Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde (A) Grubu'nda yarın Portekiz'in Porto takımıyla kader maçına çıkacak Beşiktaş'ta teknik direktör Ertuğrul Sağlam da gözünü siyah-beyazlı takıma en fazla puan kazandıran teknik direktör rekoruna dikti. Grubunda son olarak Fransa'nın Olympique Marsilya takımını yenen ve puanını 6'ya çıkaran siyah-beyazlılarda teknik direktör Ertuğrul Sağlam da bu puanlarla Beşiktaş'ın eski teknik direktörlerinden Nevio Scala'yı geçti.
Genç çalıştırıcı, ayrıca Galli teknik direktör John Benjamin Toshack ile aynı puana ulaşma başarısı gösterdi. Şampiyonlar Ligi'nde 4. kez mücadele eden "Kara kartallar", bu organizasyondaki ilk deneyimini 1997-98 sezonunda John Benjamin Toshack yönetiminde yaşamış ve bu sezon 6 puan toplamıştı. Beşiktaş, "Devler Ligi"nde 2000-01 sezonunda ikinci kez yer alırken, İtalyan çalıştırıcı Nevio Scala yönetiminde 4 puan toplamıştı. Sağlam yönetimindeki Beşiktaş bu sezonki Şampiyonlar Ligi deneyiminde ise 5 karşılaşma sonunda 6 puana ulaştı ve Scala dönemindeki performansını aştı.
EN FAZLA PUAN LUCESCU İLE
Siyah-beyazlı takım, Şampiyonlar Ligi'nde en fazla puanı ise Rumen teknik direktör Mircea Lucescu döneminde elde etti. Ligde 2003-04 sezonunda 3. kez yer alan Beşiktaş, Lucescu yönetiminde 2 galibiyet ve 1 beraberlik alıp 7 puan toplamış ve tarihindeki en fazla puana ulaşmıştı.
SIRADA REKOR VAR
Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk Türk çalıştırıcısı unvanını alan Ertuğrul Sağlam, takımına iki galibiyet kazandırarak 6 puan topladı ve bu organizasyonda takımına en başarılı dönemlerinden birini yaşattı. (A) Grubu son maçında Portekiz'in Porto takımıyla yarın final niteliği taşıyan maça çıkacak Beşiktaş, bu karşılaşmadan bir galibiyet alırsa puanını 9'a çıkaracak ve gruptan çıkma başarısı gösterecek. Siyah-beyazlı takımın 9 puan alması halinde Ertuğrul Sağlam da ekibine en fazla puan kazandıran teknik direktör unvanını alacak. Bu arada Beşiktaş'ın Porto ile berabere kalması halinde Sağlam, Lucescu'nun rekoruna ortak olacak.
GENEL TABLO
Siyah-beyazlıların "Devler Ligi"ndeki genel karnesi şöyle:
Sezon Teknik Direktör O G B M A Y P
------- --------------------- ---------------------------
1997-98 John Benjamin Toshack 6 2 0 4 6 9 6
2000-01 Nevio Scala 6 1 1 4 4 17 4
2003-04 Mircea Lucescu 6 2 1 3 5 7 7
2007-08 Ertuğrul Sağlam 5 2 - 3 4 13 6
BEŞİKTAŞ DEPLASMANDA KAYIP
Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde yarın Portekiz'de Porto takımıyla karşılaşacak Beşiktaş, bu önemli maç öncesi dış sahada başarısız bir görüntü veriyor.
Gruptan çıkıp çıkmayacağını belirleyecek Porto maçı öncesi siyah-beyazlı ekip, deplasman maçlarında çok başarılı olamadı.
Şampiyonlar Ligi'nde 4 kez mücadele eden ve şu ana kadar deplasmanda 11 karşılaşmaya çıkan Beşiktaş, aldığı 9 yenilgi nedeniyle Portekiz'deki final niteliğindeki karşılaşma öncesi endişe yaratıyor. "Devler Ligi"ndeki 11 dış saha maçında 9 yenilgi alan "Kara kartallar", şu ana kadar deplasmanda sadece 1 kez galibiyet sevinci yaşayabildi.
Beşiktaş, 1 deplasman maçında ise beraberlik alıp toplamda sadece 4 puan toplayabildi. Siyah-beyazlı ekip, deplasmanda yaptığı 11 maçta 7 gol atarken, kalesinde 34 gol gördü.
TEK DEPLASMAN GALİBİYETİNİ CHELSEA KARŞISINDA ALINDI
Beşiktaş, deplasmandaki tek galibiyetini ise İngiltere'nin önemli takımlarından Chelsea karşısında elde etti. 2003-04 sezonunda Rumen teknik direktör Mircea Lucescu yönetiminde Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde (G) Grubu'nda yer alan siyah-beyazlı ekip, Chelsea'yi İngiltere'de Sergen Yalçın'ın iki golüyle 2-0 mağlup ederek bu organizasyondaki ilk deplasman galibiyetine imza attı. Siyah-beyazlı takım, aynı sezon İtalya'nın Lazio takımıyla dış sahada yaptığı karşılaşmayı da 1-1 berabere bitirerek deplasman maçlarından 4 puan çıkardı ve İstanbul dışındaki en başarılı performansını gösterdi.
PORTO, KARŞISINDA İKİNCİ DEPLASMAN GALİBİYETİNİ ARAYACAK
Beşiktaş, (A) Grubu'ndaki son maçında Porto ile yapacağı maçı kazanarak, hem gruptan çıkmayı, hem de Şampiyonlar Ligi'ndeki ikinci deplasman galibiyetine imza atmayı hedefliyor. Ligde ilk 6 dış saha maçını yitiren ve ilk galibiyetini Chelsea karşısında alan siyah-beyazlı takım, Porto ile yapacağı final maçında dışardaki şanssızlığını kırmayı amaçlayacak.
DEPLASMAN MAÇLARI
Siyah-beyazlı takımın Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda yaptığı maçlar ve aldığı sonuçlar ise şöyle:
1997-98 Sezonu:
Bayern Münih (Almanya)-Beşiktaş.......: 2 - 0
Göteborg (İsveç)-Beşiktaş.............: 2 - 1
Paris Saint Germain (Fransa)-Beşiktaş.: 2 - 1
2000-01 Sezonu:
Milan (İtalya)-Beşiktaş...............: 4 - 1
Leeds United (İngiltere)-Beşiktaş.....: 6 - 0
Barcelona (İspanya)-Beşiktaş..........: 5 - 0
2003-04 Sezonu:
Chelsea (İngiltere)-Beşiktaş..........: 0 - 2
Sparta Prag (Çek Cumhuriyeti)-Beşiktaş: 2 - 1
Lazio (İtalya)-Beşiktaş...............: 1 - 1
2007-08 Sezonu:
Olympique Marsilya (Fransa)-Beşiktaş..: 2 - 0
Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde yarın deplasmanda Portekiz'in Porto takımıyla karşılaşacak Beşiktaş'ta, teknik direktör Ertuğrul Sağlam da yarınki mücadeleyle kariyerindeki 18. Avrupa kupası maçına çıkacak.
İlk Avrupa kupası heyecanını Kayserispor teknik direktörü olduğu sırada yaşayan Sağlam, sarı-kırmızılı takımın yanı sıra Beşiktaş ile 17 Avrupa kupası heyecanı yaşadı. Teknik direktörlük kariyerinde Kayserispor ve Beşiktaş'ın başında Avrupa kupalarında 17 maça çıkan Sağlam, bu mücadelelerde 9 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 de yenilgi aldı. İlk Avrupa deneyimini Kayserispor'un başında yaşayan Ertuğrul Sağlam, bu ekiple 8 Avrupa kupası deneyimi yaşadı. Genç çalıştırıcı, sarı-kırmızılı takımı UEFA Intertoto Kupası'nın ardından, UEFA Kupası'na taşıyarak büyük bir başarıya imza attı. UEFA Intertoto Kupası'nda takımının 2 tur yükselmesini sağlayan Sağlam, UEFA Kupası'nda 4 kez takımın başında sahaya çıktı. Ertuğrul Sağlam yönetimindeki Kayserispor, UEFA Kupası 2. ön elemeyi geçtikten sonra, 1. turda Hollanda'nın AZ Alkmaar takımına elenerek, Avrupa defterini kapadı.
BEŞİKTAŞ'TAKİ PERFORMANSI
Genç çalıştırıcı, Beşiktaş teknik direktörü olarak ise şu ana kadar 9 Avrupa karşılaşmasında görev aldı. Avrupa Şampiyonlar Ligi ön elemelerde başarılı bir performans sergileyen Sağlam yönetimindeki siyah-beyazlı ekip, ön elemelerde yenilgi yüzü görmedi. Ön elemelerde önce Moldova'nın Sheriff takımını eleyen Beşiktaş, 3. ön elemede ise İsviçre'nin FC Zürih takımını saf dışı bırakarak adını Şampiyonlar Ligi'ne yazdırdı.
GRUP MAÇLARINDA 2 GALİBİYET
Şampiyonlar Ligi'nde (A) Grubu'nda İngiltere'nin Liverpool, Portekiz'in Porto ve Fransa'nın Olympique Marsilya takımlarıyla aynı grupta yer alan Beşiktaş, şu ana kadar yaptığı 5 maçta 2 galibiyet aldı. Ön elemeleri 3 galibiyet ve 1 beraberlikle geçen siyah-beyazlı ekip, grup maçlarında aldığı 3 yenilgiye rağmen elde ettiği 2 galibiyetle gruptan çıkma iddiasını sürdürdü. Ertuğrul Sağlam yönetimindeki siyah-beyazlı ekip, grup maçlarında şu ana kadar 5 karşılaşmaya çıkarken, bu karşılaşmalarda 3 yenilgi ve 2 galibiyet alarak 6 puan topladı.
LIVERPOOL KARŞISINDAKİ 8-0'LIK YENİLGİ REKOR OLDU
Ertuğrul Sağlam, Avrupa kupalarındaki en acı yenilgiyi ise Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool karşısında aldı. Rakibiyle İstanbul'da yaptığı karşılaşmayı 2-1 kazanarak büyük bir başarıya imza atan Beşiktaş, İngiltere'de ise tarihi bir farkla yenildi. Anfield Road'da rakibiyle karşılaşan siyah-beyazlı takım, bu maçı 8-0 yitirerek Şampiyonlar Ligi'nin en farklı yenilgisini almış oldu. Bu arada Ertuğrul Sağlam'ın yönetiminde Kayserispor 14 gol atarken, Beşiktaş ise rakip filelere 11 gol attı. Sağlam döneminde Kayserispor Avrupa'da 8 gol yerken, siyah-beyazlı ekip ise kalesinde 14 gol gördü.
SAĞLAM'IN AVRUPA KARNESİ
Ertuğrul Sağlam'ın son iki sezonda Kayserispor ve Beşiktaş ile çıktığı Avrupa kupalarında aldığı sonuçlar şöyle:
KAYSERİSPOR
-----------
UEFA Intertoto Kupası 2. tur:
FC Sopron (Macaristan)-Kayserispor: 3-3
Kayserispor-FC Sopron.............: 1-0
3. tur:
Larissa (Yunanistan)-Kayserispor..: 0-0
Kayserispor-Larissa...............: 2-0
UEFA Kupası 2. ön eleme turu:
SK Tirana (Arnavutluk)-Kayserispor: 0-2
Kayserispor-SK Tirana.............: 3-1
1. tur:
AZ Alkmaar (Hollanda)-Kayserispor.: 3-2
Kayserispor-AZ Alkmaar............: 1-1
BEŞİKTAŞ
--------
Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu:
Beşiktaş-FC Sheriff (Moldova).....: 1-0
FC Sheriff-Beşiktaş...............: 0-3
3. ön eleme turu:
FC Zürih (İsviçre)-Beşiktaş.......: 1-1
Beşiktaş-FC Zürih.................: 2-0
Avrupa Şampiyonlar Ligi (A) Grubu:
Olympique Marsilya-Beşiktaş.......: 2-0
Beşiktaş-FC Porto.................: 0-1
Beşiktaş-Liverpool................: 2-1
Liverpool-Beşiktaş................: 8-0
Beşiktaş-Olympique Marsilya.......: 2-1
BEŞİKTAŞ 24.RANDEVUDA
Şampiyonlar Ligi'nde Portekiz'in Porto takımıyla deplasmanda karşılaşacak Beşiktaş, yarınki mücadeleyle ligde 24. maçına çıkacak. Ligde 4 kez mücadele eden ve şu ana dek 23 karşılaşmaya çıkan siyah-beyazlı ekip, 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 14 yenilgi aldı. Grup maçlarında yaptığı 23 maçta rakip filelere 19 gol bırakan Beşiktaş, kalesinde ise 41 gol gördü.
İLK KEZ 1997-1998 SEZONUNDA LİGDE YER ALDI
Beşiktaş, ilk Şampiyonlar Ligi deneyimini Galli teknik direktör John Benjamin Toshack yönetiminde, 1997-1998 sezonunda yaşadı. Bu sezonda Almanya'nın Bayern Münih, Fransa'nın Paris Saint Germain ve İsveç'in Göteborg takımlarıyla aynı grupta yer alan siyah-beyazlı ekip, ilk deneyiminde 2 galibiyet ve 4 yenilgi alarak 6 puan topladı. Beşiktaş, daha sonra 2000-2001 sezonunda İtalyan teknik direktör Nevio Scala, 2003-2004'da Rumen çalıştırıcı Mircea Lucescu ve son olarak da 2007-2008'de teknik direktör Ertuğrul Sağlam ile olmak üzere 3 kez daha Şampiyonlar Ligi'nde yer aldı.
ŞU ANA KADAR EN BAŞARILI DÖNEMİNİ LUCESCU İLE YAŞADI
Beşiktaş, daha önceki 3 Şampiyonlar Ligi deneyiminde en başarılı dönemini, Rumen teknik direktör Mircea Lucescu yönetiminde elde etti. Toshack döneminde 2 galibiyet, 4 yenilgi ve 6 puan, Nevio Scala yönetiminde ise 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 yenilgi alarak 4 puan toplayabilen siyah-beyazlı takım, ligdeki en fazla puanı Lucescu ile aldı. Lucescu ile grup maçlarında İtalya'nın Lazio, İngiltere'nin Chelsea ve Çek Cumhuriyeti'nden Sparta Prag takımlarıyla mücadele eden "Kara kartallar", bu maçlarda 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 yenilgiyle 7 puan toplayarak en başarılı sezonunu yaşadı. Bu arada siyah-beyazlı ekip, Türk çalıştırıcı Ertuğrul Sağlam ile ligde şu ana kadar 5 karşılaşmaya çıkarken, bu maçlarda 2 galibiyet, 3 yenilgi alıp, 6 puan topladı.
TEK DEPLASMAN GALİBİYETİ LUCESCU İLE
"Kara kartallar", ligdeki tek deplasman galibiyeti sevincini de yine Lucescu döneminde elde etti. Lucescu yönetimindeki Beşiktaş, İngiltere'de Chelsea'yi 2-0 mağlup ederek grup maçlarındaki tek deplasman galibiyetine imza attı.
FARKLI YENİLGİLER
Siyah-beyazlı ekip, grup maçlarında çeşitli dönemlerde ağır yenilgiler aldı. 2000-01 sezonunda İngiltere'nin Leeds United takımına deplasmanda 6-0 mağlup olan Beşiktaş, aynı sezonda yine deplasmanda İspanya'nın Barcelona takımına da 5-0 yenildi. Beşiktaş, son olarak bu sezonki grup maçlarında İngiltere'nin Liverpool takımına 8-0 yenilerek Şampiyonlar Ligi'nin en farklı mağlubiyetine imza attı.