Yönetimi topa tuttular!

Yönetimi topa tuttular!
Galatasaray Kulübü aralık ayı Olağan Genel Kurul toplantısı yapılırken, toplantıya katılan üyeler, başkan Adnan Polat ve 2. başkan Mehmet Helvacı'nın yanı sıra yönetim kurulunu adeta topa tuttular.

 
Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda, İrfan Aktar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, söz alan eski başkanlardan Faruk Süren, çok uzun bir zaman sonra konuştuğunu belirterek, şunları söyledi:
''Burada konuşmayı hiç istemezdim. Bu ayrıntılara da girmek istemezdim. Başkan Polat Lig TV'de verdiği söyleşide, Galatasaray'ın bugün hiç kimsenin hoşnut olmadığı durumun, iki elin parmakları kadar geçmeyen kişiden kaynaklandığını belirtti ve bunun başında da beni gösterdi. Her yerde konuşuyor, lüzumsuz konuşuyor manasına gelecek sözler edince, konuşmak zorunda kaldım. 1996-2000 dönemindeki yangın yüzünden zor duruma düştüklerini, hala onunla uğraştıklarını söylüyor. Herhalde sürç'ü lisan ediyor. Başkan Özhan Canaydın, 2006 yılında sayın Polat'ı yönetimine dahil etti. Kendisini mali, idari, sportif işlerden sorumlu başkan yardımcısı görevleriyle donattı. 2008'de kendisini başkan seçtik. Böyle bir tablo içinde bir yangın varsa o yangını kendileri çıkardılar, rakamlar ortada.'
 
2001 yılı sonunda kulübü bıraktıklarında 11 milyon dolar banka borcu, 52 milyon dolar da total bir borç bulunduğunu anlatan Süren, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şimdi banka borcumuz 111 milyon dolar, iki yılda 220 milyon liralık bir zararımız var. Toplamda 280 milyon dolar borcumuz var. Olabilir. Başkan Polat, 'İdari işlere o kadar konsantre olduk ki, sportif işlere zaman ayıramadık' dedi. İdari işler zaten her seçilen yönetimin görevi, idari işler sportif alanda başarılı olmak için yapılıyor. Biz bir ticari şirket değiliz ki. İdari işlerin başında stat geliyor. Müthiş bir övünç kaynağı olarak takdim ediliyor. Biz bu stada nasıl geldik, bize birisinden miras mı kaldı? Muazzam bir şey mi yaptık, hayır. Biz yönetimdeyken GSGM ile anlaşmayla üst hakkını almıştık. Bugün Seyrantepe'deki üst hakkımız o anlaşmadan dolayı oldu. Kimse kendine mal etmesin. Bu bir övünç kaynağı değildir, övünç kaynağı sportif başarılardır. Ben de stadın son halini gördüm, açılışı ertelenirse daha iyi olabilir. Çünkü gerçekten ulaşım yolları çok zor. İkinci bir Atatürk Olimpiyat Stadı olmasın ulaşım bakımından.''
 
''BORÇLAR ÖDENİR AMA YÖNETİMDE HUZURSUZLUK VAR'''
Galatasaray'ın borçlarının önemli olmadığını çünkü çok büyük bir camia olduklarını anlatan Süren, ''Başkan Polat, 'Şirketlerimizin birleşmesi neticesinde 1 milyar dolar kazanacağız' diyor. Böyle ifadeler başkanlara, bize yakışmaz. Bunları zaten kimse burada kabul etmez. Benim hesabıma göre 280 milyon dolar borcumuz var. Galatasaray'ın büyüklüğü, hacmi bunları karşılayabilir. Bence en önemlisi, yönetiminde huzuru, takımı teşkil edemedi. Açık ve bariz huzursuzluk var, bunu hepimiz hissediyoruz. İki yöneticisi istifa etti, bundan önceki dönemde 3 denetçi toplu istifa etti. Neden oluyor bunlar'' diye konuştu.
 
Faruk Süren, Başkan Polat'ın ekibini oluşturamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
''Bence en büyük eksik bu. Önerilerde bulundum. Bana kızdı kendisi. Çareyi kim bulacak, seçtiğimiz başkan bulacak. Biz bulmayacağız. Başkan bize öyle bir şey getirecek ki, biz rahat edelim mutlu olalım. Bugün seçilenler, seçilmiş oldukları yerden yakınamazlar ama biz yakınabiliriz. Bize bir çözüm getirip, bizimle paylaşmak zorundadırlar. Neticede Galatasaray çok sahipli bir kurumdur. Sadece 14 bin üyemiz değil, milyonlarca insana hitap ediyoruz. Burada esas olan paylaşmak, samimi olmak, doğruyu söylemek, derdini açmak. Galatasaray'da muhalefet diye bir şey yok. Ben Galatasaray'a muhalif olamam, sadece iyiliğini isterim. 'Yeniden seçime git, yeni yönetim oluştur' dedim. Ben bunu deme hakkına sahibim. Çünkü kendim iki kere bunu yaptım.''
 
DİĞER ELEŞTİRİLER
Eski kulüp yönetim kurulu üyelerinden Cengiz Özyalçın ise spor karşılaşmalarında alınan sonuçların başkan Adnan Polat'ın moralini bozduğunu ve kendisinin yüzünün asık olduğunu belirterek, ''Sayın başkan, beyanlarınızda stat projesini 'Sürünerek de olsa ben açacağım' diyorsunuz. Bu projenin temelini rahmetli Özhan Canaydın attı. Kim yaptı TOKİ, emri kim verdi başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Dolmabahçe Sarayı'nda başbakan Erdoğan ile Özhan Canaydın'ın yaptığı toplantıda bu stadın yerinin kararı alındı. Yoksa stat yeri Cendere yoluna doğru kaymaktaydı'' diye konuştu.
 
İstifa eden yönetici Cemal Özgörkey'in bir televizyon programında Adnan Sezgin'in görevine yönetim kurulu kararı alarak son verdiklerini söylediğini ifade eden Özyalçın, ''Başkan nasıl oluyor da bu kararı uygulamıyor? Ya da o kararı aldıktan sonra bu uygulanmayınca, o imzaları atmış kişiler nasıl hala orada duruyor. Yönetimi dağınık görüyorum, bütüncül, başkanın arkasında saflaşmış görmüyorum'' şeklinde konuştu.
 
Cengiz Özyalçın, ayrıca başkan Adnan Polat'ın Frank Rijkaard'ın istifasının ardından Fatih Terim ile görüşmeye gitmesini de eleştirdi.
Yapılan transferlere tepki gösteren Özyalçın, şunları söyledi:
''Yakın zamanda 9 kaleci, 29 defans, 38 orta saha ve 17 forvet alınmış. Gökhan Zan cam adam. Beşiktaş'ta yıllık 900 bin, bizde 1,7 milyon avro alıyor. İki yılda 3,4 milyon avro diyordum. Oynadığı maç sayısına bakınız. Kayseri ile gırtlak gırtlağa geldiğimiz Ali Turan kadro dışı kaldı. Beşiktaş'ın alemden bıraktığı futbolcu Serdar Özkan'ı transfer ediyorsunuz. Menajerlik davasından 4 maç ceza alamazsınız. Burası Çıksalın takımı değil. Bu formada şehit kanı var, getirdiğiniz adam 4 maç ceza alıyor. Kim yapıyor bunları, doktora tezi yapan arkadaş yapıyor. Memnun musunuz puan cetvelinden? Averajla 9. sıradayız. Sonuncu sıralarda yer alan iki takımı yenip Allah'tan bir basamak yukarı çıkmışız. Bu takımı değiştirmez, başarısız sonuçlar alırsanız, Seyrantepe ütopyası kötü bir tabloya döner.''
Hayrettin Kozak ise stat açılışıyla ya da şirket birleşmesiyle bu kulübün adam olmayacağını dile getirerek, ''4,5 yılda 674 milyon lira gider yapmışız. Bu böyle gittiği ve bizim hiç haberimiz olmadığı sürece, bu kulüp hiç bir yere gidemez'' dedi.
 
Divan Kurulu Üyeleri'nden Ayhan Yeğinsu, Polat ve 2. başkan Mehmet Helvacı'ya ağır eleştirilerde bulundu. ''Bu kulüp sizin döneminizde 221 milyon lira zarar etmiş, bunun nedeni nedir'' diyen Yeğinsu, Adnan Sezgin'i kastederek, ''Bu zarar futbol nedeniyle oluyor. Ama başkanımız Florya'daki profesyonel yöneticiyi orada ısrarla tutuyor. Futbolda durum kötü diye yine transfer yapılacak. Lütfen ayağınızı yorganınıza göre uzatınız. Bir önerim var. Kurul kurulsun, Futbol A.Ş'nin hesaplarını iyice inceleyelim. Bunun başka türlü çözümü olmayacak. Maalesef tepe taklak gidiyoruz'' şeklinde konuştu.
 
Helvacı'nın 4'üncülüğü geçmişte başarı olarak gösterdiğini hatırlatan Yeğinsu, kendisinin yakında 10'unculuğu da başarı olarak gösterebileceğini söyledi.
Ayhan Yeğinsu, Riva konusunda gerçeklerin anlatılmadığını savunarak, ''Bu arsanın üzerinde bir sürü ipotek var. Bunun için Andersen'den Masalları geçip, gerçekleri konuşup, tartışalım. 'Ribery konusunda söylenenler çıkmadı, acaba bu birleşmenin altından da çapanoğlu çıkacak mı' diye düşünmeden kendimi alamıyorum'' ifadesini kullandı.
 
Üye Mehmet Bilen ise başta Galatasaray olmak üzere kulüplerin bazı kişilerin geçim kapısı haline geldiğini vurgulayarak, ''Bazıları sanki NATO'nun radarlarını buraya kurmuşlar. 50 milyon lira gelirimiz olsa, 60 milyon lira harcatırlar. Bugün borcumuz sıfır olsa 3 yıl sonra 500 milyon liraya çıkar'' dedi.
 
Bu arada Galatasaray Kulübü'nün 87 üyesi, gerekli şartların yerine gelmesi nedeniyle Divan Kurulu üyeliği hakkı kazandı. Yeni üyelere beratları, ocak ayı divan kurulu toplantısında verilecek.