Red Bull için çarpıcı iddia! Efsane tasarımcı ayrılıyor mu?

Red Bull için çarpıcı iddia! Efsane tasarımcı ayrılıyor mu?
Red Bull'un efsane tasarımcısı Adrian Newey'nin, takım içerisindeki güç çatışmasından rahatsız olduğu ve takımın üst düzey yöneticilerine sezon sonunda takımdan ayrılmak istediğini söylediği iddiaları bir kez daha ortaya atıldı. 

Newey sene sonu ayrılmak mı istiyor?

Son zamanlarda Newey'nin, takım içerisinde yaşananlardan rahatsız olduğu ve ayrılmayı göz önünde bulundurduğu iddia edilmekteydi. Bu söylentiler, daha somut ve ciddi bir hâl almaya başladılar zira F1 medyasının öne gelen kaynakları, Newey'nin sene sonunda Red Bull'dan ayrılmak istediğini öne süren haberler yayınladılar. 

Newey'in Red Bull ile halihazırda devam eden sözlşemesinin 2025'in sonunda biteceği düşünülüyordu ancak takım içerisindeki son çatışmaların ardından Newey'nin 2025'i beklemeden ayrılma kararı aldığı düşünülüyor. Newey'in, özellikle bu sene Red Bull'un takım patronu Christian Horner'ı içeren soruşturma, bu soruşturma akabinde yaşanan tartışmalar ve Horner'ın kendisine karşı olan tutumu nedeniyle anlaşmasının bitmesinden önce ayrılma kararı aldığı öne sürülmekte. 

Bazı kaynaklar ise durumun söylendiği kadar net olmadığını belirtiyor ve resmi bir istifa dilekçesi verilmediğinin altını çiziyor. 

Newey'nin yeni durağı hangi takım olabilir? 

Newey'nin Red Bull'dan ayrılması durumunda Ferrari'ye geçmesi bekleniyor, ana beklenti bu yönde. F1 tarihinin en başarılı tasarımcısı olan Newey, Ferrari ve Hamilton'a şampiyonluk yolunda fazlasıyla yardımcı olabilir ve Newey'i getirmek için kesenin ağzını açabilir. Geçtiğimiz yıllarda da Ferrari, Newey'i birçok kez teknik kadrosunun başına getirmek istemişti hatta Newey'e doldurması için boş bir çek dahi teklif etmişlerdi ancak bu transfer gerçekleşmemişti. Çünkü Newey, İtalya'ya taşınmak istememişti. Bu durum, Newey için hâlâ bir sorun olabilir. 

Aston Martin de Newey'i fazlasıyla isteyen ekipler arasında. Öyle ki İngiliz markanın Newey'e 4 yıl için 100 milyon dolarlık bir teklifte bulunduğu iddia ediliyor. Newey, İngiltere'de yaşamaya devam etmek isterse Aston Martin oldukça cazip bir tercih olabilir. Takımın 2026'da Honda ile çalışacak olması ve Newey'nin daha önce Aston Martin için bir Hypercar tasarlaması da Aston Martin ihtimalini artırıyor. 

Fakat Newey'nin Red Bull'la olan kontratı, onun rakip bir takımla hemen çalışmasını yüksek ihtimalle engelleyen maddelere sahip. Bu da Newey'nin bu yıl sonunda takımda ayrılması durumunda dahi en erken 2027 gibi başka bir takımda çalışmaya başlayabileceği anlamına geliyor. 

Newey'nin durağı neresi olursa olsun, onun olası bir ayrılığı Red Bull için büyük bir darbe olacaktır. Red Bull'un günümüzdeki dominasyonunda büyük payı olan Newey'nin, kariyerinde ise 13 Pilotlar, 12 de Markalar olmak üzere 25 tane şampiyonluk bulunuyor.