Tarihin en pahalı Dünya Kupası! 300 milyar Dolar...


FIFA Dünya Kupası 2022'yi düzenleyecek Katar, organizasyonu nasıl aldı ve turnuva için neler yaptı. 2018 ve 2022 Dünya Kupası adaylıkları Şubat 2009'da açıldı. Katar sadece 2022 Dünya Kupası’nı düzenlemek için aday oldu. 

Katar'ın süreçteki rakipleri ise zorluydu. Katar bu turnuvayı daha önce düzenlemiş; Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore ile ilk defa düzenlemek isteyen Avustralya ile kıya sıya bir yarışın içine girdi. 

2010'da yapılan FIFA üyelerinin oylamasında Katar sırasıyla Avustrulya, Japonya, Güney Kore'yi geride bıraktı ve Amerika Birleşik Devletleri'yle finale kaldı. 

Dünya Kupası ilk defa kışın düzenleniyor

Katar FIFA Yönetim Kurulu üyelerinin oylarıyla 14'e 8 kazandı ve Orta Doğu’da Dünya Kupası düzenleyen ilk Müslüman ülke olma hakkını kazandı. Yaz mevsiminde sıcaklıkların 50 dereceye yaklaşması, büyük turnuvanın ilk defa kışın düzenlenmesini sağladı.

Katar, Dünya Kupası için hiçbir masraftan kaçmadı. Dünya Kupası'nın en iyisini ve en farklısını düzenlemek için birçok yeniliğe ve esere imza attı. Katar'da Dünya Kupası için 7 Stadyum sıfırdan yapıldı, 1 stadyum da yenilendi ve modernize edildi. Stadyumların en büyük özelliği klimalı olması. Maçlar oynananırken hava sıcaklığı 26-27 dereceye sabitlenecek ve sporcular ve tribünler sıcak havadan etkilenmeyecek. 2022 Dünya Kupası Finali için yeni bir şehir ve Lusail Stadyum'u inşaa edildi. Yapılan statların bir anlamı ve dev yapılarda Katar kültürünün esintileri bulunuyor.

İki stad arasındaki en uzun mesafe 56 kilometre

Genelde Dünya Kupaları bir ülkede ve farklı şehirlerde bulunan statlarda düzenlenir. Katar 2022'de bambaşka bir deneyim sporseverleri bekliyor. İki stat arasındaki en uzun mesafe 56 kilometre iken en yakın mesafe ise 5.6 kilometre. Katar Bayındırlık İdaresi, ülkedeki hayati öneme sahip yerlerin ve metro istasyonlarının yanı sıra tüm Dünya Kupası stadyumlarına erişimi kolaylaştıran cadde ağlarını tamamladı.

Katar Hükümeti, Dünya Kupası'nı izlemek için yarım adaya gelecek sporseverler için de adeta seferber oldu. 100'den fazla yeni otel inşaa eden Katar, konaklama sorunu olmaması için limana 2 tane dev cruise gemisi de koyacak. FIFA'nın kuracağı festival alanları dışında Katar hükümeti de 20 Kasım - 18 Aralık tarihleri arasında ülkenin her noktasında eğlence alanları ve fan alanları kurarak Dünya Kupası coşkusunu 2'ye katlamayı hedefliyor. 

Sadece organizasyonla değil güvenlik önlemleriyle de Katar 2022, Dünya Kupalarına damga vuracak. Önceki turnuvaları iyi analiz edip eksiksiz hazırlanan Katar'da 'Hayya Kart' kullanımı ile Dünya Kupası’na gidecek seyirciler için de hayat kolaylaşacak. "Hayya" kart ile Doha metrosu, halk otobüsleri, tramvaylar dahil olmak üzere birçok hizmetten faydalanılabilecek.

Bu kart, ayrıca turnuvadaki tüm bilet sahiplerini belirlemek ve onlara Katar'da bulundukları süre boyunca deneyimlerini artıracak ve zenginleştirecek hizmetler sunmak için de bir araç olarak kullanılabilecek.

Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası için dünyanın farklı ülkelerinden gelecek taraftarlara hizmet için "Uluslararası Konsolosluk Hizmetleri Merkezi" Doha'da olacak. 

Merkezde Dünya Kupası'na katılacak 31 devlet ile maç biletinin en çok satıldığı ülkelerin elçilik ve konsolosluklarından 40'tan fazla temsilci görev yapacak. Konsolosluk Hizmetleri Merkezi,  Katar'daki birçok ilgili makamla doğrudan iletişim kanalları yoluyla taraftarların karşılaştığı konsolosluk sorunlarına çözüm bulacak.

Tarihin en pahalı Dünya Kupası

Katar'ın ev sahipliğinde 20 Kasım-18 Aralık'ta düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'nın şimdiye kadarki en pahalı Dünya Kupası organizasyonu olduğu belirtildi.

ABD'nin önemli ekonomi yayın kuruluşu Bloomberg'in internet sitesinde yer alan habere göre, Katar, turnuvayı düzenlemeye hak kazanmasının üzerinden geçen 12 yılda hazırlık için 300 milyar dolar harcadı.

Başkent Doha, Orta Doğu'da düzenlenen ilk Dünya Kupası süresince 1 milyondan fazla futbolseveri ağırlamak için inşa edilen yeni stadyumlar ve otellerle büyük bir dönüşüme uğradı.

Turnuva hazırlıkları kapsamında 7 yeni futbol stadyumu, stadyumların entegrasyonu için bir metro bağlantısı, bir havaalanı, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezleri inşa edildi.

İş dünyasının prestijli dergilerinden Forbes'in haberinde ise Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için harcadığı tahmini meblağın 229 milyar doları bulduğu ifade edildi.

Turnuvanın bir önceki ev sahibi Rusya ise bu kapsamda 11,6 milyar dolar harcamıştı.

Yaklaşık 5,4 milyar dolarlık gelir bekleniyor

Körfez bölgesindeki zengin komşularıyla Avrupa'nın büyük futbol kulüplerine milyarlarca dolar akıtan Katar'daki Dünya Kupası'ndan yaklaşık 5,4 milyar dolarlık gelir bekleniyor.

Son Dünya Kupası'nı ekran başında yaklaşık 3,6 milyar kişi izlerken Katar'daki organizasyonda bu sayının da aşılacağı tahmin ediliyor.

Pazar günü Katar-Ekvador maçıyla başlayacak 2022 FIFA Dünya Kupası, 200'den fazla ülkede yayımlanacak.