, 1934 ve 1978 yılları arasında 4 yılda bir 16 takımla oynanan, 1982-1994 aralığında 24 takıma yükseltilen, 1998’de 32 takıma çıkan Dünya Kupası’nı FIFA’nın 2026’dan itibaren iki yıl aralığına çekmek ve 2028 yılında yeni formata geçmek istiyor. Projenin FIFA’ya 4.4 milyar kazandıracağı, 10 milyar Euro yayın geliri oluşacağı ve bir milyon kişiye yeni iş imkanı sağlanacağı manşetleriyle duyurulan “Yeni Dünya Kupası”nın karşısında olan ise UEFA ve Güney Amerika futbolunun patronu CONMEBOL.
Mart'ta resmiyet kazanacak
165 ülke federasyonunun onayını aldığı iddia edilen FIFA, projeyi Mart ayında resmi oylamayla hayata geçirmeyi planlıyor. Katar’da 2022 Dünya Kupası’nın ardından resmi takvimde 2024 yılında Avrupa Şampiyonası ve Copa America var ama FIFA’nın projesi gerçek olursa bu iki turnuva da 2025 yılına ertelenecek ve 2026’da son kez 4 yıl aralığında oynanacak Dünya Kupası’nın ardından iki kıtanın da turnuvaları tekli yıllarda düzenlenecek.
Arsene Wenger’in projesinde milli takımların eleme maçları Ekim-Kasım aylarında 45 günde arka arkaya oynanacak ve bu ayda liglere ara verilecek. Haziran ayı Dünya Kupası ve kıtaların turnuvalarına ayrılırken Temmuz ayı tüm dünyada futbolun tatil ayı olacak. Alternatif takvimde ise Ekim ayı ve Mart ayının yarısında milli takımların eleme maçlarını oynaması var…
Mevcut takvimde üçten fazla milli takım aralığı olduğunu ve kendi projesinde milli futbolcuların kulüplerinden daha az uzak kalacaklarını dolayısıyla daha az seyahat yapacaklarını savunan Arsene Wenger, Dünya Kupası tarihinde bugüne kadar 78 milli takımın oynadığını ve 133 ülkenin henüz finallere katılmadığının da altını çiziyor. İki yılda bir Dünya Kupası düzenlemenin bu 133 ülkeye nasıl bir kapı açacağı ise elbette bilinmiyor...
Rekorlar el değiştirebilir
İki yılda bir Dünya Kupası, futbol tarihinin takım ve futbolcu bazında tüm istatistiklerini de değiştirecek elbette. En çok gol atandan, en çok forma giyene, en çok katılandan, en çok kazanana kadar tüm rekorlar proje gerçek olursa önümüzdeki 20 yılda yeni sahipleriyle anılacak.
Avrupa ve Güney Amerika bu projenin karşısında Çin Seddi gibi duruyor. UEFA’nın Uluslar Ligi’ne Güney Amerika’dan milli takımları davet edip Süper Uluslar Ligi düzenlemek istediği de FIFA’nın başını ağrıtıyor elbette… 2028’de Dünya Kupası olacak mı? Euro 2024 yerini Euro 2025’e ve sonrasında Euro 2027’ye mi bıracak? Tüm soruların cevabı 3 ay sonra belli olacak…