Tarihi imza atıldı


TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı arasında, Türk futbolunun bundan sonraki yol haritasında Süper Lig A.Ş'nin kurulması yolunda, iyi niyet protokolü imzalandı.

Federasyonun Riva'daki bulunan idari merkezinde gerçekleştirilen mutabakat zaptı imza töreninde TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu üyeleriyle, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ve kulüp temsilcileri hazır bulundu.

Galatasaray'ın Ziraat Türkiye Kupası'ndaki şampiyonluğunu tebrik ederek konuşmasına başlayan TFF Başkanı Demirören, Türk futbolunda milat olacak bir anlaşma imzaladıklarını ifade etti.

Bir iyi niyet anlaşması imzaladıklarını, federasyonun gelirlerinin dağılımının kanunla belirlendiğini, birlikle beraber bu kanunun değişmesi ve mutabakata varılan şekle gelmesi için çalışacaklarını anlatan Demirören, "Bunun aynısını PTT 1. Lig kulüpleriyle de yapacağız. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde kulüpleri toplayarak gelir dağılımında onların da payını artıracağız. Sadece Süper Lig değil ülkemizde PTT 1. Lig, 2. ve 3. ligler de var. Federasyon olarak kulüplerimizin mali yapısını her zaman düşünüyoruz. İnşallah Türk futbolu için hayırlı olur" dedi.

Demirören, mutabakatın ana hatlarıyla ilgili bir soru üzerine, "Federasyonun biliyorsunuz yüzde 10 ve artı yüzde 2 payı vardı. Bunu yüzde 4'e düşürüyoruz. Gelen gelirlerden yüzde 8 kulüplerimizin dağıtımı artacak. Kulüplerimiz birlik beraberlik içinde devam ettiği sürece futbolumuzun daha üst noktalara çıkacak. Mühim olan kulüplerin yaşayabilmesi. Türk futbol tarihinde milat dönemi olan bir imzayı attık" diye konuştu.

Gümüşdağ'ın açıklamaları
Bir yıldır yaptıkları çalışmaları somut bir adımla taçlandırdıklarını anlatan Göksel Gümüşdağ, tüm paydaşların temel prensiplerde mutabık kaldıklarını kamuoyuna deklare eden ve bir sonraki naklen yayın ihalesini Kulüpler Birliği Vakfı üzerinden yapılacağını teyit eden ön mutabakat imzaladıklarını bildirdi.

Belki de ilk kez bir Futbol Federasyonu Başkanı'nın ve yönetim kurulunun böylesine büyük bir adım için inisiyatif aldığını, fedakarlık yaptığını ve yanlarında olduğunu gördüklerini vurgulayan Gümüşdağ, şunları söyledi:

"Tek vücut olarak Türk futbolunun geleceği için bizimle kesintisiz işbirliğinde bulunan Sayın Türkiye Futbol Federasyonu Başkanımız Yıldırım Demirören ve yönetim kuruluna bir kez daha teşekkür ediyorum. Süper Lig AŞ projesi, dünyadaki örneklerinden de anlaşılabileceği gibi bir çok açıdan Türk futboluna kazandıracağı şeyler vardır. En büyük fayda, sadece Süper Lig kulüpleri değil PTT 1. Lig, 2. ve 3. liglerin de daha fazla kaynak elde edeceğinin garantisidir. Daha fazla kaynak, daha kontrollü harcama prensibi, profesyonelce yönetilen her kulübe derin bir nefes aldıracaktır."

Fenerbahçe Kulübü'nün katılımının olmadığı ifade edilerek bir görüş ayrılığı olup olmadığı sorusuna Gümüşdağ, "Her toplantımızda çoğunluk olarak temsil edilmek durumundayız. Bugün Beşiktaş Başkanı da Trabzonspor Başkanı da yok, mazeretleri var, telefonla görüştük. Aziz Yıldırım ile de zaman zaman görüşüyoruz. Bu bilgi alışverişi sürekli devam ediyor. Aslında genel bir mutabakat var, bununla ilgili bir problem yok. Başkanın dediği gibi 2017 yılında yayın ihalesini, kanunda yapılacak değişiklikten sonra Kulüpler Birliği Vakfı yapacak. Bunun içindeki yüzde 12 payın yüzde 4'ünü Futbol Federasyonu'na organizasyonlar için verecek" cevabını verdi.

Gümüşdağ, önümüzdeki haftalarda Türkiye Futbol Federasyonu seçimleriyle ilgili tek gündem maddesiyle toplanacakları bildirdi.

7 maddelik protokol

TFF ve vakfın işbirliklerini ve diyaloglarını Türk futbolunun çıkarları için geliştirmek istediği belirtilen 7 maddelik mutabakat zaptında, Süper Lig A.Ş'nin kurulması, bu şirketin yurt içi ve yurt dışı her türlü ticari gelirlerinin, marka değerini ifaden eden her türlü sponsorluklarının, gelirlerinin ve yayın haklarının, şirket tarafından organize edilerek pazarlanması ile bedellerinin kendi aralarında şu anda mevcut kriterlere göre dağıtılmasının kararlaştırıldığı ifade ediliyor.

Süper Lig A.Ş Yönetim Kurulu'nun vakıf tarafından atanacak 5, TFF tarafından atanacak 3 üye tarafından oluşturulacağı, yurt içi yayın haklarından elde edilecek gelirin yüzde 4'ünün TFF'ye aktarılacağı vurgulanan protokolde, tarafların, özellikle kulüplerin mali yükümlülüklerinin uzun vadede tasfiye edilmesi için TFF bünyesinde Mali Kontrol Kurulu gibi yeni hukuki müesseseler kurulması konusunda birlikte çalışma kararına vardığı da belirtildi.
-reklam01-